Vagy mégis? – Elmélkedés a köbön. 

Sziasztok!

Most, hogy Szegeden voltunk egy csomó közhiedelem, illetve tipikus beszólás jutott eszünkbe, hogy ezeket mennyiszer használjuk úgy, hogy nem is gondolunk bele a valódi jelentéseikbe. Az egyik kimondott kedvencem, amikor a gyerekeknek jó magyar szokás szerint telepakolják a tányért, majd, ha azt nem tudja megenni, akkor egyből mondják neki, hogy milyen rossz, nem lesz szép idő, meg hogy nem becsüli meg a drága ételt miközben Afrikában éheznek. Most tényleg attól lesz jobb az afrikai gyerekeknek, ha mi európaiak felzabálunk minden kaját??? Érdekes életfelfogásunk van mindenesetre.

De mondok egy másik példát, amit napi szinten hallunk, vagy látunk fórumokon. Ez pedig nem más, mint, hogy a pénz nem boldogít. Ezzel amúgy részben egyet tudok érteni, de nem teljes mértékben. Sajnos (vagy nem sajnos) egy olyan világban élünk, ahol a pénz mozgat mindent, és mindenhez erre a sok kis apró érmére, és könnyen rongyosodó papírpénzre van szükség.

“A pénz nem boldogít!” Ezt annyival szeretném kiegészíteni, hogy a pénz nem mindig boldogít. Vannak a gazdagok, akik lelki szegények. Nagyon sok módosabb embernél tapadsztalható meg, hogy olyannyira csak a pénzt hajszolják, hogy annak nem látják meg a jó oldalát. Azt a pénzt, amit megkeresnek nem költik semmire, csak gyűjtögetik életük végéig. Ilyen szempontból, tényleg nem boldogít. Viszont gondoljatok bele, hogyha van egy kicsivel több pénze az embernek, akkor mennyi lehetőség nyílik meg előtte. Itt most nem arra gondolok, hogy havonta új telefont, vagy kocsit vásárol valaki, hanem élményekre. Olyan élményekre, amik boldogságot tudnak okozni.

There-is-a-limit-to-the-happiness-that-money-can-buy-study-finds

Egy mozi, egy jó színház, múzeumlátogatás, és különbözőfajta külföldi utak mind pénzbe kerülnek. Habár ezek közül lehet találni nagyon kedvező ajánlatokat, de kulturális rendezvények közül nagyon ritkán szerveznek olyat, ahol ne kéne belépőjegyet fizetni. Ezeket az élményeket nem lehet kézzel fogni, és nem is lehet elvenni. Ilyen szempontból a pénz nem boldogít esete érvényét veszíti, hiszen pénzért veszünk belépőjegyet, utazást, ami a későbbiekben örömet okoz.

Egy másik tipikus eset, amikor azt hallom sok családnál, hogy nem számít a pénz, ha megvan a boldogság, és a szeretet. Na ilyenkor szokott az lenni, hogy így elgondolkodom, hogy ezek az emberek tényleg tudatosan vágtak bele a családalapításba, és tényleg az egészet csak a szeretetre alapozzák? Abba nem gondolnak bele, hogy a háznak, lakásnak vannak költségei, kaját is kell venni, és némi szórakozás, kikapcsolódás sem ártana néha? Ezen kívül még beszélhetnék a gyerekekkel járó költségekről is. Ruha, játékok, későbbiekben tanszerek. Ezek mind sok-sok pénzbe kerülnek.

Nagyon sok olyan fórum van, vagy akár kérdések a Gyakorikérdések.hu oldalon, ahol a pénz hiánya miatt szült családi konfliktusok bukkannak fel. Nagyon sok családnál a szülők kapcsolata is az anyagi nehézségek miatt romlik meg, és sok helyen visszafordíthatatlanná válik a viszály. A kormányunk most orrba szájba tolja a gyermekvállalási kampányt, és húzza el a mézesmadzagot a fiatal párok orra előtt, csak ilyenkor felejtik el, hogy ezeket a gyerekeket a későbbiekben fel is kell nevelni. Nagyon jó, ha egy családban jelen van a boldogség, de sajnos a sárga csekkeket, és a boldogságot nem lehet felszolgálni ebédre, vagy vacsorára.

Most biztos vagyok benne, hogy rengetegen fognak a torkomnak esni emiatt a véleményem miatt, és azt is meg fogom kapni, hogy egy kapzsi, pénzéhes, önző ember vagyok. De számomra a pénz tud boldogságot okozni. Nem keresek havonta milliókat, nincsenek több százezres megtakarításaim. A mának élek, mindig arra költök, amire pénzem van, ha meg nincs, akkor spórolok. Sosem veszek fel hitelt, azért, hogy valami kacatot megvásároljak magamnak.

Ha olyasmit vehetek, amire nagyon vágyom az örömet okoz. A legtöbb pénzemet jelenleg színnházra, és utazásokra költöm. Nekem az okoz örömet, ha megtapasztalhatok minél több dolgot, és minél több helyen járhatok.

Szóval a közhiedelemmel ellentétben közvetve tényleg tud örömet okozni, ha az embernek van pénze. Véleményeteket, és tapasztalataitokat az Ubul Világa facebook oldalán, a cikk alatt tudjátok megosztani. A honlap kommentelési lehetőségei 2019. július 1-jén megváltoztak. További információt a facebook oldalamon fogok megosztani.

Egy gondolat “A pénz nem boldogít?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s