Múlnak a gyermekévek, nincs visszaút…

Sziasztok!

Nem mostanság volt már, hogy utoljára ebbe a rovatomba hoztam volna nektek egy kis újdonságot. Múltkoriban az egyik kedves olvasóm megkérdezte, hogy ez a cikksorozat is kitart-e majd addig, amíg az Én középsulim sorozat kitartott. Akkor azt válaszoltam neki, hogy minden lehetséges, de most meg kell cáfolnom önmagam, mert idáig mindegyik cikksorozatom maximum 5-6 cikket élt meg, mert egy idő után unalmassá vált. Persze, amíg van téma addig folytatom, és bizony van bőven, hiszen a 90-es években rengeteg olyan műsor volt, ami már retronak számít, és még emlékszem rá. Most úgy gondoltam, hogy egy kicsit kedvezek a korosztályomnak, azoknak az embereknek, akik a 90-es években voltak gyerekek. Most a gyerekműsorokról fogok beszélni, és úgy döntöttem, hogy képek helyett ismét videókat fogok beszúrni.

Kölyökklub

Emlékeztek még Jónás Ritára, ahogyan kalózkapitánynak öltözve vetélkedőket vezet az RTL Klub képernyőjén? Akkor te kimondottan egy 90-es évekbeli gyerek vagy. A Kölyökklub amúgy egész hosszú életűnek mondható. A kereskedelmi csatorna kezdésével egyidőben induló hétvégenkénti, gyerekeknek szóló műsorblokk kisebb nagyobb változtatásokkal, és különböző műsorvezetőkkel, egészen 2012-ig jelen volt. A gyerekeknek szóló műsoridő ezután Jó reggelt, skacok névvel folytatódott tovább. A kezdetekben nagyon szerettem, hogy ez inkább vetélkedő volt, ami egészen reggel 6-tól 10-ig tartott, és különbözőfajta ügyességi, és szellemi vetélkedőkön vehettek részt a stúdióban helyet foglaló gyerekek. Ha jól rémlik, akkor voltak a sárga, és a piros kalózok. Akkoriban a vetélkedő játékait szakították meg egy-egy rajzfilmmel. Ahogyan nőttem fel én is kevésbé néztem már, és ha jól rémlik Jónás Rita akkor lett állapotos, ami miatt elhagyta a csatornát, a helyét pedig először Gazskó Balázs, majd Ördög Nóra vette át.

Micimackó

Most megint előre látom, hogy a Micimackóra jönnek a kommentek, hogy ez nem is kilencvenesévekbeli, hanem sokkal régebbi, és nincs itt keresnivalója. Pedig nagyon is, hogy van keresnivalója, hiszen a redszerváltásig igencsak kevés olyan gyerekműsor kapott szerepet, ami nem keletről, a nagy föld felöl jött volna. A Micimackó, és sok más régebbi Disney mese bizony a 90-es években élte a reneszánszát Magyarországon. Nekem hatalmas kedvencem volt a Micimackó, akár a klasszikus rajzfilmről, akár a könyvről beszélünk. Mind a királyi, mind különböző kereskedemi televíziók képernyőin megjelent már ez a mese. Készült belőle több mozifil is, és mai napig a gyerekek kedvence a Disney Channel képernyűjén, az újragondolt, 3D-s verzió. Ezutóbbit mindössze egyszer láttam, de nekem annyira nem jött át, örülök, hogy nem most vagyok gyerek.

Thomas, a gőzmozdony

Most fognak nagyon sokan kiröhögni, de én kimondottan szerettem a Thomas, a gözmozdony kalandjait. Körülbelül 4-5 éves lehettem, amikor ez a Cartoon Networkon ment, még akkor angolul, úgyhogy ennyi idősen sok mindent nem értettem belőle. Ennek a különlegessége az volt, hogy terepasztalon makettekkel készítették el az epizódokat, és mindössze egy narrátor mesélte el a történetet. Mindenesetre szerettem nézni, ahogyan a kisebb-nagyobb, különböző színű mozdonyok roboktak a szigeten. Későbbiekben már csak felnőtt fejjel futottam bele a Minimax képernyőjén, a már felújított CGI verzióba, ahol minden mozdony saját szinkronhangot kapott nem csak az eredeti, hanem a magyar verzióban is. Ritkán mondom azt, hogy egy klasszikus, jól megszokott produkciónak jót tesz a ráncfelvarrás, de most be kell vallanom, ha nem is tartom olyan jónak, mint az eredetit, de szinvonalasra sikerült, és bízom benne, ha a szülők leültetik a gyereket a TV, vagy a számítógép elé, akkor ezt rakják be.

Dexter laboratóriuma

Nagymamám hatalmas bánatára nagyon sok olyan rajzfilm volt, amit a Cartoon Networkon szerettem. Közülük az egyik ilyen a Dexter laboratóriuma volt. Még felnőtt fejjel is visszanézve azt kell mondjam, hogy a Cartoon Networkon azok a rajzfilmek voltak a legjobbak, amit Gendy Tartakovsky rajzolt. A főszerepben egy kis vöröshajú géniusz, Dexter áll, aki a családi házuk egyiuk könyvespolca mögé rejtve kezdte el építeni a titkos laboratóriumát. A történet előrehaladtával ez a titkos hely már szinte a fél várost elfoglalta.  🙂 Emlékszem, hogy a mesének egy igen ikonikus vége főcíme volt, amikben hatalmas konga dobokat lehett hallani. Ezt soha nem felejtem el.

Pokémon

Az egyik olyan rajzfilm volt, ami miatt a Kölyökklubbot vártam hétről hétre. Hatalmas nagy cucc volt anno a Pokémon a gyerekek körében. Minden nap a suliban az óraközi szünetekben csak erről beszéltünk, és pokémonos kártyákat cserélgettünk. A sztori Japánban játszódik, ahol a főhősünk, Ash szeretne lenni a legnagyobb Pokémon mester, ezért elindul hát az útjára, hogy összegyűjtse az összes zsebszörnyet. Főhősünk mellé a sorozat elején csatlakozik a vösör hajú, nagy hangú Misty, és a nőbolond Brock. Ash hű pokémontársa pedig nem más, mint a sokak által kedvelt Pikachu. Főszereplőinknek nem megy minden zökkenőmentesen, hiszen minden epizódban szembe kell nézniük állandó ellenfeleikkel a Rakéta csapattal, akik inkább veszélyesen hülyék, mint veszélyesek.

Ebbe a cikkbe most ezt az 5 gyerekműsort válogattam össze. Mivel van még bőven a palettán gyerekműsor, amire emlékszem, ezért lesz még egy, vagy akár két rész is, ahol általam kedvelt régi műsorokat fogok bemutatni. Nektek mi volt a kedvenc mesétek? Lent a kommenteknél, vagy a Facebookon megoszthatjátok velünk az emlékeiteket. 🙂

Egy gondolat “Retro TV #6 – Egykori gyerekműsorok” bejegyzéshez

  1. “terepasztalon makettekkel készítették el az epizódokat, és mindössze egy narrátor mesélte el a történetet. ” Ehhez hasonló módon Magyarországon is készült mese, sőt, ott tudtuk is, hogyan készül, mert többé-kevésbé azt is mutatták. (Égből pottyant mesék.)

    A Pokémonhoz meg csak ennyi, a főcímdal kicsit másképp: https://kockaeder.hu/dal/polinom

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s