Igyunk megfelelő mennyiségű alkoholt, és óvakodjunk a melegtől. 

Sziasztok!

Elérkeztünk az általam leginkább gyűlöltebb időszakhoz az évben. Itt a nyár, hőség van, az emberek izzadnak, a buszokon, villamosokon nem működik a légkondi, és persze soha senkinél nincs megfelelő mennyiségű víz, hogy hűteni tudja magát. A megállók tele vannak ájuldozó öregekkel, és fiatalokkal. Én különbözőféleképpen próbálom ezt az időszakot átvészelni.

Elsősorban a legfontosabb, hogy ilyen hőségben sosem induljunk el otthonról úgy, hogy ne lenne nálunk legalább egy félliteres hűtött ásványvíz. Tudom, az felmelegszik, amint kilépünk a lakásból, de megéri előtte behűteni, minthogy a már alapból meleg vizet vigyük el otthonról. Ami még nagyon fontos, hogy 10 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, mert akár 10 perc alatt is le lehet égni. Hétfőn Szentendrén is sikerült rákvörösre sülnöm mindössze 15 percnyi kávézás alatt. A királyi TV azt javasolta, hogy fogyasszunk alkoholt a nagy melegben, de ez az ehgyik legrosszabb taktika, amit talán el lehet követni. A nagy melegben az ember, csak könnyebben fejreáll, ha szeszes italt fogyaszt, pláne, ha valami pancsolt szart.

A legjobb, amit ilyenkor lehet tenni az nem más, mint zárt térben tartózkodni, és az sem nagy hátrány, ha van légkondi, de ha az nincs, akkor érdemes kora reggelente jól kiszellőztetni, amikor még nincs olyannyira elviselhetetlen hőség, majd becsukni minden ablakot, és besötétíteni. Ha nincs légkondi, akkor jó megoldás lehet a ventillátor is, ha mondjuk egy vizes törülközőt, vagy lepedőt teszünk elé. Anélkül a ventillátor is csak a meleg levegőt mozgatja.

Képtalálat a következőre: „játszótér”

A legtöbben ilyenkor elkövetik azt a hibát, hogy elmennek kirándulni, strandolni, vagy bármilyen szabadtéri programot szerveznek, arra hivatkozva, hogy szép idő van, és ilyenkor kint kell lenni, nem pedig a szobában tespedni. Kimondottan az idősebb korosztálynál tapasztalható az, hogy a nagyszülők ilyen időben mennek az unokákkal a játszótérre, mondván, hogy szépen süt a nap, és a gyerek legyen friss levegőn. Fontos, hogy friss levegőn legyünk, viszont napközben sokmilyen a levegő, csak nem friss. Aki a levegőn szeretne lenni, annak érdemesebb 19, vagy inkább 20 óra után kimozdulni, mert akkor már egyáltalán nem tűz a nap, egy kicsit jár a levegő is, így ki lehet zárni mind a leégés, mind a napszúrás veszéjét.

Akik nyári pihenőjüket vízparton töltik, akár a Balatonnál, akár valamelyik tengerparton, nekik is nagyon oda kell figyelni. Fontos, hogy a bőrünket megfelelőképpen védjük magas faktorszámú naptejjel. Ez már csak azért is fontos, mert a víz felszíne duplán visszatükrözi a napsugárzást. Ami a legfontosabb itt is, hogy legyen megfelelő mennyiségú folyadék, és nem utolsó sorban egy hűtőláda, és egy jó jégakku beszerzése sem egy rossz dolog.

Én évről, évre egyre nehezebben viselem el a hőséget. Mindig úgy érzem, hogy ennyire meleg még sosem volt. Illetve lehet, hogy volt ennyire meleg, de biztos vagyok benne, hogy 10 éve nem égtem le mindössze egy 15 perces napon való tartózkodástól. Szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy a munkahelyem légkondicionált, és korlátlan mennyiségben tudok ásványvizet fogyasztani, így ha dolgozom azt könnyen átvészelem ebben a hőségben. Szüleimnél Komáromban szintén van légkondi, a pesti albérletemben viszont nincs. Ott már nehezebben megy a túlélés. Egy biztos, hogy most csak akkor mozdulok ki, ha nagyon muszáj, illetve már 19 óra után el merészelek menni bevásárolni, vagy tenni egy kört a Városligetben. A nyarat idén sem vízparton fogom tölteni, a hasamat süttetve. 😀

Ti hogyan élitek meg ezt a nagy hőséget? Milyen praktikáitok vannak a túlélésre? 🙂

Egy gondolat “Nyár van, nyár…” bejegyzéshez

  1. A tanácsaidat köszönöm, nagyon hasznosak, de az évszakok megítélésében sajnos nem értünk egyet. Én szeretem a nyarat, a meleget, a napfényt. De persze a többi évszakban is találok valami szépet.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s