Nem, ez nem egy új TV sorozat. 

Sziasztok!

Tegnap délelőtt még nem is képzeltem, hogy a megfelelésről szóló cikkemet ennyien fogjátok olvasni, és pozitív visszajelzéseket fogok rá kapni. Korábban, amikor ezt a témát feszegettem, akkor a legtöbben azt mondták, hogy nincs jogom ilyesmiről írni, mert én csak egy okoskodó vagyok, s nem igazi lélekbúvár. Mindenesetre jól esik kiírni magamból néha azokat a dolgokat, amik foglalkoztatnak, és amik egy kicsit túlcsordtják az elmém befogadóképességét.

Ma úgy gondoltam, hogy egy másik gyakori jelenségről fogok írni egy pár gondolatot. Úgy gondolom, hogy minden emberben meg van az a képesség, hogy sokszor hajlamosak vagyunk egy-két dolgot túlgondolni, majd a saját kis képzeletünkkel hozzátenni további dolgokat, ami által egy komplett összeesküvés-elmélet alakul ki a fejünkben.

Ez általában akkor szokott előfordulni, ha valakitől hallunk valamit, vagy olvasunk valamit a Facebookon és azt az információt nem tudjuk kellőképpen feldolgozni, és először nem jövünk rá arra, hogy az mit is akar jelenteni. Rengetegszer ezek a kis félreértések igencsak komoly fejtörést tudnak okozni számunkra, de mint mindenre, erre is van megoldás.

1_ofzw5vmqC8qGg30J_TGlxg.jpeg

Nagyon sok esetben a félreértésekből adódó konfliktusok kiküszöbölhetőek lennének egy nagyon aprócska kis dologgal. Ha egy adott személyről hallunk valamit, vagy gondolunk róla valamit, ami minket érint, előtte érdemes rákérdezni, hogy mi miért, és hogyan történt, vagy ki mit miért és hogyan mondott. Soha nem szabad elsőre megítélni valamit, pláne akkor, ha azt egy harmadik személy mondta, és kimondottan abban az esetben, ha még esetleg tisztában is vagyunk vele, hogy ez a harmadik személy szereti megkavarni a megkavarnivalót néha napján. Egy kérdés nem kerül sokba, de rengeteg ksőbbi kellemetlenséget és konfliktust meg lehet előzni vele.

Én úgy gondolom, hogy minden esetben az őszinteség a legfontosabb, és ha valakivel gondunk van, akkor azt mondjuk annak az embernek őszintén a szemébe. Életemben egyszer fordult elő, hogy nagyot csalódtam egy barátomban, és azt azáltal akartam lezárni, hogy nem kerestem többet, és próbáltam nem beszélni vele. Ő annak ellenére, hogy másoknak nagyon rondán beszél rólam abban a hitben élt, hogy én a barátja vagyok. Azóta, ha nem tetszik valami valakivel kapcsolatban azt nem titkolom el, hanem akármennyire is kényelmetlen, de a szemébe mondom.

Azt kell mondanom, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évről évre egyre jobban tudom kezelni az ilyen helyzeteket, és bármilyen félreértés esetén megvan a kellő türelmem hozzá, hogy megkérdezzem, és meghallgassam a másik felet. Már kinőttem abból a korszakból, hogy szó nélkül eltűrjek mindent, és csendben, némán beletörődjek a dolgokba. Kimondottan szeretek utánajárni mindennek.

1_mUBHp0JyJ8meNLmldb-Wtg.png

Amúgy a sok agyalás ártalmas a lelki világunknak, hiszen ilyenkor mindig az kattog a fejünkben, hogy Iksz miért viselkedik úgy, ahogy, Ipszilon vajon miért mondta azt, amit Zé mesélt nekünk. Mondhatnám azt is, hogy az emberi elme csodákra képes, és igencsak érdekes dolgokat tud összepakolni képzeletben, ha nincs meg az emberek közötti kommunikáció.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy amit hallunk annak van-e egyáltalán igazság alapja. Sok esetben kósza pletykákból, vagy rosszindulatból kreált történetekkel tömik a fejünket, csak azért, mert egyesek unatkoznak és nincs jobb dolguk.

Én a továbbiakban is őszintén el fogom mondani, ha problémám van valakivel, és nem fogok köntörfalazni. Régebben sem volt jellemző, hogy a kakit kavarjam, ezért a jövőben sem fogok mást szidni a háta mögött. Ha valakinek kétségei vannak velem kapcsolatban, akkor az engem kérdezzen először, és ne kezdjen el spekulálni, legyen szó akár családtagról, akár barátról.

A lelki béke két fő alapja az őszinteség, és az emberekkel való kommunikáció. Akik képesek használni ezt a két képességet már félúton tartanak a lelki béke felé. Tudom, hogy rosszul tud esni, ha valakiről hallunk valami olyat, ami minket bánt, de először gondolkodjunk, másodszor pedig kérdezzünk mielőtt bevágnánk a dulifulit, és az öriharit. 😉

2 gondolat “Félreértések csapdájában” bejegyzéshez

  1. Ez mind szép és jó, elméletileg én is egyetértek, de a gyakorlatban ez nehezebb. Ha valakivel valami bajod van, akkor mi a megoldás, hogy őszinte is legyél vele és konfliktus se legyen? Van erre valami biztos recepted? És ha rákérdezel egy hírre, amit hallottál, vagy egy összefüggésre, ami összeállt benned, , akkor honnan tudod, hogy őszinte-e a másik ember?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s