Veszélyes-e vagy sem tangapapucsban edzeni? 

Sziasztok!

Ismét egy olyan korszakot élek, hogy nem sok időm jut az egyetemen és a nyelvsulin kívül másra. Az utóbbi időben Johihoz sem tudok elmenni Kistarcsára edzeni, emiatt egy kicsit átszerveztem az életem ezen részét és egy belvárosi konditerembe, a Tempelfitbe járok edzeni. Maga a terem jó, de ha nem kora reggel megyek, akkor viszont zsufoltság van. A belvárosi konditeremnek annyi előnye van, hogy az ELTE Kazy épületétől mindössze tízpercnyire van gyalog, így akkor is ki tudok ugrani mozogni, ha mondjuk van egy lyukasórám.

A Templefit számomra a negyedik konditerem, ahová járok. Legtöbbször a reggeli órákat preferálom, mert akkor kevesebben vannak. Idáig egyszer volt olyan eset, hogy nyitáskor egyedül lettem volna csak ott, minden más alkalommal, már kapunyitás előtt 5-10 perccel vártak kint az emberek.

Korábban már más kondis cikkeimben megemlítettem, hogy milyen fontos a megfelelő felszerelés a súlyzós edzéshez. Az egyik, ha nem a legfontosabb, hogy edzéshez mindenkinek legyen egy jóminőségű cipője, aminek elsősorban az a funkciója, hogy rendesen tartsa a lábfejet, ezáltal elősegítve a helyes mozgás-koordinációt. Másodsorban pedig rengeteg, súlyzók és tárcsák által okozott balesetet lehet megelőzni.

flops-at-gym-and-boxers

Valamikor a nyár közepén voltam Szegeden, és ott is minden nap eljártam mozogni az egyik helyi hotel konditermébe, ahol szinten belefutottam egy olyan alfahím egyedve, aki a cuki kis rózsaszín tangapapucsában jött nagyobb súlyokat edzeni. Számomra felfoghatatlan volt, hogyha valaki testépítéssel foglalkozik, akkor az mennyire nincs tisztába azzal, hogy mennyire fontos egy kényelmes, és megbízható cipő. Akkor sunyiban löttem is egy képet a kis cukker pink pacskerokról, amit egyből meg is osztottam a Facebookon, hogy lássatok egy kis szornyülködést, de ennek ellenére én szörnyülködtem el egyes reakciókon.

Volt, aki azt említette meg, hogy nem mindenkinek van pénze arra, hogy drága márkás cipőket vegyen. Erre csak azt tudom mondani, hogy nem szükséges márkás cipőt venni, vannak jobb minőségűek olcsóbban is. Sőt léteznek sport outlet boltok, ahol olcsóbban is lehet vásárolni, és sokszor 50-70%-os leárazásokba is bele lehet futni. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy a teremben használt cipő nem is használódik el olyan hamar, és nem szükséges egy év után lecserélni. Az én edzős cipőm is már megvan több mint 4 éve.

Egy másik ember, aki több más esetben is élesen bírálta egy-egy véleményem, szó szerint kiakadt és kioktatott, hogy én milyen jogon oktatom ki az embereket, hogyha szart nem értek a dolgokhoz. Továbbá megemlítette, hogy generációkon át tökéletesen működött a papucsos edzés és senki nem halt bele egy kis sérülésbe. Erre meg csak annyit tudok mondani, hogy bár nem vagyok testépítő és nem is szeretnék az lenni, annyit értek a dolgokhoz, hogy egy zárt cipő rengeteg mindentől megvéd. Szerintem a megelőzés egy sokkal jobb dolog, mint akármilyen baleset után hetekig szenvedni a gipszben a fájdalomtól.

BKZQUk-CYAIa5Ht

Amúgy javarészt a fiatalok körében vehető észre, hogy zömében mezitláb, illetve papucsban emelgetik (legtöbb esetben helytelenül) a nagyobbnál-nagyobb súlyokat, nem is gondolva arra, hogy milyen veszélynek teszik ki magukat. Szerintem érdemes lenne az iskolákban a heti 5 tesi órából legalább egyszer egy elméleti oktatást tartani a különbözőfajta sportokkal kapcsolatban. Azok előnyeiről, hátrányairól, a helyes feladatvégzésről, és a háttérben lapuló veszélyekről.

Én továbbra sem tartom magam egy nagy sportembernek, vagy testépítőnek, mindössze szeretek mozogni, és szeretnék egészségesen élni. A mozgásban mindig állt mellettem olyan ember, aki segített abban, hogy helyesen végezzem a gyakorlatokat, és ne kövessek el olyan hibákat, amikkel inkább ártok magamnak. Az iskolai oktatáson kívül a konditermekben is érdemes lenne a házirendbe foglalni, hogy mezitláb és papucsban tilos edzeni.

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek is fontos egy jó cipő, vagy csak olyan tipikus Ubul féle napi okoskodás? 😀

Egy gondolat “Papucsban vagy mezitláb edzeni?” bejegyzéshez

  1. Teljesen igazad van. Mondjuk ahova én járok terem, ott ki is van írva az, hogy váltócipő(!) és törölköző használata kötelező. Én azon is ki tudok akadni, ha valaki úgy slattyog be, hogy az utcai cipő van a lábán a teremben is.Egyébként sok minden mást (is) be lehetne vezetni az oktatásba, mert sajnos jellemző az elbutulás…

    Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s