Mexikói és más dél-amerikai csodák a színes dobozban. 

Sziasztok!

Akik Facebookon követnek, azok már tudhatják, hogy a soron következő cikkem témája elszakad kicsit Magyarországtól, és a hazai sorozat-, és reklámgyártástól. Ezúttal a tengerentúlra utazunk egy kicsit, azon belül is Mexikóba, és különbözőfajta dél-amerikai országokba, hogy felfedezzük az ottani televíziózás csodáit. Hazánkban a ’80-as évek közepén, vagy talán a második felében váltak ismertté ezek a szappanoperák, amiknek a többsége egy adott sablonra készült. A legtöbb ilyen műsorban a szegény, elesett, néha vak, néha siket, és néha sánta kislány mostoha élete egyik napról a másikra megváltozik, belészeret a jóképű gazdag úr, a gonoszok pedig meghalnak, vagy börtönbe kerülnek.

Szerintem nagyon kevés olyan magyar ember van, aki ne hallott volna már arról, hogy az első nagy szappanopera hősnőnek, Isaurának az akkori nyugdíjasok elkezdtek gyűjtést szervezni, hogy ők felszabadíthassák a rabszolgaságból. De olyat is hallottam, hogy a vak Esmeralda szemműtétjére is indult akkoriban egy megsegítés.

Az elmúlt 10-15 évben számomra nagyon kimaradt a televízió nézés. Amik sorozatok vagy filmek érdekelnek, azokat mind megtalálom az interneten, emiatt nem is nagyon vagyok képben, hogy vannak-e még szappanoperák, vagy, ha vannak is akkor azok milyenek, és miről szólnak. Én gyerekként azokat néztem, amiket a naygmamám nézett. Hiába szerettem volna rajzfilmadót nézni, amint egy 5 percre kimentem a wc-re, mama már át is kapcsolt, és onnantól kezdve nem volt menekülés. Most ezek közül szeretnék egy párat bemutatni, mármint azokból párat, amikre emlékszem. Fontos megjegyeznem, hogy a legtöbbet az emlékeim alapján fogom elmesélni, de azért használtam egy kis wikipédiát is ehhez a cikkhez. Csak azért mondom, ha valaki viccesnek találná kommentben megjegyezni ezt.

Paula és Paulína

A legelső, amire egyben a legjobban emlékszem. Erre azért is emlékszem olyan jól, mert ezt még szerettem is nézni. Kövezzetek meg, de ez volt az az egyetlen olyan sorozat, amit vártam minden délután. A történet tipikus nyálas szappanopera, de ennek ellenére felbukkan benne rengeteg gonosz karakter is. Paula a fényűzésben élő rosszindulatú asszonyság, aki betegségre hivatkozva nyaralgat éppen az aktuális szeretőjével távol a családjától, az egyik klubban találkozik egy lánnyal, aki megszólalásig úgy néz ki, mint ő. Ez a lány volt Paulina, aki a kinézete ellenére teljesen ellentettje volt Paulának. Szegénységben élt, sokat dolgozott, és végtelenül jólelkű volt.

Képtalálat a következőre: „la usurpadora”

Egy nap Paula úgy dönt, hogy neki elege van a családjából, és inkább szórakozna, ezért megzsarolja a kis ártatlan Paulinát, hogy vegye át a helyét egy évig, amíg ő a különböző szeretőivel a világot fogja bejárni. Aztán innentől kezdve haladnak előre az események. Paulina bekerül egy számára teljesen idegen, problémákkal teli családba. Alkoholista nagymama, idegbeteg kisgyerek, fap*na sógornő. De Paulina, mint a megváltó egyik napról a másikra csodát tesz és mindenki boldog lesz, amíg a gonosz, és csábító Paula halálos betegséget színlelve vissza nem tér a családhoz. Persze ezek után jön a tipikus mártír szál, amikor a jó kislány bekerül a börtönbe, mert megvádolják koholt vádakkal, de az igazság mégis győz. A gonosz Paula elvakultságában az autójával balesetet szenved, és halála előtt megbánja bűneit, hogy a család őt is szentként temethesse el. A végén pedig a kiskutyaszemű mindig jó, egykori cselédlány beházasodik a gazdag családba, és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ugye milyen egyedi ez a történet? Amúgy én sokakkal ellentétben mindig is a gonosz ikernek drukkoltam, valahogyan ő mindig is szimpatikusabb volt, mint ez az örökké szerencsétlent játszó csupaszív Paulina. 😀 A főszerepet Gabriela Spanic játszotta, akiről kiderült, hogy pár éve járt hazánkban is valamelyik sorozatának a promózása alatt. Őszintén szólva, amikor képeket kerestem a hölgyről, elég nehezen akartam elhinni, hogy mindkét képen ő van. Értem én, hogy az idő vas foga, meg minden, de itt inkább a túlzott plasztika látszik meg jobban.

Képtalálat a következőre: „gabriela spanic 2019”

Guberálós Maria

Thalía Sodi egyik nagysikerű sorozata. Egy másik tipikus tündérmese, amire a mai napig kristály tisztán emlékszem, hiszen majdnem ugyanaz a színészgárda játszótt benne, mint a fentebb említett Paula és Paulínában. Amúgy a wikipédia szerint a Guberálós Maria előbb készült el, mint a Paula és Paulína, ennek ellenér úgy emlékszem, hogy ezt később mutatták be Magyarországon, de az is elképzelhető, hogy én már csak egy későbbi ismétlést láttam.

A történetszál itt is nagyon hasonló, mint amit már korábban is említettem. Adva vagyon egy szegény lány, Maria, aki a nagynénjével egy szeméttelepen lakik, és abból élnek, amit ott összeguberálnak, innen is ered a sorozat magyar címe. Egy nap ez a lány a nagynénjével ellátogat a helyi temlomba az atyához, ahol miért is ne, de a nagynéni rosszul lesz, és meghal, ezáltal végleg árván hagyva a kis 15 éves Mariát. Az atya egy gazdag családot kér fel, hogy fogadják be ezt a kislányt, és alkalmazzák, mint cselédet, de a jólelkű családfő (nem cukrosbácsi) a szárnyai alá veszi és a többi családtag bánatára úri nőt nevel belőle.

Képtalálat a következőre: „maria la del barrio”

Természetesen itt sem maradhat el a dráma, és a gonosz karakter. Maria nagy ellensége a család egyik távoli rokona Soraya, aki szemet vetett Maria titkos szerelmére és terhességet hazudva elveteti magát. A későbbiekben természetesen fény derül a csalásra, és egy szerencsétlen baleset következtében Soraya súlyos sérüléseket szenved, amiket kihsználva mindenkivel elhiteti, hogy meghalt. Mivel a gonosz némber kikerült a képből, ezért nem volt akadálya a két szerelmes házasságának. Itt már mindenki boldog, jön a gyerek is, és talán csak azon szomorkodtak, hogy Mexikóban nincsen CSOK, amit felvehettek volna. Ez a bánat annyira nagy lett végül, hogy szegény Mariának elgurult a maradék gyógyszere, s miután megszülte a kisfiát, azt odaadta egy koldusasszonnak. Innentől kezdődtek el a bonyodalmak.

Képtalálat a következőre: „maria la del barrio”

Amikor Maria rájött, hogy elajándékozta a gyerekét, akkor a férje hozott neki egy másikat egy árvaházból, aki ráadásul lány is volt, na meg ugye, ha elveszik egy gyerek, akkor hozzunk helyette egy másikat, mert az úgy is elfeledteti a másikat. Ettől a perctől fogva több epizódon keresztül sok-sok évet ugrunk előre az időben. Maria csak keresi a fiát 15 éven keresztül, és a családját le sem tojja. Hát persze, hogy a férje kikezd a nevelőnővel. Aztán valami csoda folytán mégis rátalálnak az elveszett fiúra, nyakbaugrás, mindenki újra very happy. Aztán jön még egy csavar. A halottnak hitt Soraya visszatér a sírból, hogy bosszút álljon a guberálós Marian. Ez másodszor sem sikerül neki, és a sorozat végén, egy faházban ég el a gaz nőszemély, mint a boszorkány a Jancsi és Juliskában.

Annak ellenére, hogy emlékszem a story-ra kimondottan nem szerettem ezt a sorozatot. Számomra túl vontatott volt, és túlságosan unalmas, hogy amikor jóra fordult valami, akkor mindig jött valami csavar, ami lerombolta ezt. Túlságosan kiszámítható volt, hogy mikor lesz megint valami új sz@rkavarás.

Csacska Angyal

Soha nem értettem, hogy nagymamám mit szeretett ezen a sorozaton, hiszen a fentebb említett két alkotás legalább tartalmazott némi komolyabb drámaiságot, ennek ellenére a Csacska Angyal, vagy ahogyan én hívtam Csicska Angyal nem más volt, mint egy fiataloknak szóló hebrencs katyvasz. Ez, ha jól tudom, akkor Argentínában játszódott, ahol újra egy árva kislány bukkan fel a főszerepben, aki kivételesen nem cselédnek, hanem nevelőnőnek jelentkezik a gazdag családhoz, ahol 5 vagy 6 gyerek volt, de egyik hülyébb volt, mint a másik.

Képtalálat a következőre: „floricienta”

Ez a sorozat egy kicsit kilóg a többi közül, és talán ez nem is számít annyira retronak, mert ez már bőven a 2000-es évek közepe felé volt a képernyőn, de valahogyan úgy éreztem, hogy ennek itt a helye. Most egy kicsit wikipédia percek fognak következni, mert ennek viszont a történetére nem annyira emlékszem. Számomra ennyire jelentéktelen volt, hogy csak a fejetlenségre emlékszem belőle. 😀

Florencia, egy ártatlan és gyönyörű nő, akit mindenki szeret s tisztel. Egyedül él egy panzióban, s zöldségkihordással tartja el magát. Az a vágya, hogy híres énekesnő legyen. A barátai egy zenekarban játszanak, de Flornak már nem jutott hely. Általában ő viszi számukra a ruhákat is, ezért meglátogatja őket. A zenekar menedzsere fellépési lehetőséget szerez nekik, ám Flor összeveszik az énekesnővel, aki emiatt viharosan távozik. Ezek után Flor kerül a helyére, s a koncert is nagyon sikeresen alakul. A Fritzenwalden családban, Federico, a legidősebb testvér éppen külföldi úton van, s a gyerekeknek sikerül megszabadulni a nevelőnőtől is. Bulit szerveznek, s zenekarként Florékat hívják meg. A banda ott is nagy sikert arat. A buli fokozása érdekében, bekapcsolják a habgépet, ám az hatalmas habot kavar, s szinte ki kell menekülni a teremből. Ám, Flor észreveszi, hogy a Fritzenwalden család legkisebb tagja, a kis Thomas bent rekedt a habok alatt, s kimenti őt. Mikor épp el akar menni, megérkezik Federico, leteremti Flort, és eltiltja őt a testvéreitől.

Egy nap Thomas meghallja, hogy Federico azt tervezi, hogy intézetbe küldi a testvéreit. Emiatt Thomas elszökik, s Flor biciklijén és lakásában talál menedéket. Rájön, hogy Flornak anyagi gondjai vannak, ezért összeragaszt egy váltságdíj kérő levelet, elviszi hozzájuk, majd visszamegy Florhoz. Ám, lebukik, s össze-vissza hazudik Flornak. A lány nagyon megszereti a kisfiút. Federico, a tv-ben felad egy hirdetést, amit meglát az egyik gonosz szomszéd, s kihívja a rendőrséget. Flort és nénikéjét Titinát börtönbe zárják. Kénytelenek egy éjszakát a börtönben eltölteni, mire Thomas elmondja az igazat. Ekkor kiszabadulnak. Ám Flort kirúgják a munkahelyéről és a panzióból is. Ezek után, Federico felveszi őt a házba a gyerekek nevelőnőjének. A dolog nagyon jól beválik, mivel Flor igazán ért a gyerekekhez. Martinnak idegi problémái vannak, nem igazán tudta feldolgozni a szülei halálát, ráadásul asztmás is, s mindene a tanulás, és nincsenek barátai. A kis Thomasnak igazából csak a magatartásával vannak problémái. Maia, egy nagy kamasz, aki mindig rossz fiúkba szeret bele.

Nem is veszi észre, hogy az igazi Facha (a zenekar egyik tagja), s nem meri felvállalni az érzelmeit. Franco, egy igazi macsó, aki imádja a nőket és a teniszt. Federiconak is megvannak a maga gondjai. A szülei halála óta rászakadt a vállalat, a gyerekek felnevelése. Ráadásul nem repülhet, pedig ez lenne élete vágya. Nos, ezek után nem csoda, ha Flornak sok dolga lesz a házban. Ám munkáját nehezíti Federico kedvese Delfina és annak anyja Malala, akik mindent megtennének annak érdekében, hogy a lányt kiutálják a házból…

Terra Nostra

Erre a sorozatra mindössze azért emlékszem, mert akkor is ezt néztük, amikor az RTL Klubon adásba kapcsolták a híradó rendkívüli tudósítását 2001. szeptember 11-én a New York-i ikertornyok ellen elkövetett terrortámadásról, és ez úgy beégett nekem is az emlékezetembe, mint a Kacsamesék megszakítása.

Képtalálat a következőre: „Terra Nostra”

A Terra Nostra két fiatal álmodozó, Mateo és Giuliana szerelmének történetét meséli el, akik egy az óceánt átszelő, Genovából Brazíliába tartó hajóúton találkoztak, és menthetetlenül egymásba szerettek. A pár szegény olasz családokkal utazik együtt, akik a jobb jövőt keresik a brazil kávéültetvényeken. Ennyi boldogság közepette Giuliana nem tudja elhinni, hogy a szülei elkapták a pestist, amiben meg is halnak. Amikor a szörnyű tragédia után megpróbálja összeszedni magát az egyetlen személy segítségével, aki maradt neki, Mateót is megfertőzi a végzetes betegség. A lány hosszú napokon át ápolja szerelmét, aki csodával határos módon meggyógyul. Egy szenvedélyes éjszaka után megígérik egymásnak, hogy soha nem fognak elszakadni egymástól, de a sors kegyetlen játékot űz velük, és szem elől tévesztik egymást, amikor megérkeznek Sao Paulóba.

Erről a sorozatról sajnos nem tudok többet írni, mert tényleg csak halvány emlékfoszlámyok vannak meg az egészről. Arra viszont határozottan emlékszem, hogy nagymamám azért szerette ezt jobban a többinél, mert ebben nem hisztérikus dráma volt. 😀

Híresek és Gazdagok

Ez a másik olyan sorozat, amire csak halványan emlékszem. Az maradt meg az egészből, hogy ebben a sorozatban is Natalia Oreiro játszott. Akkoriban a lány osztálytársaim nagyon oda voltak érte, nagymamám viszont nem szerette a Vad Angyalt, de a Híresek és Gazdagokat igen. Mivel nem emlékszem a történetre teljesen, ezét újra egy internetes adattár segítségét vettem igénybe.

Képtalálat a következőre: „RICOS Y FAMOSOS”

A történet William Shakespeare: Rómeó és Júliája ihlette meg, mely két fiatal hosszú kálváriáját mutatja be. Valeria Garcia Mendez egy gyönyörû fiatal lány, aki Alberto Garcia Mendez, a híres egyetemi tanár és Martha Garcia Mendez lánya. Egy nap Valeria “ellopja” a testvére, Agustin kocsiját, és véletlenül összeütközik egy piros Corvettel. Az autó tulajdonosa Diego Salerno, a híres Luciano Salerno fia. A fiú azonnal vonzalmat érez a lány iránt, aki mérgében észre sem veszi õt, és elhajt. Aznap este, Valeria és családja meghívást kap Luciano Salerno fiának születésnapi ünnepségére. A lány barátnõje, Trini is velük megy; õket közös barátnõjük, Sabrina hívta meg, aki be akarja nekik mutatni võlegényét.

Diego itt újra meglátja Valeriát, akit azonnal felkér táncolni. Miközben táncolnak, a lány is vonzalmat kezd érezni az ismeretlen fiú után, mikor megszakítja õket Sabrina, aki dühösen elárulja, hogy Diego a võlegénye. A lány azonnal elmegy onnan, de nem tudja kiverni a fejébõl a fiút. Luciano eközben egy csellel ráveszi Albetot egy csalásra, amirõl a férfi nem gondolja, hogy csapda. Hamarosan börtönbe is zárják, és bosszút esküszik Luciano ellen; Augustin pedig Diego ellen, így Valeria a tiltott szerelem keserûségeit kénytelen elszenvedni. A pokol akkor szabadul el igazán mikor megszületik közös kislányuk, Malena. Luciano, felesége Elena, és Sabrina is megkeserítik életüket, fõleg miután elrabolják Malenát. De jön egy segítség, melyre senki sem számított: Diego halottnak hitt édesanyja Mercedes.

Luciano kétségbe vonja, hogy a volt felesége életben lenne, azt hiszi, hogy ikertestvére, Bertha akarja õt az õrületbe kergetni. De mikor feltûnik a másik iker is, Luciano falhoz szorítva érzi magát, Elenával együtt, akinek annak idején köze volt Mercedes eltûnéséhez, és ráadásul Malena is nála van, Valeria pedig egyre többet foglalkozik a kicsivel….

Nektek milyen emlékeitek vannak? Kommentben várom a válaszokat. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s