És nem szégyellem magam! 

Sziasztok!

Képzeljétek el tegnap ismét egy kis cicaharc alakult ki a Facebook oldalamon az egyik fotóm alatt. A fotón egy sült malac volt nyársra húzva, ami tűz felett forgott. Ezt a fotót még a Vörösmarty téren készítettem a karácsonyi vásárban. Nem is gondoltam, hogy ilyen mértékű ellenszenvet váltok ki az emberekből ezáltal a kép által. Már a legelső reakciókból is látszódott, hogy valamiért ez annyira az én közönségemnek nem jön át.

A képen a következők lehetnek: étel és túra/szabadtéri

A kommentek között kaptam olyat, hogy nem fotóztam volna ilyen boldogan, ha én lennék felhúzva a nyársra, többen a malac kinézetén akadtak fent, többen pedig úgy gondolták, hogy a 21. században már annyira felvilágosultnak kell lenni, hogy mi gyarló emberek nem ehetnénk húst, mert tök mindegy milyen állatról van szó, az érző lény.

Ennek ellenére én eszem húst, és nem fogok bocsánatot kérni sem emiatt, sem amiatt, mert le mertem fotózni egy nyárson sülő malacot. Többen azzal jöttek, hogy tulajdonképpen ennyi erővel a kutyánkat is megehetnénk, ha éhesek vagyunk. Azért ezen a ponton érdemes helyretenni egy-két dolgot.

Elsősorban is azt, hogy én tisztelem és elfogadom azokat az embereket, akik a vegán életvitelt választották, de ezt ne akarják rám erőszakolni, hiszen én sem kergetem őket jó szaftos húsdarabokkal, hogy kóstolják meg, mert finom. Másodsorban pedig ma Magyarországon létezik két fogalom: háziállat és haszonállat. A háziállatok fogyasztását a törvény tiltja és elzárással bűnteti. A haszonállatok pedig pont azért haszonállatok, hiszen ezeket az emberi fogyasztás miatt tenyésztik. Akárhogyan is nézzük az ember biológiailag mindenevő, és a szervezetnek ugyanúgy szüksége van húsra, mint növényi eredetű tápanyagokra.

Persze én továbbra is azt mondom, hogy tiszteletben tartom, ha valaki úgy dönt nem fogyaszt húst és állati eredetű dolgokat, de csak amiatt ne hülyézzen le, mert én nem így cselekszem. Imádom a halat, a csirke- és pulykamellett, sőt néha marhapörköltet is eszem. Ettől nem leszek rosszabb ember.

Képtalálat a következőre: „marhapörkölt galuskával”

Valamint többen sérelmezték, hogy milyen barbár és állatkínzó procedúrákon mennek keresztül ezek a haszonállatok mielőtt a vágóhídra kerülnének. Ezzel maximálisan egyetértek, hogy hiába haszonállatok, és hiába azért nevelik őket, hogy végül az asztalra kerüljenek, ezeknek az állatoknak is ugyanúgy jár a szenvedésmentes eljárás. Amúgy a fentebb említett képen levő malacot nem élve húzták fel a nyársra, hanem már az eljárás után.

Egy szónak is száz a vége. Már az ételek terén is bebizonyosodott, hogy az emberek többsége nem bírja ki, hogy ne oktassa ki, vagy ne akarja megtéríteni a másikat. Úgy érzemm hamarosan a gasztrokultúra is a tabutémák közé fog tatozni, akár csak a vallás, a politikai nézetek, vagy a szexuális orientáció. Mindenesetre itt is illik tiszteletben tartani mindenki szokását. Azét is aki szereti a húst, és azét is, aki nem. 😉 És ne haragudjatok, de nem lesz lelkiismeretfurdalásom amiatt sem, mert holnap csirkemell pörköltet fogok ebédelni bulgurral.

Egy gondolat “Húsevő vagyok” bejegyzéshez

  1. Én is elég mindenevő vagyok, kibírom néhány napig hús nélkül, de teljesen nem szoknék le róla. És abban a malacos képben sincs semmi rossz, mások tömegesen mennek ilyen malacsütésekre nézni és enni. Én is elmennék.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s