Ismerős a pirosruhás fazon valahonnan? 

Sziasztok!

Karácsony közeledtével egyre többen keresnek rá az interneten a Mikulás eredetére. Itt most arról olvashattok, hogy a Mikulás mai kinézetét miben befolyásolta a Coca-Cola. Bár a Mikulást már a 19. században is ábrázolták piros ruhában, ez igazából akkor vált elterjedté, amikor a Coca-Cola 1931-es reklámfilmjében is így szerepelt.

Ha december, akkor Mikulás, és ha Mikulás, akkor Coca Cola. A legendás figura alakja ugyanis mára már szinte egybeforrt az üdítőgyártó vállalat nevével és arculatával. De miért alakult ez így?

1498405

Mikulás alakját és a Coca Cola vállalat, az üdítő arculatát számos legenda övezi. Nem egy leírás állítja váltig, hogy a Coca Cola színét örökölte a Mikulás (vagy éppen fordítva), és hogy a nagyszakállas kövérkés öreg apó mintáját az üdítőgyár designere találta fel valójában… De mi ebből az igazság? Urban legend, vagy igaz?

Természetesen, mint minden ilyen legenda, ez sem teljesen igaz – de nem is alaptalan. Szent Miklós már jóval a Coca-Cola kampány előtt létezett a köztudatban: ám akkoriban még változatos öltözékben: bundában, vagy épp nagy barna kabátban, esetenként lila vagy épp piros ruhában. A rénszarvasok a Mikulás mellett 1821-ben, Willian Gilley költeménye nyomán jelentek meg először, majd 1822-ben, Clement Clarke Moore versében jelent meg a legendás alak piros ruhában.

Ezt követően a 19. századig folyamatosan terjedt Mikulás alakja, de még nagyon változó alakban: hol apró figuraként, hol sovány felnőtt emberként, hol a mára már megszokott duci formában. Több képeslapon, metszetten ábrázolták a gyermekek kedvenceként befutott szakállas öreget, aki egyre gyakrabban viselt ugyan piros ruhát, az azonban még nem volt általánosan elterjedt.

A Coca Cola és a Mikulás története az 1930-as években indult, amikor is a növekedésnek indult üdítőgyár a téli, amúgy kevésbé sikeres időszak eladását kívánta növelni. Haddon Sundblom, a reklámgrafikus felfedezése nyomán született meg a Coca-Cola és a Mikulás első közös megjelenése, amelynek célja a karácsonyi hangulat és a Cola összekapcsolása, valamint a gyermekek figyelmének felkeltése volt.

A legenda tehát félig-meddig igaz: a ma is ismert piros-fehér ruhás, kövérkés Mikulás képe már korábban megjelent ugyan, a Coca-Cola világraszóló kampánya nagyban erősítette ezt a képet.

A kedves szakállas alak megalkotója Haddon Sundblom volt, aki képes volt elszakadni a korábbi idők figuráitól és az összes illúzióból egy alakot formálni. A cég már korábban is tett lépéseket az érdekében, hogy az üdítő minden évszakban való fogyasztását népszerűsítsék, ezért jelentek meg a hatalmas, egész házfalakat betöltő Coca-Colát iszogató Mikulások Amerikában. Sundblom, Clement Clark Moores “A Mikulás látogatója” c. könyvének leírása alapján egy barátságosan mosolygó, nyugodt figurát formált, aki igen emberi szituációkban lett ábrázolva és sikere azért töretlen azóta is.

Nekem nagy kedvencem a Coca-Cola karácsonyi marketingje, és ebből nem is a Mikulás a személyes kedvencem, hanem egy 90-es évekbeli reklám, amikor a kivilágított kamionok vonulnak egymás után és közben éneklik, hogy “Holidays are coming.” 🙂

2 gondolat “Coca-Cola és a Mikulás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s