Szabad-e előbb, vagy csak is december 24-én?

Sziasztok!

Ma egy kicsit kalandos úton-módon de eljutottam Komáromba. Erre a kis karácsonyi időszakra itt is maradok, s majd csak 26-a este megyek vissza a nagy faluba, hogy ott a barátaimmal is össze tudjak futni egy-egy napot. Most pedig kesudiót majszolgatva eszembe jutott, hogy ma még nem írtam semmit, pedig azt igértem, hogy minden nap írtni fogok nektek valamitől témától független. Na, de most maradjunk egy kicsit még a karácsonynál, hiszen ez most a legaktuálisabb dolog. Facebookon is az ismerőseim java már nagyban osztja meg a tapasztalatait, amiket átéltek ebben az időszakban.

Sokaknál lehetett látni, hogy már ma, egy nappal a szenteste előtt felállították a karácsonyfát, de többek már a múlt hét folyamán túl voltak rajta. Sokaknak ez szemet is szúrt, és több esetben is éles megjegyzésekkel illették a korai karácsonyfa díszítőket. Amúgy nálunk, Magyarországon tényleg az a hagyomány, hogy december 24-én díszítjük fel a fát, viszont sok más országban már december elején díszekbe borítják az örökzöldeket. Én is azon emberek táborás erősítem, akik korábban feldíszítették már a fenyőt. Ha a kedvenc Facebookos kommenthuszárom, Nyerges Csaba nem lenne kitiltva az oldalról, akkor már biztos vagyok benne, hogy a cikkem egyszerűségén túl hosszú sorokban ecsetelné a karácsony többezer éves hagyományait, és hogy mennyire ártalmas korán elkezdeni a karácsonyozást.

Real-Christmas-trees-vs-fake.jpg

Nekem a karácsonyfa díszítés mindig is egy különleges programnak számított. Már gyerekkorom óta minden évben a szüleimmel együtt díszítettem a karácsonyfát, és amióta Pesten élek ez a szertartás kétszeresen van jelen. A budapesti fenyőmet angolszász szokásként december elején díszítem fel. Egyesek úgy vélik, hogy ez azért nem jó, mert kiveszik a karácsonyi hangulat, mire elérünk odáig, de nálam ez inkább egy plusz impulzust ad. Esténként bekapcsolom rajta a fényeket, és tanulás, vagy munka közben berakok egy kis karácsonyi jazz válogatást szolíd zenei aláfestésnek. Kimondottan szeretem, s kicsit sem veszi el a hangulatomat.

Ezen kívül nálam ennek a korai díszítésnek praktikus okai is vannak. Mivel többször is ingázom egy héten, és az egyetem, meg munka mellett nagyon könnyen el szoktam fáradni. Tudom más is párhuzamosan tanul és eljár dolgozni, de az utóbbi két hónap az annyira sűrű volt, hogy semmire nem jutott idő. Viszont nekünk a nyelvsuliban úgy szokott lenni, hogyha ledolgozós szombat van, akkor mi nem dolgozunk, hiszen a tanítványaink távol vannak, s nem tudnak jönni. Ebből adódóan kaptam egy szombati szabadnapot, amit a lakás takarításán kívül arra használtam ki, hogy előszedtem a fenyőfát, és feldíszítettem. Mutatok is róla egy képet, amit tegnap készítettem miután gondosan beszereztem mindenki ajándékát. 😀

IMG_4830_.jpg

Bár a kép alapján több ismerősöm is megjegyezte, hogy a kis fenyő jól bírja, ha már két hete fel van állítva, és ilyenkor mindig el kell szomorítanom őket, hogy akármennyire is élethű ez egy műfenyő. Számomra ez is a praktikusság része. Szóval már azért voltam kész a dekorálással a hónap elején, mert tisztában voltam vele, hogy nagyon sok lesz még a teendő 24-ig, és azt is tudtam, hogy nem lesz olyan nap, hogy nem lesz elegendő energiám a későbbiekben ezzel foglalkozni.

Több negatív kommentelővel ellenben én nem fogok húsvéti tojásokat festegetni Újév napján, hiszen elsősorban nem vagyok kislány, másodsorban pedig remélem, hogy majd egy jól sikerült szilveszteri buit pihenhetek ki aznap. Holnap reggel viszont még vár rám a komáromi fenyőfa feldíszítése.

Szóval én azt mondom, hogy mindenki akkor állítsa fel a karácsonyfáját, amikor szeretné. Én idén eldöntöttem, hogy le sem bontom, hanem így feldíszítve rakom el, hogy jövőre csak ki kelljen rakni ugyanebben a formájában. 😀 Még nem kívánok boldog karácsonyt, hiszen még holnap is jövök.

Egy gondolat “Karácsonyfa-díszítés” bejegyzéshez

 1. Tegnap megvettem és becsomagoltam az ajándékokat, ma meg fát díszítettem és 25 perc alatt verset írtam.

  Boldog Karácsonyt!

  Kétezer-tizenkilencben is eljött a karácsony,
  Gömbdíszek és szaloncukrok lógnak a zöld faágon.
  Megvette az ajándékot mindenki a plázában,
  Hogy pár napig béke legyen otthon a családjában.

  Szeretnénk, ha hóval jönne a szeretet ünnepe,
  De ha el kell lapátolni, elönt minket az epe.
  Ha nem fehér a karácsony, nincs ünnepi hangulat,
  A családban sem lesz béke, olyan, mint a vadnyugat.

  Fadíszítés hozza meg a csendet, békét, nyugalmat,
  Három napig senki nem reklamálja az unalmat.
  Hetek óta pihentető karácsonyi zene szól,
  Ha kilépünk az utcára, ez hallatszik mindenhol.

  Szaloncukrot októbertől árulnak a boltokban,
  Kókuszos és zselés ízben kis és nagy dobozokban.
  Pénztárcánkba belenézve megjegyezzük kedvesen:
  „Megvannak az ajándékok, eltűnt a húszezresem!”

  Ajándékot bontogatunk, találgatjuk, mit kapunk,
  Olyan ez az egész, mintha ettől lenne szép napunk.
  Karácsonyi menüsorban ahány ház, annyi szokás
  Közös bennük, hogy egy napra jut legalább hat fogás.

  Hosszú, színes égősorok fénylenek most rendesen,
  Aztán majd a villanyszámlát kifizetjük csendesen.
  Összejön az egész család, amíg tart a csendes éj,
  Úgy tűnik, a szeretetre mindig van egy új esély.

  Legszebb ünnep a karácsony, ha igazán átérzed,
  De sok ember az ünnepi forgatagban eltéved.
  Csend, rend, béke és nyugalom költözzön a szívekbe,
  Gondoljunk most egymásra is, és ne csak a díszekre!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s