Szeptemberben irány az ELTE.

Sziasztok!

Remélem jól vagytok, és valahogyan, de sikerült túlélnetek ezt a nagy hőséget, ami mostanság van. Tudom, hogy nyár van, és ilyenkor kell, hogy meleg legyen, de ezek a napok július végén, és augusztus elején mindig nagyon nehezek. Én kimondottan nehezen viseltem mindig is a nagy meleget.

Tegnap, 2019. július 24-én 20:00-kor nyilvánosságra hozták a felsőoktatási továbbtanuláshoz szükséges ponthatárokat, így frissen, és nem éppen frissen érettségiző fiatalok izgultak, hogy bekerülnek-e arra az egyetemre, ahová szerettek volna. Az idei évben én is újra érintett voltam ezügyben.

Na, de ez mégis hogyan lehet, ha már csak egy köpésnyi választott el attól, hogy lediplomázzak, és hivatalos papírom is legyen arról, hogy középiskolai tanár vagyok? Arról nem is beszélve, hogy egyetemistaként olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy a második évemtől kezdve folyamatosan pedagógiával kapcsolatos szakterületen dolgoztam.

Annak idején, 5 éve a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi karára nyertem felvételt osztatlan tanárképzésre, amit egészen 2017 februárjáig akadálymentesen vettem, majd megjelent az egyetem fura ura, aki magam, és több szaktársam életét megpecsételte azzal, hogy több órányi szóbeli vizsgáztatás után sem engedett minket tovább, így többedmagammal megszűnt a már megszokott hallgatói jogviszonyunk.

Akkor bennem összetörött valami, és hatalmasat csalódtam az egyetemi létben. Nem csak az egyetemi létben, hanem magában a Károliban, hogy ott ilyen megtörténhet, és egy olyan embert hagynak tanítani, akiről mind oktatók, mind hallgatók tudták, hogy milyen módszerekkel engedi át, vagy buktatja meg a hallgatóságot. Onnantól kezdve nem szívesen gondoltam már a KRE-re.

2017 februárjában, amint megszűnt a hallgatói jogviszonyom egyből beadtam a jelentkezésemet az ELTE, és a KRE osztatlan tanárképzésére, hogy mindössze csak fél év csúszásom legyen, és ne sokat csússzak a diploma megszerzésével. Legelőször, amikor egyetemre jelentkeztem, az ELTE Bölcsészettudományi karát nem mertem megjelölni, mert féltem, hogy ahhoz nem lenne elég pontszámom. Mindig is ELTE-s hallgató szerettem volna lenni. Ennek kiküszöbölésének érdekében 2017-ben történelemből szintemelő érettségit tettem, hogy két emelt szintű érettségivel, és 100 többletponttal biztos legyen a bejutás az ELTE-re. A KRE akkor már csak egy amolyan B terv volt.

elte-btk1.jpg

Két éve ilyenkor nagyon izgatottan vártam, hogy kijöjjenek a felvételi pontszámok. Az emeltszintű történelem érettségivel az új pontszámom 407 lett. Az ELTE osztatlan tanárképzésére pedig 409 pontra volt szükség. A KRE mindössze 310 ponttal vette fel az új hallgatóit.

Nem is kell mondanom, nagyon csalódott voltam, de beletörődtem, hogy nem jött össze, így keserű szájízzel, de visszamentem a KRE-re. A csalódásomnak köszönhetően mind a lelkesedésem, mind a motivációm átalakult. Utáltam bejárni, csak azért jártam be akár szemináriumra, akár vizsgázni, csak, hogy meglegyen minden. Már semmi élvezet nem volt benne. Az idei tanév, csak még jobban megerősített abban, hogy nincs maradásom a Károlin, és újra meg kell próbálnom a váltást.

Jelenleg mindössze másfél év választana el attól, hogy végre diplomát kapjak, de ha ezt a másfél évet még a KRE-n kellett volna eltöltenem, akkor lehet, hogy a végén nem diplomát, hanem idegösszeroppanást kapok.

Idén hát februárban, mindenki tudta nélkül, beadtam a jelentkezésemet az ELTE Tanárképző Központjára, hogy a tanulmányaimat ott folytassam, és ELTE-s diplomát kaphassak. Ezt az egész merényletet már csak akkor mondtam el mindenkinek, amikor már lejárt a jelentkezési határidő.

Elérkezett a tegnap: 2019. június 24. Szinte már el is felejtettem a pontszámok kihirdetését. Majd aztán, eszembe jutott, és szinte egész nap idegbajos voltam, hogy hogyan alakul a jövőm. Talán kapok egy újabb esélyt a váltásra, vagy marad az idegesség, és a rosszkedv? Már 20:00 volt, én a Dob utcában vártam kedves ismerősömre, Stumpf Édára, aki egy tűzhely lecipeléséhez kérte a segítségemet. Nem jött még SMS, a hírportálokra rá sem mertem nézni.

elte_cimer_szines.jpg

A cipekedés arra tökéletes volt, hogy 10 percig ne gondoljak se a pontszámokra, se a KRE-re, se az ELTE-re. Egyszerűen, csak azt éreztem, hogy egyjófej embernek teszek egy jófej segítséget. Majd 20:10-kor érkezett egy SMS, amit meg sem tudtam nézni, mert mindkét kezem a tűzhely alját szorította, nehogy elejtsük azt. Majd, amikor végeztünk, és elköszöntünk egymástól, hát megnéztem. Lelkiekben már felkészültem az újabb pofára esésre, de amint elolvastam az SMS tartalmát, egyből tudatosult bennem, hogy 2019 szeptemberétől:

AZ ELTE HALLGATÓJAKÉNT FOLYTATOM TOVÁBB!!!

Jelenleg akkora hatalmas örömet érzek, mint amikor 5 éve bekerültem a felsőoktatásba, és elmondhattam magamról, hogy egyetemista vagyok. Igaz, hogy nem sok időt kellett volna kibírnom a Károlin, de szeretem a szélsőségeket az életemben, és szeretek, sőt merek váltani, ha valahol nem érzem jól magam. Bízom benne, hogy az ELTE beváltja majd azt, amire számítok. Erről már csak a pályaalkalmassági vizsgálaton történő beszélgetések is egy jó példát mutatnak. A Károlin 5 éve egy szigorú tekintetű egyetemi tanárokból álló vizsgálóbizottság ült velem szemben, akik előtt alig mertem megszólalni, az ELTE-n ezzel szemben, három jókedvű, mosolygós ember kérdezett a pályaképemről, a jövőbeni terveimről, és türelmesen végighallgatták, hogy egyes pedagógiai szituációkat hogyan oldanék meg tanárként. Összességében, már az első benyomás is jobb volt az ELTE berkeiben két évvel korábban, talán ezért is viselt meg az akkori kudarc.

Szóval gratulálok mindenkinek, aki felvételt nyert arra az egyetemre, ahová szeretett volna menni. Sok-sok erőre, és kitartásra lesz szükség, és ne féljetek váltani, ha úgy érzitek, hogy szükséges. 😉

5 gondolat “Pont, pont, vesszőcske!” bejegyzéshez

  1. Remélem, az ELTE beváltja majd a reményeidet, és könnyen lediplomázol ott. 🙂 Sok sikert hozzá! A KRE-ről meg csak annyit: ilyenek az egyházi intézmények…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s