Amikor még kuncsorogtunk egy Iwiw meghívóért.

Sziasztok!

Képzeljétek el, hogy a napokban szemben jött velem egy fotó rólam, amit kimondottan azért készítettem magamról, hogy legyen egy jó képem az Iwiwen és a MyVIP-en. Emlékszem még a kis kompakt fényképezőgépem volt és a háromszintes szárító tetejére raktam fel 10 másodperces önkioldóval. Nem életem képe lett. Mindössze 14 éves voltam, pizzaképű és szakmunkásbajszom volt még, de legalább akkor még az eredeti hajszínemet lehetett látni. 😀

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szemüveg, szelfi, közeli és belső tér

A 2000-es évek közepén kimondottan népszerűvé a közösségi oldalak a magyarok körében. Ekkor hozták létre az amerikai MySpace mintájára két legnagyobb magyar közösségi oldalt az Iwiwet, majd egy rövid idővel később a konkurensnek számító MyVIP-et. Nekem is volt regisztrációm mindkét oldalon. Akkoriban voltam kilencedikes középiskolai tanuló, és emlékszem, hogy minden szünetben jöttek kérdezgetni hogy tagja vagyok-e bármelyik közösségi oldalnak, én pedig mindig válaszoltam, hogy nem. Majd amikor szüleim úgy döntöttek, hogy 14 évesen vagyok annyira érett, hogy bevezessék az internetet, akkor a kíváncsiság kedvéért beregisztráltam a MyVIP-re. Nem azért, mert az jobban tetszett, hanem mert oda egyből lehetett meghívót küldeni, és nem kellett heteket várni, mint az Iwiw esetében. 😀

Myvip_screenshot.png

Szóval az én életemben a legelső ilyen közösségi oldal a MyVIP volt. Mind ahogyan fentebb említettem részben kíváncsiságból regisztráltam be, részben meg azért, hogy megfeleljek az akkori trendnek, hiszen az osztálytársaim java mind fent volt és igencsak ciki volt akkor nem fent lenni. Mai szemmel ez marha nagy bugyutaság, dehát az ember tizenévesen vágyik arra, hogy egy közösség része legyen. Azokban az időkben sem számított annyira fejlettnek a MyVIP, a legtöbben azt szerették benne, hogy különböző fajta színeket lehetett választani kinézetnek, ezáltal inkább a fiatalabb korosztályt próbálták megcélozni.

Nem sok funkciója volt az oldalnak. Itt is a kapcsolattartásra, ismerősök megtalálására fókuszáltak a készítők. Ezen kívül lehetett kisebb közösségeket létrehozni klubok formájában, ami viszont már részben prémium szolgáltatásnak minősült, hiszen ezeknek a kluboknak a létezésükért havonta fizetni kellett. A későbbiekben pedig már a fotók mellett videókat, és zenét is lehetett feltölteni a felhasználók adatlapjára. A MyVIP a mai napig elérhető, aktívan használható felület. Az egykori több tízezer felhasználóval rendelkező hálózatot ma már csak minimális számban látogatják.

Az elsőszámű nagy kedvenc az Iwiw volt, ami 2002-ben, két évvel a Facebook megalkotása előtt kezdte meg működését, mint a magyarok fő közösségépítő hálózata. Ide én egy kicsivel később kerültem be, mint a MyVIP-re, mert itt tényleg heteket kellett várni egy meghívóra, annyira népszerű volt az oldal akkoriban. Az Iwiw is a 2000-es évek közepén élte a fénykorát, 2007-ben a regisztrált felhasználók száma elérte a négymilliót is.

iwiw1200_1

Számomra az Iwiw mindig is egy jobban kedvelt felület volt, annak ellenére is, hogy akkoriban azt mondták, hogy oda a felnőttek és az öregek regisztrálnak csak, és a MyVIP meg a fiatalok gyüjtőoldala. Már akkor is kicsit rebellis és koravén voltam ezen a területen. 😀

Az Iwiwen már akkoriban létezett az üzenőfal funkció, amit a legtöbben inkább apróhirdetések megosztására használtak. Sem az Iwiw, sem a MyVIP esetén nem létezett külön profilokhoz tartozó üzenetfal, mint manapság a Facebookon az idővonal. Ott nem lehetett visszakeresni korábbi üzenőfalas megosztásokat. Az Iwiw akkoriban tényleg arról szólt, hogy kinek van több ismerőse. Annyira bugyutaságnak hangzik manapság, de tényleg akkor mindenki azt a számot nézte, hogy kinek van több és ment a verseny. Amúgy ez manapság a Facebookon is érződik akkor, amikor vadidegenek jelölgetnek csak azért, hogy elérjék az 5000-es felső limitet. Akkoriban még azt a személyt is ismerősnek jelöltük, akivel csak egyszer találkoztunk. 😀

Az Iwiw a 2010-es évek elején kezdett veszíteni a népszerűségéből, amikor Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni, az akkoriban Amerikában már jól kiforrott Facebook. A magyar nyelvű változat megjelenésével a magyar felhasználók ezre kezdtek el beregisztrálni a sokkal több lehetőséget nyújtó Facebookra, ezáltal a két legnagyobb magyar közösségi oldal kezdett elnéptelenedni.

Az Iwiw szerkesztői próbálták felvenni a harcot, és versenyképessé tenni az oldalt, de a ráncfelvarrás pont ellenkező hatást váltott ki a felhasználókból. Mindössze egy év alatt annyit veszített a népszerűségéből, hogy 2013-ra nem csak a Facebook, hanem az Origo és még a Freemail is lehagyta. Az Iwiw innentől kezdve veszteségessé vált a fenntartó számára, ezért szépen lassan megszületett a gondola az Iwiw végleges felszámolásának. A megmaradt maroknyi felhasználó részére megjelent egy üzenet 2014 májusában, hogy az oldal júniusban végleg megszűnik, és egy időkapszula formájában tudnak maguknak egy emléket készíteni a közösségi oldalon való létezésükről. Ez az időkapszula tartalmazta a felhasználók adatlapját, ismerőseinek listáját, és a profiljukra feltöltött fényképeket.

2014 nyarán az Iwiw végleg megszűnt létezni, ezáltal a magyarok életében egy 12 éves korszak zárult le.

Social Media Apps And Computer Keyboards

Mára már nem használunk magyar fejlesztésű közösségi oldalakat. A legnépszerűbb portálok a Facebook, és az Instagram manapság már az életünk minden pillanatában elérhetőek. Már a számítógép elé sem kell leülnünk, hiszen a legtöbbünk zsebében megtalálható okostelefonokra telepítve. Nem kell már arra várni, hogy hazaérjünk a munkából, vagy a suliból és akkor válaszoljunk a ránk váró üzenetekre. Manapság ezt már az adott pillanatban is meg tudjuk tenni.

Számomra az Iwiw és a MyVIP is mára már csak kedves emlékeket idéznek fel, de ma már biztos nem használnám egyiket sem. Számomra az ismerősök gyűjtése nem fontos. A Facebookot és az Instagramot is inkább már csak az Ubul Világa népszerűsítése miatt tartom fent. A privát profilomra már régóta csak a valódi ismerőseimet engedem be, és csak olyan tartalmat osztok meg ott, amire úgy gondolom, hogy a valódi ismerőseimre tartozik.

Nektek volt valaha is Iwiw, vagy MyVIP regisztrációtok? Ti hogyan emlékeztek ezekre? 🙂

3 gondolat “Egykori magyar közösségi oldalak” bejegyzéshez

 1. A közösségi oldal soha nem volt az én műfajom. MyVIP tag soha nem voltam, iwiwen fent voltam néhány hétig, hogy szerezzek valakinek meghívót, és volt egy szintén magyar fejlesztésű Baráti Kör nevű közösségi oldal is, ahová az ingyen SMS küldés miatt regisztráltam, de ott sem voltam tag sokáig, csak néhány hónapig.

  Facebookra 2011 elején léptem be, akkor sem magamtól, de végül valahogyan ott ragadtam, és ma már mindennap nézem, most már valahogyan az én műfajom lett a közösségi oldal.

  Talán azért maradtam itt, és máshol nem, mert a többi oldalon senki és semmi nem késztetett rendszeres használatra, viszont a Facebookon igen, akik miatt regisztráltam, és hiába nem vagyok már tag abban a társaságban, abban a 2 évben, amíg velük voltam, annyira megszoktam a Facebook használatát, hogy azóta is ott vagyok és aktívan, napi szinten használom.

  Kedvelés

  1. Hallottam a Baráti Körről akkoriban, de valahogyan nekem az nagyon gagyinak tűnt. Sőt őszintén szólva a MyVIP is gagyi volt számomra, csak hát akkor még menő gyerek akartam lenni, és másoknak megfelelni. 😀

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s