Már csak kevesebb, mint három hét, és újra nézhetjük a Reszkessetek betörőket.

Sziasztok!

Kevesebb, mint három hét múlva, már kellemes ünnepeket fogunk kívánni mindenkinek, akinek szeretnénk. Országos szinten idén már augusztus közepétől tolják az arcunkba, hogy jajj, de jó itt a karácsony. Számomra ez egy kicsit lerombolja azt a klasszikus hangulatot, amit az ünnepekre való készülődés szokott adni.

Egy szép ünnepnek tartom a karácsonyt, szeretem is, csak sajnos évről-évre a legtöbb embernél ez már csak arról szól, hogy ki tud nagyobb ajándékot vásárolni a másiknak. Szerencsére az én családomban nincs ilyen. Kisebb jelképes ajándékokat adunk egymásnak.

art-bright-celebration-735151

Tavalyiakkal ellentétben idén nagyon rosszul állok a karácsonyi ajándékok beszerzésével. Míg egy évvel korábban ilyenkor már mindenkinek megvolt az ajándéka, most ennek pont az ellenkezője tapasztalható. Nem csak ajándékok nincsenek, de még az ötlet sem jelent meg a fejemben, hogy ki mit kapjon. Egy valami van, amire nagyon büszke vagyok. Ez pedig az, hogy a héten erőt vettem magamon, és feldíszítettem a karácsonyfát. A Facebookon már többen kérdeztétek, hogy miért tettem ezt, amikor az a szokás, hogy dec 24-én díszítünk fát. Nálam az a szokás, hogy december elején már feldíszítem a karácsonyfát, mert ezidő alatt biztos, hogy minimum hatszor meghalok, és hullaként nem lenne hangulatom az egész haccacáréhoz. 😀

Idén kétszer is fogok karácsonyozni. Egyszer Komáromban a szüleimmel, majd 26-án Pesten is.

Számomra a karácsony nem csak arról szól, hogy egy hónapig készülődünk, majd egy hét után röptetjük a fát, hanem ez az az időszak, amihez kötelező elemek és tevékenységek járnak. Most pedig nézzük meg azt a tíz dolgot, ami nélkül számomra nem karácsony a karácsony.

1. Coca-Cola

Sokan most felhördülnek, hogy mégis hogyan lehet a listám élén egy olyan gusztustalanul egészségtelen dolog, mint a Coca-Cola. Na meg a másik kérdés mindig, hogy miért a Coca-Cola, amikor a Pepsi sokkal népszerűbb, jobb, olcsóbb és kékebb. Ha kátrányt és koffeint szeretnék egyszerre fogyasztani, akkor csak a Coca-Colat választom, a Pepsit nem tartom kólának. Az egy barna túl édes lötty. A Coca-Cola nem csak egy ital, hanem egy igazi brand. Mindig csodálom, hogy milyen kitűnő reklámokat tudnak csinálni. Sosem fogom elfelejteni, a ’90-es évek karácsonyi reklámját, amikor szépen kivilágított, havas falvakon, kisvárosokon keresztül vonultak a Coca-Cola kamionok, miközben szólt a Holidays are coming (magyarul: Ünnepelj ma velünk) című dal.

2. Szaloncukrok töménytelen mennyiségeben

Maradjunk továbbra is az “egészséges” vonalnál és beszéljünk egy kicsit a szaloncukrokról. 😀 A szaloncukor talán az egyik legjobb magyar találmány, pláne a klasszikus, ami még papírba és sztaniolba van csomagolva. Azt el kell árulnom, hogy amikor a szaloncukrok kikerülnek az üzletek polcaira, már mindenhol azt lesem, hogy a Milka és a Szamos marcipános szaloncukrok hol mennyibe kerülnek és hol, mikor vannak leárazások. Élek-halok a marcipánért, jöhetnek minden formában. Régebben szüleimmel sosem raktunk szaloncukrot a karácsonyfára, mert nem éreztük szükségét, hogy legyen, na meg mert karácsonyig mindig megettem. 😀 Pár éve már mindig megtartok két doboz szaloncukrot, amit a fa alá tehetünk és ott díszeleghet. Az alábbi videóban pedig megnézhetitek, hogy hogyan készül a Szamos szaloncukor. 🙂

3. Kürtőskalács

Manapság már a legtöbb fesztivál alapkelléke a kürtőskalács. Gyerekkoromban viszont évente kétszer volt csak kürtőskalács: egyszer a Komáromi napokon a vásárban, másodszor pedig Győrben a karácsonyi vásárban. Igaz, ma már a fővárosban bárhol lehet kapni, de nekem még mindig kicsit a karácsonyi vásárok hangulatához illik leginkább. Már rengetegfajtát lehet kapni, de nekem még mindig a klasszikus vaníliás és a diós a kedvencem, de az extremitást kedvelők már megkóstolhatják akár a gumicukrosat is vagy a narancsosat.

4. Reszkessetek Betörők filmek

Sokaknak már a tökük tele van azzal, hogy minden évben valamelyik TV adó leadja a Reszkessetek Betörők filmeket. Nekem gyerekkorom óta nagy kedvenceim, bár el kell mondanom, hogy én csak az első és második részeket szeretem, amiben Macaulay Culkin játszotta Kevint. Sőt azt a titkot is el kell árulnom, hogy az USA és New York iránti szenvedélyes imádatom is innen ered.

5. Baileys

Ismét visszatértünk az élvezeti cikkekhez, azon belül is az italokhoz. A Baileys egy nagy kedvenc, amit általában karácsony előtti nap szoktam elfogyasztani, amikor utolsó nap a munkából haza szoktam érni fáradtan. Két éve, kedves szomszédaink látogattak meg minket szenteste előestéjén és kicsit többet sikerült innom, mint, amennyit szabad. Mondhatjuk úgy is, hogy enyhén berúgtam és azt a másnaposságot sem kívánom senkinek… Amióta a komáromi Alapy iskolában tanítok, Orsi kolléganőmmel rengetegszer emlegetjük, hogy mindketten mennyire szeretjük ezt az italt. Nyári szünetben is egy jó beszélgetés mellett elfogyasztottunk egy pár pohárral.

6. Karácsonyi dalok

Ez talán egy olyan dolog, ami nélkül tényleg nincs karácsony, hiszen már október végétől tolják a plázákba a fülünkbe a Jingle Bells-t. Ez akkor nagyon idegesítő, de ha itt a karácsony, akkor igenis szeretem, ha megy a háttérben egy kis Frank Sinatra karácsonyi összeállítás. A magyar karácsonyi dalokat sajnos nem szeretem.

7. Star Wars Holiday Spedial

Kevesen tudják, de a ’70-es évek végén a Lucasfilm előrukkolt egy gyerekbarát Star Wars verzióval is. Akkoriban ez egy spin-off volt, ami végül csak a TV-ben ment le, későbbiekben VHS kazettán már nem jelent meg. (Na vajon miért?) Ez már, annyira rossz, hogy jó és minden karácsonykor megnézem egyszer ezt a “mesterművet”. YouTube-on elérhető és itt meg is nézhetitek. 😀

8. Húsleves

Szerintem nem kell mit mondanom. Mindenki szereti a húslevest, nem csak karácsonykor, hanem úgy általában. Nekem nem telhet el úgy, hogy nincs húsleves a karácsonyi asztalon.

9. Hó

Sajnos évek óta nem volt fehér karácsonyunk. 😦 Szerintem ez az időszak úgy a legszebb, ha esik a hó és többnapi havazás után fehérben tündöklik a táj. Ezt sok-sok éve nem éltem már át, amit nagyon sajnálok. Bizakodom benne, hogy idén esetleg lehet fehér karácsonyunk, de a meteorológusok nem kecsegtetnek ilyenekkel.

10. Egy nap egyedüllét

Most biztos sokan furának fognak nézni, de nekem nagyon sokszor van arra szükségem, hogy egyedül legyek kicsit a gondolataimmal. Már korábban írtam róla, hogy nekem nincsenek testvéreim, és én ezt jól éltem meg. Viszont pont az egykelétemnek köszönhetően én sokkal jobban igénylem azt az időt, amikor egyedül lehetek. Bármikor, amikor lehetőségem nyílik rá próbálom kihasználni az alkalmat, hogy társaság nélkül legyek kicsit. Nem vagyok depressziós, sokszor vágyom az emberek társaságára, de nagyon sokszor nem. Így nekem Karácsonykor egy ajándék, ha legalább egy napot egyedül lehetek, és elmehetek valamerre nézelődni, vagy akárcsak felülni a villamosra és csak úgy menni a nagyvilágba. Bízom benne, hogy idén is lesz egy ilyen napom, és abban is bízom, hogy egy kicsit újra fogok tudni alkotni. Nagyon hiányzik a fotózás.

IMG_6605

Nekem ez a kis 10-es listám, ami elengedhetetlen a karácsonyhoz. Nektek mi az a tipikus dolog, amit szerettek ilyenkor? Válaszaitokat várom a cikk alatt kommentek formájában. 🙂

 

2 gondolat “Karácsonyi TOP 10” bejegyzéshez

  1. “Nem csak ajándékok nincsenek, de még az ötlet sem jelent meg a fejemben, hogy ki mit kapjon. ” – Meséltem már, hogy én miért indulok el mindig szándékosan ötletek nélkül ajándékot vásárolni?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s