Megéri gyereket vállalni egzisztencia nélkül? 

Sziasztok!

Mostanság nem nagyon volt kedvem cikkeket írni, próbáltam túlélni a hőséget, és emiatt volt az, hogy inkább apróbb szösszeneteket osztottam meg a Facebookon. Ennek ellenére nagyon sok cikket olvastam mostanság, sőt a Facebookon is belefutottam érdekes dolgokba. Amúgy nem tudom hogyan, teljesen véletlenül találnak meg mostanság ezek a témák, mint például, hogy a pénz boldogító hatással van-e az emberre, vagy hogy a gyereket hagyhatjuk-e otthon a vakáció ideje alatt.

A Facebook egy csodálatos hely, ahol különféle emberek sokasága gyűlik össze. Számomra mindig is meglepő volt, hogy a sok értelmes és kulturált ember mellett mennyi felelőtlen, és gyerekeiket veszélyeztető ember is felbukkan. Akik régóta követnek, tudják, hogy a Gyermekmentes övezetnek vagyok az oszlopos tagja. Nincs gyerekem, és tudatosan nem is tervezem a jövőben, hogy legyen. Ennek ellenére támogatom a családokat, ha megvannak a megfelelő kondíciók, akkor senkinek nem mondanám, hogy ne vállaljon gyereket. Tulajdonképpen, akkor sem mondom, hogy ne vállaljanak gyereket, hogyha nincsenek meg ezek a kondíciók, mert nincs hozzá közöm, maximum csak az egyéni véleményemet mondom el, ahogyan most is itt meg fogom tenni.

Mostanra már mindenkiben megfogalmazódott az a gondolat, hogyha nincs gyerekem, akkor ergo tapasztalatom sincs, és akkor mit pofázok itt ilyen dolgokról. Az lehetséges, hogy gyerekem nincs, de egy kis relativitásom még van, és tisztában vagyok vele, hogy egy gyerek felnevelése nem csak a családi szereteten alapszik, hanem bizony komoly anyagi alapokon is.

family-kids-outdoors.jpg

Szüleim tudatosan egy gyereket vállaltak, mert tisztában voltak vele, hogy az ő anyagi helyzetük egy gyerek tisztességes felnevelését teszi lehetővé. Ennek ellenére kívülállók sokszor gonosznak, és önzőnek állították be őket. A mai napig lehet látni, és hallani különböző helyeken, hogy a tudatos gyermekteleneket, és az egygyerekeseket önzőknek tituláljak, mert sokan úgy hiszik ezek az emberek a saját kényelmükről nem hajlandóak lemondani.

A boldog család nem csak az egymás iránt érzett szeretettől lesz boldog, hanem attól is, ha nincsenek financiális problémák. Sokszor érezhető, hogy ahol nincs stabil anyagi háttér, ott a szülők kapcsolata is feszültebb lesz, sokkal ingerültebbek, és türelmetlenebbek lesznek egymással, ami a gyerekekre is érezhetően rossz hatással van. Most nem azt mondom, hogy kacsalábon forgó palotában kell élni, a legújabb luxuskocsival járni, és nem a legmenőbb iPhone-t adni a gyerekek kezébe, mindössze egy rendezett hátteret biztosítani, ahol a család nem az egyik napról a másikra él, és nem kell azon gondolkodni, hogy mennyivel csökkentsék le az egyfőre jutó kosztpénzt, hogy ki tudják fizetni a hitelek törlesztőrészletét.

sad-divorce-family-law

Magyarország kormánya az elmúlt években hatalmas családalapításra buzdító propagandát hozott létre. Különbözőfajta adókedvezményekkel támogatja a nagycsaládosokat, és most már az autóvásárlásra is ad támogatást. Ez mind szép és jó, de arról feledkezik meg mindenki, hogy a sok megszületett gyereket fel is kell nevelni, és nem biztos, hogy arra elég a kormány által adott támogatás. Ez kicsit olyan, mint amikor a cukorbeteg előtt elhúzzák a mézes madzagot. A propaganda hatására sokak ezekért a kedvezményekért vállalnak 2-3 gyereket úgy, hogy közben nulla egzisztenciával rendelkeznek. Pedig, ha belegondolunk, egy újszülőtt érkezésével már mennyi kiadás van. Kiságy, pelenkázó, ruhák, játékok, stb. Ezek a költségek meg csak nagyobbak lesznek, ahogyan nőni fog az a gyerek.

Nem is olyan régen a napokban futottam bele egy olyan csoportba, pontosabban oldalba, ahol egy neház anyagi körülmények között élő négy unokáját nevelő nagymamának kértek segítséget. Itt is az a tipikus eset áll fent, hogy a lányka nincs tisztában a fogamzásgátlás fogalmával, és nyakra főre szüli az unokákat a szülői házhoz. A legtöbb kommentelőnek a legelső reakciója a megdöbbenés volt, hogy miért vállal valaki négy gyereket, ha egyet sem tud felnevelni? Őszintén szólva nekem is ez volt a legelső kérdésem, ami felmerült.

“Ha szeretet van, akkor az anyagiak nem számítanak!” – hangzik el sokszor ez a mondás az emberek szájából, és sokszor úgy, hogy bele sem gondolnak, hogy mennyire nem igaz ez a kijelentés. Hatalmas felelőtlenségnek tartom azt, amikor a nullára vállalnak a párok 2-3 gyereket, és az államtól, vagy a jólelkű adakozóktól várják a csodát. Én maximálisan megértem, ha valaki nehéz helyzetbe jut és segítséget kér. Azt viszont nem tudom megérteni, hogyha valaki alapból rossz körülmények között él, és még a gyerekének, vagy gyerekeinek a jövőbeli sorsát is megpecsételi ezzel, csak azért, mert nem mérte fel annak a fontosságát, hogy igenis szükséges egy fix létbiztonság, a stabil lábakon álló családhoz. A létbiztonság nem egyenlő a gazdagsággal!

Ez a cikk mindössze egy véleménykifejtés volt, semmi más. Én nem szeretném ezáltal senkinek sem megmondani, hogy hogyan éljen, vagy hogy mikor vállaljon gyereket. Még az is lehet, hogy nektek van igazatok, és én vagyok az aki nem ért a témához, és hülyeséget beszél. Mindenesetre arra kérlek titeket, ha hozzászóltok a cikkhez lent, a komment részlegben, akkor azt kulturált módon tegyétek meg. Ha esetleg nem egyezne a véleményetek más hozzászólókéval, akkor ne menjen át személyeskedésbe a dolog. 🙂

Egy gondolat “Tudatos gyermekvállalás” bejegyzéshez

  1. Az 1 gyermekes szülők nem gonoszak, és nem önzők, hanem nagyon is felelősségteljesek, nem büntetik a gyermeküket testvérrel. (Kétféle ember létezik: az egyiknek testvére van, a másiknak szerencséje.) És igazad van abban, hogy a gyereknevelés pénzbe kerül, ezt is figyelembe kell venni a gyerekvállaláskor.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s