Idén is hiteles lesz az ajándék a karácsonyfa alatt? 

Sziasztok!

Még december sincs, de a bevásárlóközpontok már most tele vannak emberekkel, akik már az ünnepekre készülődve tolakodva vásárolnak. Ehhez az is hozzátesz, hogy idén novemberben a legtöbb üzlet minden szombaton Black Friday akciót hirdetett. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz itt még Debrecenben, akarom mondani decemberben, ha már most ennyien özönlenek a plázákba. Mindenesetre én a jövő hétvégén beszerzem mindenki számára a szokásos jelképes karácsonyi ajándékokat. Lehet, hogy nem fognak sokan menőnek gondolni, de én nem szoktam drága ajándékokat adni senkinek.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy évről-évre mást sem lehet hallani karácsony előtt, hogy az emberek sírnak amiért nincs pénzük ajándékokat venni, de ennek ellenére minden alkalommal elcsodálkozom, hogy még december 24-én is tolakodnak, lökdösődnek, hogy az utolsó darab laptopokat, okos TV-ket, mobiltelefonokat megszerezzék.

A nagy karácsonyi bevásárlás mizéria idén jóval korábban, már augusztus végén elkezdődött, amikor a KIK-ben orrba-szájba tolták az emberek felé a karácsonyi  cuccokat, akciókat. Persze a kereskedelmi televíziók képernyőjén is megjelennek a cuki macskás, meg vigyorgó kisgyerekes reklámok, amik arra ösztönzik az embereket, hogy minél nagyobb TV-t, vagy a legújabb almás mobiltelefont megvásárolják. Természetesen a gyerekeket is jól be tudja hülyíteni a média a legújabb, és természetesen legdrágább játékokkal.

black-friday.jpg

Pénz nincs, de kellenek a menő cuccok. Na mi ilyenkor a megoldás? Hát vedd meg hitelre! Ilyenkor szokott jönni az a kérdés, hogy miért kell megvenni azt amire nincs az embernek pénze. A válasz pedig nagyon egyszerű. Azért kell megvenni, mert, ha másnak is van, akkor meg kell mutatni, hogy nekik is lehet. Ez a dolog nem új keletű. Már nagymamám is mesélte, hogy a ’70-es, ’80-as években is az volt a divat, hogy a szomszédok azon versenyeztek, hogy kinek mije van. Természetesen akkor a hiteligénylés nem volt olyan egyszerű, mint manapság. Akkor még el kellett menni a bankba, ott kellett igényelni.

Manapság ezek a hitelre való vásárlások sokkal könnyebben mennek, mint 20-30 éve. Ma már a legtöbb boltban megtalálható a hitelpult, ahol akár 10 perc alatt lehet akkora hitelt igényelni, amire szükségünk van a különbözőfajta haszontalan kütyük megvásárlására.

christmas-shopping.jpg

De mégis miért szükséges a legújabb iPhone-t megvenni, vagy a gyereknek a közel százezer forintos Lego játékot, vagy a legpuccosabb konyhát megépíteni az asszonynak, aki jobb esetben is maximum tojást főz benne? Mint, már fentebb is említettem ez egy versengés másokkal, de ezen kívül pedig vannak több olyan dolgok, amik státuszszimbólumnak számítanak, akár a felnőttek körében a munkahelyeken, de említhetném a gyerekeket is az általános, és középiskolákban is, vagy az anyukákat, akik az óvodában a gyerekeiken keresztül mutogatják, hogy kinek mire telik. Ezen kívül pedig a családon belüli versengés is egy fontos indok szokott lenni, hogy ki mekkora értékű ajándékot tud venni.

Életemben nem sokszor vásároltam hat számjegyű összegű dolgokat. Az elmúlt 10 évben kétszer vásároltam laptopot és szintén két alkalommal DSLR fényképezőgépet. Számomra mindkettő munkaeszköz. Akárhányszor mentem mindig azzal kezdték, hogy milyen hitelkonstrukcióra szeretném megvásárolni a gépeket. Az eladók pedig mindegyik alkalommal csodálkoztak, amikor elsőre rávágtam, hogy egyben, készpénzben szeretnék fizetni. Mindegyik alkalommal próbáltak meggyőzni róla, hogy mennyire megérné, ha hitelre vásárolnék, mert kevésbé lenne megterhelő. Sőt, már-már szabályosan nem is akarták, hogy egyben kifizessem az összeget.

Elsőre jól hangzik, hogy lehet hitelre vásárolni, de azt előbb-utóbb vissza kell fizetni, és, ha nagyon sok tartozás felgyülemlik, akkor azt piszok nehéz visszafizetni. Sokszor családok mennek tönkre a rengeteg adósságba.

Itt most nem azt szeretném éreztetni, hogy ne vásároljatok hitelre, hiszen mindenki el tudja dönteni, hogy mire mennyit akar költeni, pláne, hogy miből. Nincs hozzá közöm, és jogom sincs, hogy bárkit kioktassak. Remélem ebből az írásból nem ez jön le majd nektek. Mindössze annyira szeretnék rávilágítani, hogy lehet néha jobban megéri spórolni, és kivárni a dolgokat, mint súlyos adósságokba keveredni.

A mi családunkban már több éve csak jelképes ajándékokat adunk egymásnak. Egy jó könyv, egy finom ital, vagy egy kis édesség. Nem az számít, hogy mekkora az ajándék, amit adnak, hanem hogy ki adja, és hogyan adja. Egy kis apróság is lehet hatalmas érték. Meg ugye a karácsony nem arról szól, hogy ajándékozzunk, hanem, hogy azok az emberek együtt legyenek, akik szeretik egymást.

Személy szerint számomra a karácsony a pihenésről, a nyugalomról és a Baileysről szól. Számomra, ha ez a három dolog adott, akkor boldog a karácsonyom. 😀

 

2 gondolat “Ajándék hitelnek ne nézd a fogát” bejegyzéshez

  1. Semmi közöd ahoz h ki miből vásárol te gyökér! Örüljél h te aranykanállal a seggedben születtél és minden szart meg tudsz magadnak venni. Vissza kéne venni a pofádból és fészen se mindenki képébe tolni hogy éppen kávézgatol vagy márkás szemüvegeket vásárolsz miközben mások keményen dolgoznak! Fazsparaszt! Te egynap elköltezs százezreket miközben másoknak az egy kavi keresete!!!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s