Spoilermentes élménybeszámoló.

Sziasztok!

Itt vagyunk 2019-ben, és egy újabb Terminátor film bemutatóján vagyunk túl. Ügyes bajos dolgaim miatt sajnos nem jutottam el a szerdai premierre, ezért egy nap késéssel, tegnap sikerült elmennem megnézni a legújabb gépek által uralt világot bemutató filmet megnézni. Még jól is jött, hiszen tegnap halloween volt, ezért a moziba terminátornak öltöztem, úgyhogy nagyon autentikus volt az egész. 😀

Most akkor térjünk is rá magára a filmre, és illetve annak előzményeire. Az első Terminátor filmet 1984-ben mutatták be, majd a folytatására 7 évet kellett várni. Erre a két filmre szokták azt mondani, hogy az igazi Terminátor filmek, a többi folytatás csak megcsúfolása ezeknek. Ezzel jómagam is egyetértek. Nem vagyok nagy Terminátor rajongó, de ami igaz az igaz. Az első két film volt az igazi történet, amik utánuk jöttek azok még paródiának is botrányosak. Sokan ezt annak tulajdonítják, hogy a folytatás filmeket nem James Cameron rendezte, illetve Linda Hamilton (Sarah Connor) jelenlétének a hiányának.

Őszintén szólva 2015-ben, amikor beharangozták, hogy jön egy olyan Terminátor film (Genisys), ami a korábbi részek idővonalát felülírja, akkor felcsillant a szemem, hogy végre egy méltő folytatás, ami bocsánatot kér a korábbi paródiákért. Sokakkal együtt én is csalódtam.

Négy évvel később, 2019-ben kaptunk egy újabb trailert, amiben a rajongók megkapták James Cameront és Linda Hamiltont is, sőt egy olyan igéretet is kaptunk, hogy a Terminátor 2: Az ítélet napja után készült folytatások non-kanonikus alkotásoknak fognak minősülni, ergo az új film lesz a valódi harmadik rész. Ez szépen és jól hangzik, de én kicsit szkeptikusan álltam hozzá. Mindenesetre annyira izgatott a dolog, hogy megnézzem a filmet.

Term-4.jpg

Szóval nagy izgatottan ültem a moziban, a közel fél órás reklámblokk alatt megzabáltam a pattogatottkukoricám nagy részét, és már az üdítőm is fogytán volt, mire elkezdődött a film. Az elejét kimondottan kedveltem. Annyit talán elárulhatok, hogy mivel ez a második rész folytatása, ezért a film elején láthatunk egy pár rövid jelenetet az 1991-es epizódból, és már 5 perc után egy olyan fordulat következik be, amire az emberek nagy része meghökken. Innentől kezdve pedig szinte mintha bármelyik korábbi Terminátor részt látnék.

Bár nem annyira silány a film, mint a folytatásoknak csúfolt korábbi alkotások, de maga a történet semmi újat nem mutat. Ugyanúgy itt is van valaki, akit meg kell védeni, hogy legyen jövő. Van(nak) valaki(k) ak(k)nek meg kell őt védeni, és van valaki aki mindig minden áron megpróbálja ezt megakadályozni. Kocsitörés, üldözés, emberek gyilkolása… Szerintem nem mondok ezzel újat, mindegyik korábbi filmben láthattuk ezeket.

Az új karakterek nagyszerűen funkcionálnak a film első 20 percében, aztán jön Linda Hamilton Sarah Connor szerepében, aki elviszi innentől kezdve az egész filmet. Innentől kezdve a moziban azt éreztem, hogy mindenki azt várja, hogy mit fog alkotni Sarah Connor. Amúgy a komáromi Nokia gyár dolgozóinak egy nagyszerű nosztalgiázós film, hiszen azok a jelenetek, amiket Komáromban vettek fel az egykori gyáregységben maximálisan felismerhetőek. Bár én nem voltam a Nokia dolgozója, de többször jártam a gyárban, és kellemes élményeket idézett fel 1-2 képkocka. 😀

Arnold Schwarzonegger újboli megjelenése sem számított meglepetésnek, hiszen már a forgatási időszak alatt lehetett tudni, hogy Arni ismét a Terminátor produkcióban forgat. Bár Scwarzi szinte már összenőtt a halálosztó szerepével számomra mégis végtelenül erőltetett volt, hogy ismét a T-101-es modell bőrébe bújtatták. Folytatásról folytatásra egyre bugyutább mondatokat adnak a szájába, és sajnos ez most is így történt. Az alkotók a jelenlegi T-101-es modell karakterfejlődését pozitívnak szerették volna beállítani, ennek ellenére szerintem az egyik legrosszabb dolog volt, amit csinálhattak vele. Sokak számára nosztalgikus élmény Schwarci jelenléte, de sok funkciója nem volt a törtlénetben. Ezért éreztem úgy, hogy őt csak úgy beerőszakolták.

Összességében technikailag és ha a látványvilágot nézzük, akkor ez az alkotás számít a legjobb folytatásnak, de ez inkább a többi rész minőségtelensége miatt van. Akik el tudják engedni az első két részt, azok számára ez egy élvezhető alkotás, de ha nem, akkor ez is csak egy újabb tucatfilm. Korábban hallottam egy olyan hírt, hogy Cameronék trilogiában gondolkodnak, amire nagy az esély, hiszen az új filmenk is a vége nyitva maradt egy lehetséges folytatás reményében. Én erre csak azt mondom, hogy nem éri meg kisérletezni tovább.

Ti láttátok már az új Terminátor filmet? Ha igen, akkor ti mit gondoltok róla? 🙂

2 gondolat “Terminátor: Sötét végzet” bejegyzéshez

  1. 1984-es és 1991-es filmet már nem lehet érdemben folytatni 2019-ben. Más a világ, mások az emberek, más érdekli őket, ezért vagy az eredetihez marad hű a film, de nem érdekli az embereket, vagy újít és nem illik össze az eredetivel. Mindkettő baj.

    Kedvelés

    1. Őszintén szólva látnék benne potenciát, hogy lehessen a második résznek egy folytatást készíteni, de nem így. Annak idején amikor megtudtam, hogy a Terminátor: Megváltás a jövőben játszódik, akkor nagyon örültem, hogy végre lesz egy olyan film is, ahol az ítélet napja utáni háborús világot is látjuk, de túl nagy elvárásaim voltak. 😀

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s