Spoilermentes élménybeszámoló. 

Sziasztok újra!

Ma reggeli cikkemben ígértem, hogy ebben a kéthetes szünetemben nem csak saját szervezetem regenerálásával fogok foglalkozni, hanem a blog újboli fellendítésével is. 😀 Ne gondoljatok semmi olyanra, hogy ismét celebblogger szeretnék lenni, továbbra sincsenek ilyen ambícióim. Mindössze sok olyan dolog van a fejemben, amiről érdemes írni. Ilyen például egy újabb mozis látogatásom utáni élménybeszámoló. Legutoljára a legújabb Terminátor filmet néztem meg és arról írtam nektek kicsit. Most természetesen mi más is lehetne a porondon, ha nem a Star Wars saga legújabb, s egyben legutolsó epizódja, a Skywalker kora.

Gyerek korom óta nagy rajongással követem végig a Star Wars filmeket. Én abba a generációba tartozom, akik az előzménytrilógiát már csak VHS kazettákról láthatták. Én is így találkoztam először a réges-régi messzi galaxis történéseivel. Majd, amikor a 90-es évek második felében bemutatták az előzménytrilógia első részét, akkor nagyban kérleltem apukámat, hogy menjünk el a moziba és nézzük meg. Sokakkal ellentétben nekem apróbb kivételekkel, de nincs bajom az előzménytrilógiával. Jó, mondjuk Jar-Jar Binks és az erő midikloriánokkal való magyarázása számomra is kicsit sok volt, de ezektől eltekintve kimondottan tetszett, hogy bemutatta a Star Wars azon időszakát, amikor még a jedik léteztek, és demokrácia uralkodott a galaxisban. Sőt Darth Vader születésének a körülményei is bejöttek nekem. A Star Wars világa mindig is nagy hatással volt rám. Mindegyik film megjelenése előtt már számoltam vissza a napokat, és mindig szerettem volna az első lenni, aki megnézi a legújabb filmet. Ez az időszak 2005-ben zárult le, amikor megjelent a Sith-ek bosszúja, és befejezettnek tekinthettük a teljes történetet.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Bár állítólag George Lucas tervezgette, hogy elkészíti a Jedi visszatér utáni történésekről szóló filmtrilógiát, erre mégsem került sor. Az öreg George olyannyira elvetette ezt az ötletet, hogy 2012-ben gondolt egyet és megvált a birodalmának ezen részétől és egy temérdek pénzért cserébe átpasszolta a Disney-nek. Bennem ezen a ponton uralkodtak el a baljós árnyak, hiszen az üzlet lebonyolítása után a stúdió egyből bejelentette, hogy egy újabb trilógiával rukkolnak elő 2015 decemberében, aminek az első részének dirigálását J. J. Abrams kapta meg. Szkeptikusan fogadtam az egész dologt, hiszen az utóbbi években a Disney nem arról híres, hogy olyan jó minőségű produkciókat gyártana. Sajnos az előítéleteim nem voltak alaptalanok.

Az Ébredő erő egy sablonosan felépített utánzata az eredeti trilógia első részének. Csúnya, rossz, gonosz emberek építettek egy bolygópusztító fegyvert, amit a jófiúk elpusztítanak. Majd rá két évre megkaptuk Ryan Johnson által rendezett Utolsó Jediket, ami talán a Star Wars filmek legszánalmasabb darabja lett, a rengeteg poénnal, amit megpróbáltak a nézők torkán letolni. Most 2019-ben pedig kaptunk egy kilencedik részt, ami arra szolgál, hogy lezárja a teljes Skywalker korszakot. Ez lett a Skywalker kora. Lássuk is, hogy én hogyan éltem meg így az első körben. Ígérem semmi olyan spoiler nem lesz benne, amit ne tudhattunk volna meg az előzetesekből is.

Star-Wars-The-Rise-Of-Skywalker-Poster.jpg

Nekem kicsit vegyesek az érzelmeim ezzel a filmmel kapcsolatban. Kimondottan jót tett neki, hogy visszatért Abrams a rendezői székbe, hiszen Ryan Johnson ámokfutását nem volt könnyű helyrehozni. Annyi szent és biztos, hogy ezalatt a 2 óra 20 perc alatt nem fogunk unatkozni egy percet sem, hiszen a film már egy tipikus in medias res akciójelenet kezdéssel indít és a későbbiekben sem nagyon lesz olyan, hogy lazsálnának a főszereplőink. Kicsit ezen a ponton azt éreztem, hogy Abramsék ebbe a filmbe próbálták beletuszkolni mindazokat az információkat, amiket kihagytak az előző két filmből. Igazából, ha úgy nézzük minden kérdésünkre választ kapunk, amik az előző filmekből maradt.

Star-Wars-The-Rise-Of-Skywalker-Entertainment-Weekly-Stills

Kimondottan jó érzés volt számomra, hogy több régi szereplőt is visszahoztak, akik a korábbi trilógiákban szerepeltek. Két ilyen nagy visszatérő volt. Az egyik nem más, mint Billy Dee Williams, aki ismét Lando Carlissian szerepét öltötte magára, és újra elfoglalhatta a Millenium Falcon pilótafülkéjét. A másik nagy visszatérés, amit már a legelső előzetes végén megtudhattunk, nem más, mint a széria ügyeletes és örök sz@rkavarója Sheev Palpatine, akit ismét Ian McDiarmid alakított, mint a korábbi filmek mindegyikében. Rajtuk kívül több régi szereplő is felbukkant kisebb cameokban, de erről egyelőre nem mondok semmit, menjetek el a moziba, és nézzétek meg a filmet.

Térjünk vissza egy kicsit Palpatinera. Mivel nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ő is iszerepel, ezért nyiltam merek erről beszélni. Szóval erőltetettnek tűnhet sok ember szemében, hogy visszahozták a jó öreg uralkodót, de szerintem Palpi szerepe szerint volt annyira erős és intrikus, hogy visszatérhessen és ismét felkavarja az állóvizet.

Palpatine-sheev.jpg

Az egykori uralkodónk most sem hazudtolta meg önmagát. Ugyanolyan mesteri módon csűrte-csavarta a szálakat, hogy minden úgy történjen, ahogyan ő akarja. Olyan tipikus Palpatinos volt.

A film további részében különbözőfajta titkokra derül fény, amikről most szintén nem fogok beszélni, de egyik-másik számomra is kimondottan erőltetettnek tűnt. Kicsit olyannak tűntek, mintha a süllyedő hajót kezdték volna el ezzel foltozgatni.

Viszont amiről még nem beszéltem az a filmnek a zenéje, amit ezalkalommal is a filmzenék géniusza, John Williams komponált. Az egész zenei alkotást átjárta az erő. Csodálatos új tételeket hallhattunk a korábbi filmek már jól ismert témáival. Ezalatt a két és fél óra alatt többször felcsendült a birodalmi induló, az uralkodó témája, de Yoda témájábal is találkozhattunk. Nekem egyedül a Balós árnyak ikonikus harci zenéje a Duel of Fates hiányzott. Mindenzt leszámítva imádtam a zenei aláfestéseket.

u2kbNrjMwgRGiVoFcB2PnM-1200-80

Összességében azt kell mondanom, hogy nekem tetszett a film. Elvitathatatlan, hogy jobb lett, mint az Utolsó jedik. Viszont számomra az új trilógia részei így is csak hátul kullognak a sorrendben. Már csak azért is, mert ebben a három filmben nem sikerült olyan jó történetszálat kialakítani, hogy összességében jól együtt tudjanak működni, mint egy igazi trilógia.

Ez volt hát az én egyéni véleményem. Ez nem kritika, mindössze a saját tapasztalataimat, és nézeteimet osztottam meg. A cikk alatt a komment szekcióban lehet jönni “vitatkozni” nyugodtan, de csak kulturáltan. 😛 😀

Egy gondolat “Star Wars: Skywalker kora” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s