Ezért nem szeretek gyerekeket tanítani!

Sziasztok!

Rengeteg esetben hangzik el a számból, hogy nem szeretek gyerekekkel foglalkozni, és elegendő türelmem sincs hozzájuk. Ilyenkor kapom meg mindig azt a kérdést, hogy akkor mégis mi a kénköves fenéért akarok én tanítani. Szerencsére a nyelvtanítás az nem kortól függ. Tízen-huszonévesek, középkorúak, sőt még közel nyugdíjaskorú emberek is megfordultak nálam a nyelviskolában az eddigi négyéves pályafutásom alatt. Ezen kívül pedig ugyanebben a négy évben a nyelviskola mellett két középfokú intézményben is dolgoztam a tízenéves korosztállyal.

A középiskolai tanári pályafutásom alatt mindkét intézményben megtapasztalhattam, hogy a diákok szülei nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem tartják a kapcsolatot az osztályfőnökökkel és a szaktanárokkal. Sokszor, sok esetben a szülők nem is tudtak arról, ha gyerekeik beírást kaptak, vagy lógtak az iskolából. Pedig a mai modern technológiának köszönhetően a legtöbb helyen már megszűnt a papír alapú napló és ellenőrző. A szülők az okostelefonjaik segítségével már a beírás, és a hiányzás rögzítésének a pillanatában értesítést kapnak mindenről. Ennek ellenére sok szülő ezt a lehetőséget sem használja ki. A diákok javára rá van hagyva minden.

Ennél egy sokkal nagyobb probléma, hogy manapság a szülő-gyerek kommunikáció már napi fél órát sem ölel fel. Most jön az a rész, hogy nekem nincs jogom ilyeneket írni, mert nincs gyerekem, na meg, hogy nem dolgozom napi 10-12 órákat (amúgy igen) és nem tudhatom, hogy milyen fárasztó, ha még a gyerekkel is kell foglalkozni. Ennek ellenére azért még józan rálátásom van a dolgokra, és azt kell mondanom, hogy a legrosszabb megoldás a napi kommunikációt áthárítani a TV-re, számítógépre, és az okostelefonra. A napi beszélgetések hiánya miatt alakulhat ki az, hogy a szülő és a gyerek nem ismerik egymást eléggé. A gyerekek nem hülyék! Rájönnek arra, hogy bármit mondanak, azt otthon a szülő el fogja hinni, pont azért, mert a szülők java meg jóhiszemű, és elfogult a saját csemetéikkel.

A szülők túlzott jóhiszeműsége, és elfogultsága vezet ahhoz, hogyha a tanár meg meri említeni, hogy a gyerekkel baj van, akkor nem a gyereket veszik elő először, hanem a tanárt gorombítják le, hogy milyen jogon mond bármit is a hyper okos, csuda tünemény gyerekre. Tény és való, hogy léteznek olyan kollégák, akik szeretnek a hatalmukkal visszaélni sok esetben, de mégtöbb esetben a szülő felé adott jelzés a gyerek valós problémáját tükrözi.

A legszomorúbb az egészben, hogy a szülők java manapság annyira a tanárokat hibáztatja, ha azok szólni mernek, hogy otthon a gyerek előtt is meg a kurvanyázás fennhangon. Ezért is van egyre kevesebb tekintélyünk az iskolákban.

Equity-in-the-Classroom-HERO

Akár csak rá merünk szólni a gyerekre, mert az a mobilját nyomkodja, vagy piszkálja az osztálytársát, neadjisten fennhangon rasszista kifejezéseket tesz, akkor az egyből rohan haza és a tanárt állítja be bűnbaknak, magát pedig ártatlan báránynak, akit mindenki csak utál, és bánt. De ebben ez a legbosszantóbb, hogy ezt a szülő még be is kajálja, és emiatt a tanár rosszhírét kezdi el kelteni mások körében. HALGATTASSÉK MEG MINDKÉT FÉL! Ez egy örök igazság.

Én mindig tiszta lelkiismerettel tartom meg az óráimat. Tisztában vagyok vele, hogy mi a kötelességem, és ennek a tudatában tanítok mindenkit életkortól függetlenül. A nyelviskolai oktatás szépségei közé tartozik, hogy az esetek 95%-ában olyan tanulók jelentkeznek, akik tényleg akarnak tanulni. A maradék 10% pedig egy elenyésző száma azoknak, akik csak úgymond munkahelyi kényszerből, vagy szülők általi nyomásra érkeznek. Szerencsére csak ritkán sikerül kifognom a problémás embereket, és ők általában rövid időn belül távoznak is.

Én magam részéről nagyon nem szeretem, hogy bármikor, amikor meg merem jegyezni, hogy a gyerek nem viselkedik jól, akkor még én vagyok lecseszve, és hazugsággal vádolva. Ez egy ismételt megerősítés a részemre, hogy soha többé ne dolgozzak köznevelésbe.

2 gondolat “A gyerek mindig igazat mond?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s