Tényleg már most el kell kezdeni a karácsonyozást?

Sziasztok!

Vasárnap elérkezünk szeptember elsejéhez, ami hivatalosan nem számít az ősz kezdetének, de ilyenkor mindannyian érezzük, hogy kicsit más szelek fújnak. Ezt leginkább az iskolás korosztály érzi meg a legjobban, és közülük sokakat rosszul érint, hogy a 10 hétnyi pihenés után ismét az iskoláé lesz a főszerep. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb lesz, rövidülnek a nappalok, sárgulnak a falevelek. Szeptember vége felé pedig általában elsőként az IKEA már bemutatja az adott év aktuális karácsonyi trendjeit.

Szeptember is még egy kicsit korainak tartom a nagy karácsonyozást, hiszen még ott van a teljes október, és november is ahhoz, hogy az ember felkészüljön a szeretet, és a nagyzolás ünnepére. Idén ezt a tendenciát a KIK egyik budapesti áruháza túlteljesítette, akik már augusztus 25-én polcaikra helyezték a karácsonyi díszeket, és kis ajándéktárgyakat.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

Ilyenkor merül fel bennem, hogy miért szükséges ilyen korán elkezdeni a karácsonyi termékek forgalmazását? A múltkor ezt a képet megosztottam a facebook oldalamon, ahol kaptam egy olyan véleményt, hogy ez a fotósok miatt van, mert a gyerek- és családi fotózások már októberben elkezdődnek, és ahhoz fel kell építeni a díszletet, illetve az egyik barátom, és egykori lakótársam, Szabi azzal érvelt, hogy ezzel nincs semmi gond, hiszen az embernek akkor kell vásárolni, amikor pénze van, és nem mindenkinek jut ideje novemberben, vagy decemberben vásárolni. Ezekkel még részben egyet is tudok érteni, de úgy gondolom, hogy a 21. században, az online világban már nem jelenthet akadályt a díszletek, és az ajándékok megrendelése egy raktárból, vagy nagykereskedésből.

Miért is nem jó, ha korán kezdünk el karácsonyozni? 

Kezdjük akkor a legelején. Amikor gyerek voltam, akkor számomra a karácsony mindig egy olyan dolog volt, amire az egész évben vártam. Volt egy különleges hangulata, egy olyan érzés, ami az egészet átjárta, és egyedivé tette. Rengeteg embertől hallom, hogy azért nem szeretik, ha már hónapokkal karácsony előtt elkezdődik a nagy karácsonyi vásárláz, akkor elveszíti a varázsát, és mire ténylegesen karácsonyhoz érnek, ebből az érzésből nem marad semmi, csak egy monoton megszokott ünnep.

Már én is ott tartok, hogy sok-sok éve már november közepén megvásárolok minden ajándékot, mert én sem feltétlen szeretek a tömegben tolakodni, de volt már velem olyan is, hogy valamit elfelejtettem. Ilyen esetben mindig online rendelem meg, és házhoz szállítást kérek.

Christmas-tree-shops-christmas-village.jpg

Amúgy azt gondolom továbbá, hogy ez a korai karácsonyozás a gyerekeke világát is kicsit tönkreteszi. Tudom, a mai világban egyre kevésbé elterjedt a modern szülők körében, hogy a gyerekeiknek a Jézuska hozza az ajándékot. Egy kicsit ezzel még egyet is tudok érteni, hiszen a gyerekek egymással borzasztóan gonoszak tudnak lenni, és az iskolában, akár már első osztályben is halálra cikizik azt, aki még hisz a jézuskában, így tényleg elkerülheti a gyerek a nagy pofára esést. Viszont azért akadnak még olyan szülők, akik a gyerekeiknek megteremtik ezt a varázst, a várakozás és izgalom élményét, ezáltal hatalmas meglepetéseket, és örömöt okoznak. Ez a nyárvégi karácsonyi kirakodás pedig rengeteg gyereknek okoz hatalmas fejtörést. Olyan gyerekeknek, akik hisznek valamiben, amit a szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak/hallanak, és ilyenkor akarva akaratlanul is jönnek a kérdések, hogy ez mégis akkor hogyan van? A szülők java pedig ilyenkor kerül abba a helyzetbe, hogy muszáj a gyereket felvilágosítani, ezáltal egy csomó kisgyerektől veszik el ezt a különleges érzést.

Nekem kimondottan kiábrándító, hogy az egyik sarkon még fürdőruhákat árulnak, a másikon meg már a téli ünnepek dekorációit. Lehetséges, hogy csak én nem vagyok elég felvilágosult. Nagymamám kereskedelemben dolgozott, és mindig ő mesélte, hogy a karácsonyi cuccok, csak halottak napja után kerültek a polcokra, és szerintem is így lenne ez helyénvaló. És tényleg, ha valakinek nincs ideje vásárolni, akkor már van egy csomó webshop, ahonnan meg lehet rendelni mindent, amit szükséges, és a futár az vagy kiviszi otthonra, de még a munkahelyekre is. Ezerniy alternatív megoldás létezik. A karácsonyt hagyjuk meg a télnek, akármennyire is nincs fehér karácsony évek óta.

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek is korai, vagy én vagyok túl régimódi, aki rosszul látja a dolgokat? Véleményeteket meghagyhatjátok itt is a cikk alatt, vagy a Facebookon 1-1 komment formájában. 🙂

Egy gondolat “Karácsony augusztusban?” bejegyzéshez

  1. Én nem vagyok vallásos, de nem véletlenül találták ki annak idején az adventet. 4 hét karácsony előtt, akkor lehet felkészülni az ünnepre. Elégnek is kell lenni minden ajándékot megvenni. Ősszel még senki nem gondol a karácsonyra, csak idegesítő a túl korai készülődés.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s