Hasznos tanácsok az új tanévhez kicsiknek, s nagyoknak. 

Sziasztok!

Nem sokára augusztus feléhez érünk, ami sok mindent jelent. Közeledik a nyár vége, rövidülnek a nappalok, és még mindenki, aki teheti last minuteben elmegy valahová nyaralni egy hosszú hétvégére. Az iskolás gyerekek, és fiatalok számára is egy kicsit lehangoló ez az időszaki, hiszen már bennük is realizálódik, hogy mához képest három hét múlva becsengetnek az iskolákba, és kezdetét veszi az új tanév. Az én életemben ezen a téren egy kis változás áll be, hiszen tanárként nem csengetnek be nekem a középsuliban, hanem jelképesen egyetemi hallgatóként fognak becsengetni majd az ELTE-n. Kimondottan fura lesz ismét beülni a padba, de már nagyon várom.

Most pedig úgy gondoltam, hogy egy kicsit a fiatalabb koroszályt szeretném megszólítani, vagyis nem csak őket, hiszen, amiről most mesélni fogok ahhoz szorosan kapcsolódniuk kell a szülőknek és a tanároknak is egyaránt. Most egy pár olyan dologról szeretnék említést tenni, ami esetleg könnyebbé teheti a diákok dolgát mind a tanulás, mind az iskolai közösségi életbe való beilleszkedés terén.

Group of teenagers sitting in classroom with raised hands.

Magadnak tanulsz, nem másnak! 

Én azt tapasztalom, hogy a szülők részéről ez egy általánosan elkövetett hiba, de még sok tanárnál is azt vettem észre, hogy azzal érvelnek a gyerekeknek a tanulás fontossága mellett, hogy azoknak ne kelljen miattuk szégyenkezni. Rengeteg gyereknél ezáltal kialakulhat az a kép, hogy tulajdonképpen azért fontos tanulni, hogy anyuka, apukaa, és a tanárok büszkék lehessenek rá. Ez a jelenség felelős azért is, hogy a gyereknek nem alakul ki az önálló döntésképessége, és a szülő mondja majd meg nekik, hogy milyen egyetemre menjenek továbbtanulni. Ezek a gyerekek pedig mind felnőttkoruk elején fognak rájönni arra, hogy valóban nem is szeretik amit csinálnak, mert folyamatosan arra törekedtek, hogy másoknak megfeleljenek, ahelyett, hogy a saját álmaikat teljesítették volna be.

Nem mások miatt kell tanulni, hanem magatok miatt. Azért tanuljatok, hogy azt csinálhassátok a jövőben, amit szeretnétek. Az életeteket nektek kell élni, és nem a szüleiteknek, sem a tanáraitoknak. A szülőknek is fontos elfogadni azt, hogy lehet ők csak jó szándékkal teszik ezt, de néha a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Segíteni kell a gyereket, utat kell mutatni, de helyette nem szabad eldönteni semmit.

boy-doing-homework

Ne akarj megfelelni mások elvárásainak! 

Sajnos egyre többször fel-fel bukkan, hogy az iskolákon belül hierarchikus klikkesedések alakulnak ki. Természetesen ezek régebben is jelen voltak, de nem ennyire az anyagi háttér és a kacatok irányították ezt az egészet. Ma már a legtöbb gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, amit személy szerint nem is értek, hogy miért fontos egy általános iskolás számára. Tudom ilyenkor szoktam azt megkapni, hogy nem haladok a korral, és a szülő szeretne tudni a gyerekéről, hogy mikor merre van, és mi történik vele. Erre régebben az volt a megoldás, hogy a szülő szorosabb kapcsolatot tartott az iskolával, és a gyerek osztályfőnöke azonnal tudta értesíteni a szülőt, ha bármi történt, ezen kívül pedig jelen volt a bizalom, hogy a gyerek nem csinál hülyeséget. Mindegy is, ez egy másik cikknek a témája. Szóval egyre jobban jelen van az, hogy akinek kevesebb drága kacatja van, gondolok itt a többszázezres mobiltelefonra, azok mindig kinézik azokat, akiknek kevesebb van, és erre hivatkozva nem barátkoznak velük. A kevésbé tehetősebb gyerekek pedig már csak emiatt is szeretnének az ő közösségükhöz tartozni, mert ők ezt gondolják menőnek, és értékesnek.

Pedig ez mindösze csak kézzel fogható érték, mondhatnám azt is, hogy drága kacat. Egy ember értéke nem abból adódik, hogy minél több a heti zsebpénze, hanem, hogy kiáll-e a másikért, ha az bajban van.

Higgyétek el sokkal erősebb baráti közösséget lehet kiépíteni, ha nem az az ismerkedés alapja, hogy kinek mije van, é mije nincs. Lehetmég valaki nagyon kedves és segítőkész attól függetlenül, hogy esetleg nem a szülei hordják az iskolába Audival, vagy, hogy nem minden vakációban valami egzotikus szigeten pihennek. Mindez igaz általános, és középiskolásokra is.

cyberbullying_art_body.jpg

Ne hagyd, hogy csesztessenek! 

Tudom, hogy könnyű mondani felnőtt fejjel, hogy ne hagyjátok magatokat, de mint már egy korábbi cikkemben meséltem, én is átéltem ugyanezt. Először csak amiatt cikiztek, mert nem voltak márkás ruháim, majd a szüleimre tettek megjegyzést, hogy nekünk csak Suzukira telik, és hogy az a csórók autója, majd szépen lassan begyűrűztek a bántalmazások, és idővel nem csak szóbeli, hanem tettleges bántalmazás is lett belőle. Hetedikesként állandó gyomorgörccsel indultamel az iskolába, és lélekben már arra készültem, hogy az adott napon milyen bántásokat kell elviselnem. Volt aztán ott minden. Bokán, és térden rúgás, gyomros ököllel, sőt az egyik ilyen inzultusnak köszönhetem, hogy a jobb fülemre 75% halláskárosodást szenvedtem, hiszen az egyik kedves osztálytársam úgy gondolta, hogy jó muri vizes teletenyérrel rávágni a fülemre. Olyan jól sikerült neki, hogy beszakadt a dobhártyám. Én ezekről nem tudtam kivel beszélni, mert a tanáraimban nem bíztam meg, a szüleimnek pedig amikor először említettem, akkor nem gondoltak bele, hogy ez milyen komoly dolgo, és csak annyit mondtak, hogy oldjam meg. Az iskolai barátaimra sem számíthattam ezen a téren, mert körülök egyik sem állt ki mellettem, vagy segített volna. Így teljesen magamra maradtam. Depressziós lettem, és csak tűrtem, és tűrtem. Gondoltam nyolcadik után csak jobb lesz, ha elkerülünk másik iskolába. Viszont az már nálam is kiverte a biztosítékot, amikor egy saras botot akartak velem szájjal felszedetni a padlóról. Akkor meg sem álltam az igazgatói irodáig, és végül nem bántam meg, hogy elmondtam mindent, ami az évek alatt történt.

Ebben az esetben mindenkinek nagyon résen kell lenni. A diákoknak csak azt tudom mondani, hogyha bármi ilyen van, akkor mindenféleképpen mondjátok el valakinek. Ha a szülő azt mondja, hogy old meg, akkor szólj az osztályfőnöknek, ha ő nem foglalkozik vele, akkor más tanárnak, vagy az igazgatónak. Biztos lesz olyan ember, aki felfigyel rád. És kedves szülők, ha a gyereketek oda megy hozzátok, hogy bántják, akkor tegyétek már meg azt a szívességet, hogy meghallgatjátok a gyereketeket, és utána jártok, hogy tényleg úgy van-e az, amit mond. Rengeteg problémától tudtok ezáltal megszabadulni. Nagyon sok gyerek esetében depresszió alakul ki, és többek fejében az öngyilkosság is megfordul. Fontos, hogy az ilyen dolgokra kiemelt figyelmet fordítson mindenki. És ismét a diákoknak mondom, hogyha látjátok, hogy a barátotokat bántják, vagy bajban van, akkor ne féljetek kiállni mellette, vagy megvédeni őt. Nem ciki egy gyengébb társatoknak segíteni, inkább nekes tett.

Ha bajban vagytok, akkor ne féljetek segítséget kérni, mert ha nem szóltok, akkor ez soha nem lesz jobb, csak rosszabb, mert a zaklatók csak azt látják, hogy mindent megtehetnek következmények nélkül.

Bullying-over-race-or-sexual-orientation-is-extra-damaging.jpg

Ne mindig te alkalmazkodj! 

Tudjátok mennyiszer hallgattam végig iskolás koromban a nagymamámtól azt, hogy mindenkihez alkalmazkodni kell, és mindenkinek meg kell felelni, hogy sikeres ember legyek? Nagyon szerettem a nagymamámat, és szegény lassan hat éve már, hogy nincs velünk de ennél rosszabb tanácsot nem is mondhatott volna. Nem kell mindig alkalmazkodni. Persze egy osztályközösség részeként muszáj a többiekhez igazodni, és rugalmasnak kell lenni, de nem minden áron, és nem mindig más nyűgjét, baját figyelembe venni. Hagyd, hogy néha te legyél az, akihez alkalmazkodni kelljen, és ha úgy érzed, hogy neked van igazad, akkor ne hagyd, hogy elnyomjanak. Állj ki magadért, és ne hagyd, hogy belekényszerítsenek valami olyasmibe, ami szerinted nem jó. Tanuld meg, hogy néha nem szabad engedni az igazadból, mert különben mindig mások fignak dirigálni, és elnyomnak.

Képtalálat a következőre: „confident student”

Ne csinálj hülyeséget, csak hogy barátokat szerezz! 

Az esetek többségében a diákok mindig próbálják azoknak a társaiknak a társaságát keresni, akik menőnek számítanak. Mint fentebb említettem ez a menőség lehet anyagi javak mutogatása is, de sok esetben, kimondottan a középiskolások körében, az számít menőnek, aki dohányzik, drogozik, vagy minden hétvégén elmegy a legmenőbb bulihelyre, bebaszcsizni. Nem ezektől lesz menő valaki, inkább azt mondom, hogy ezek azok a dolgok, amikkel a legjobban elcseszik a jövőjüket. Számomra sokkal menőbb az, ha valaki őszinte és az ember szemébe tudja mondani, ha valami baja van a másikkal, és nem a háta mögött beszéli ki. Próbáljatok másképp menők lenni. Járjatok el sportolni, építsetek ki magatoknak saját kis közösséget, és legyetek ti a menő gyerekek.

Légy önmagad, ne szégyelld, ha más vagy, mint a többiek! 

Nem tetszik az aktuális trend? Nem szereted a legújabb, leggagyibb üdítőitalt? Nem nézed a Középsuli sorozatot, a Való Világot, vagy az Éjjel-Nappal Budapestet? Jobban szereted a klasszikus zenét, vagy a jazzt, az agonmajmolt techtronik helyett? Van egy jó hírem akkor! Nincs semmi baj ezzel, neked más izlésed van. Csak azért, hogy mások elfogadjanak ne játszd meg magad, és soha ne titkold, hogyha neked nem tetszik valani, ami éppen manapság divatnak számít. Biztos vagyok benne, hogy mások is lesznek ilyen helyzetben, és akkor máris megvan egy kisebb baráti kör.

Képtalálat a következőre: „school friends”

Nekem most ezek a gondolatok jutottk eszembe. Most különösebbképp nem akartam az egyetemi létre kitérni, mert az egy külön cikket kíván meg, meg ott egy kicsit más “törvények” uralkodnak. Én csak azt kívánom mindenkinek, hogy induljon szépen majd az idei új tanév. Addig is a fennmaradó időben még pihenjetek, és élvezzétek ki a nyarat. Találkozzatok a barátokkal, és töltsetek el sok tartalmas időt együtt. 🙂

 

3 gondolat “Így éld túl a sulit” bejegyzéshez

    1. Viszont az nem mindegy, hogy hogyan kezeli azt, hogy belekötnek. Ilyenkor a legtöbben azt mondják, hogy egyből szaladni a tanárhoz az árulkodás csak, viszont, ha hosszabb ideig ezek a dolgok nem derülnek ki, akkor sokkal súlyosabb következményei is lehetnek.

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s