És továbbra is sikeres.

Sziasztok!

Ugye megvan az az érzés, amikor tök fiatalnak érzitek magatokat, aztán ráeszméltek, hogy a kedvenc gyerekkori filmetek, zenétek, vagy játékotok már 20 éves. Én így voltam tavaly nyáron az Oroszlánkirállyal is, amikor kijött a CGI film, és akkor eszméltem rá, hogy az eredeti rajzfilmet, amit gyerekként már moziban néztem, 25 éve mutatták be. Most ugyanez az érzésem a The Sims-szel is, amit 2000 februárjában dobtak a piacra.

Az immáron húsz éve töretlen sikernek örvendő játékban megtervezhetjük az álomotthonunkat és létrehozhatjuk a saját családunkat, ami tagjainak a mindennapjait kedvünk szerint irányíthatunk. Sokak szerint ez egy virtuális térbe zárja be az embereket, és ezáltal elrugaszkodnak a valóságtól, ennek ellenére énn ennek is a pozitív oldalát látom. Sok ember számára ez jelenti a megnyugvást, és a kikapcsolódást egy hosszú, és fárasztó nap után.

A The Sims-szel legelőször egy TV adásban találkoztam, amit a Viasat 3-on adtak valamikor a 2000-es évek elején. A műsor nevére már nem emlékszem, de számítógépes játékokat mutogattak benne, és már ott felkaptam a fejem, amikor a The Simset mutatták. Az egyetlen egy pökkenő annyi volt az én esetemben, hogy nem volt számítóképem, így csak a sóvárgás maradt. Egészen 2004-ig kellett várnom rá, hogy játszhassak a szoftverrel. Először csak az alapjáték volt meg, majd a későbbiekben születésnapra, és karácsonyra mindig kiegészítőket kértem.

1493812077-3520118091

Az első széria annyira sikeres volt, hogy hét további kiegészítőcsomagot adtak ki hozzá. A virtuális családunkat el tudtuk küldeni szórakozni, nyaralni, majd kisállatokat fogadhadtak örökbe, és még a varázslat is beköltözött a kis kertvárosi élet mindennapjaiba. Akár órákat is el lehetett tölteni azzal, hogy felépítjük a saját házunkat, kidekoráljuk, majd berendezzük azt. Utána pedig további órák mentek el azzal, hogy az általunk létrehozott karakterek mindennapjait kedvünk szerint alakítottuk. Persze az élvezet mellett sokat bosszankodtunk, amikor éppen építkezés közben fagyott le a gép, vagy állt le a rendszer.

Számomra nagyon kedves emlékeket hoz vissza az első széria, még akkor is, ha a grafikája nem volt a legszebb, és marha nehéz volt elérni, hogy egyszerre két embernél többel játsszunk úgy, hogy mindegyiknek jók legyenek a szükségleteik. Sajnos a sorozatnak nincs meg minden kiegészítője eredetiben, és sajnos ma már nem is tudok vele játszani, mert nem fut tökéletesen a Windows 10 operációs rendszeren. Mindenesetre nagy hatással volt rám, és mai napig szívesen játszanék vele.

1493812071-2628780764

A nagy sikerre való tekintettel 2004 szeptemberében megjelent a játék fejlesztett verziója, a The Sims 2. Itt már sokkal szebb, és kidolgozottabb textúrát kaptunk, és ami hatalmas fejlődés volt, hogy immáron 3D-ben irányíthattuk a környezetünket. A korábbi sorozattal ellenben itt nem egy, hanem három előre elkészített város közül választhatunk, illetve, ha kedvünk úgy tartja akkor létrehozhatjuk akár a saját városunkat is.

Ezen kívül pedig behozták a szükségletek mellé a vágyakat, és a félelmeket, illetve a simek további tulajdonságokat kaptak. Ehhez a sorozathoz 9 kiegészítő készült. Itt is hasonló élményeket élhettünk át, mint a The Sims 1 esetében. Nyaralni mehettünk, kisállatokat fogadhattunk be, boszorkányok, vámpírok, vérfarkasok lehettünk, és a nagy újítás pedig az időjárás és az évszakok megjelenése volt.

Képtalálat a következőre: „the sims 2”

Bár a megjelenés elbűvölt minket ennek ellenére elég sok bosszúságot okozott nekünk, hogy a játék tele volt töltőképernyők sokaságával, amik akár 10-15 percen keresztül is várattak minket. Ugye egyszer volt egy fő töltőképernyő, amikor elindítottuk a játékot, majd kaptunk mégegyet, amikr a várost választottuk ki, majd újra egyet, ha be akartunk lépni az általunk kiválasztott családhoz. Ezen kívül meg akáthová mentünk mindig töltőképernyő. Ezek sokasága pedig iszonyatosan belassítótta a játékot egy idő után.

Képtalálat a következőre: „the sims 2 loading screen”

Emlékszem, hogy a The Sims első kiadása még 4 CD-s verzióban volt elérhető, majd a későbbiekben dobták piacra a játékok DVD kiadásait, amikor már telepítés közben nem kellett CD-t cserélgetni. Arra is emlékszem még, hogy akkoriban egy kimondottan drága játéknak számított. Osztálytársaimtól kértem kölcsön, és sokat bosszankodtam, hogy a kalóz verzió nem olyan stabil, mint az eredeti. Ma már ezzel sem tudok játszani, mert ez sem fut jól a Windows 10 rendszeren.

A siker és az eladás továbbra is töretlen volt, ezért az EA games fejlesztői úgy gondoltak, hogy itt az ideje egy újabb szintet lépni, és 2008-ban megérkezett a személyes kedvencem a The Sims 3. Igaz, hogy újra egy alapjátékot kaptunk, ami nem tartalmazta azokat a kiegészítőket, amiket korábban kiadtak az előső szériához, de egy olyan játékélmény részesei lehettünk, aminek korábban még nem.

Képtalálat a következőre: „the sims 3 sunset valley”

Hosszas várakozás után megkaphattuk azt az élményt, amire mindig is vágytunk. Szabadon bejárhatóvá vált a város. Elfelejtethettük a hosszas töltőképernyőket, ha el akartunk menni étterembe, vagy szórakozni, továbbá most már lehetőség nyílik arra is, hogy meglátogassuk a szomszédainkat, akik a korábbi sorozatokkal ellentétben velünk együtt öregszenek. Nem csak az aktív család tagjaira hat az idő múlása, hanem a város minden lakosára.

A The Sims 3-mal egy különleges kapcsolatom van, hiszen ez az a játék, amit a mai napig játszom, ha úgy van időm. Sok éve már, hogy van egy házam, amit minden alkalommal át-át alakítok, vagy újabb és éjabb házakat húzok fel az üres telkeken. Számomra egy kimondottan feszültséglevezető, és kikapcsoló tevékenység, ha kiélhetem a kreativitásom.

Sokáig ezzel sem tudtam játszani, mert a számítógépem addigra elavulttá vált, és nem futott rajta. Amikor már megfelelő teljesítményű laptopom lett, addigra az alapjáték és az összes kiegészítő mélyen leárazva volt elérhető az egyik webáruházban, így a teljes sorozatot, az alapjátékkal és a kiegészítőkkel együtt mindössze 25000 Ft-ért tudtam megvenni.

Képtalálat a következőre: „the sims 3 wallpaper”

A 2010-es évek közepén dobta piacra az EA a The Sims 4-et, ami részben előrelépés, részben visszalépés. A grafikát továbbjavították, több lehetőséget kaptunk, viszont visszakaptuk a töltőképernyőket, és megszűnt a városban a szabad mászkálás. A magyarok többségének pedig az lett a legnagyobb szívfájdalma, hogy az EA megszüntette a szoftverek magyar nyelvű változatát.

Én már addigra olyan szinten hozzá voltam szokva a harmadik szériához, hogy nem éreztem késztetést arra, hogy megvásároljam az újabb verziót. Nekem tökéletes a The Sims 3 és nem hiszem, hogy valaha is megvenném a The Sims 4 akármelyik verzióját is. Talán majd sok-sok év múlva, amikor már ehhez is hozzá tudok jutni mélyen leértékelt áron. 🙂

Képtalálat a következőre: „the sims 4 wallpaper”

Na de mi is az a dolog, ami miatt nekem ennyire tetszik a The Sims világa? Azon kívül, hogy az emberi kreativitást tudja fejleszteni, rengeteg embernek segít önmagát megtalálni a játékmeneten keresztül. A The Sims világa egy politikailag és vallásilag semleges világ. Itt nincs fajgyűlölet és a szerelem elé sem gördítenek akadályokat. Ezen kívül pedig kiszabadít a hétköznapokból, és olyan lehetőséget ad, hogy létrehozhatod a saját világodat, aminek te vagy a főszereplője.

Pszichológusok szerint azzal a pár órával, amivel kilépünk a való világból megment minket a kiégéstől. A videójátékok esetében mindig felmerül a függőség kérdése. A netet böngészve több külföldi és magyar történetet is találni olyan emberekről, akik függői lettek a The Simsnek. Mint bármelyik másik számítógépes vagy mobiltelefonos játék, az életszimulátorok is tudnak függőséget okozni. A The Sims esetében a függőség azért tud beleépülni az emberek életébe, mert a simeken keresztül a saját vágyaikat tudják megélni. A létrehozott avatarok többsége általában egyfajta keveréke a játékosok valós és vágyott tulajdonságainak.

Képtalálat a következőre: „play the sims ”

Az, hogy ki mennyire válik függővé a játéktól, nagyon változó, jó hír viszont, hogy a szakemberek szerint a játék nem okoz személyiségtorzulást, ami főleg annak köszönhető, hogy nincs benne erőszak és agresszió. Mint más videojátékoknál, a The Simsnél is igazából a mértéktartás a fontos, hogy ne szippantson minket be hosszú órákra a házak építgetése és a szereplők életének tervezgetése.

Ti ismeritek a The Simset? Játszottatok vele? Szeretitek, vagy sem? Ha bármilyen személyes tapasztalatotok van a játékkal kapcsolatban, akkor hagyjátok meg a cikk alatt egy kommentben. 🙂

Egy gondolat “20 éves a The Sims!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s