Egy ismert kütyü a 90-es évekből. 

Sziasztok!

Néhány hete írtam nektek a Floppy lemezekről, amit a mai gyerekek, és fiatalok már csak a mentés ikon jelenként ismernek, mivel a 2000-es évek elején teljesen kimentek a divatból. Ma egy hasonló, korábban az életünk szerves részeként funkcionáló készülékről fogok nektek írni. Akik a 90-es években éltek biztosan emlékeznek rá, hogy a VHS kazetták hatalmas népszerűségnek örvendtek. Bár a minőségük nem a legjobb volt, ennek ellenére a műsoros kazetták elég drágák voltak, ezért idővel megjelentek a kalózverziók, és az otthoni kazettamásolások.

Most pedig egy kis Wikipédia ismeretterjesztés következik, hogy definiáljuk a VHS fogalmát.

VHS (Video Home System) 1976 óta létező mozgókép-felvétel- és lejátszási technológiára vonatkozó szabvány, videókazettát kezelő készülékek számára. A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználók között az 1980-as évektől kezdve.

A VHS kazettákra jellemző, hogy lejátszásnál a mágnesszalag kopik, így a kép és a hang minősége nagyon kis mértékben fokozatosan romlik. Bár vannak jó minőségű videókazetták, amelyek tovább bírják, de vannak rosszabbak is, amelyeket névtelen cégek gyártanak, és nagyon gyenge minőségűek.

A VHS lejátszók gyártását 2016-ban szüntették meg, ekkor állította le utolsóként a japán Funai cég a gyártást és beszüntette az alkatrészek szállítását.

assorted-title-movie-case-lot-2398354

Videokép rögzítése

A VHS rendszernek hozzávetőlegesen 3 MHz sávszélesség áll rendelkezésre a kép- és 400 kHz a színvivő jel számára, melyet alacsony szalagsebesség mellett, döntött szalagsávú leolvasással érnek el. A kép intenzitási (fényességi vagy szürkeárnyalatos) jelét frekvenciamoduláltan rögzítik. A videoszalagon a képi információt hordozó “sávok” a szalag lejátszási irányához képest megdöntve foglalnak helyet, mint egy szöveges sorban a per jelek “///”. Minden egyes ilyen sáv a kép egy fél sorának információját hordozza, hasonlóan az analóg televíziós sugárzási rendszerekhez. A PAL rendszerű VHS felvétel 576 sort képes rögzíteni képkockánként.

Hangsáv rögzítése

Az eredeti VHS szabványban a hangjeleket a szalag felső szélén lévő folytonos sávra rögzítették alapsávi jelként, hasonlóan ahogyan egy magnetofon működik. A rögzített hangsáv frekvencia tartománya a szalag sebességétől függött. A normál lejátszási sebesség mellett NTSC rendszerű felvételnél ez durván a 100 Hz-től 10 kHz-es frekvenciák visszaadását jelentette, az ennél lassabb szalagsebességű PAL rendszerű jelrögzítésnél még szegényebb volt a hangtartomány.

A VHS kazetták jellegzetessége volt, hogy a mágnesszalag minősége minden egyes lejátszással romlott, ezért is fordulhatott elő, hogy idővel a kazettákon levő filmek tönkrementek, s eltűntek.

Nekünk is rengeteg videókazettánk volt itthon, ezen kívül pedig családi videófelvételeink is ilyen mágnesszalagokon voltak rögzítve. Ezeket idővel DVD-re másoltuk át, ezáltal megakadályozva a rögzített emlékek elveszítését.

Mint korábban említettem, hogy ezek a VHS kazetták elég drágák voltak abban az időben, és a legtöbb ember másolta a szalagokat. A kalózverziók visszaszorítása érdekében létrejöttek a videótékák, ahol olcsóbban lehetett kikölcsönözni ezeket a filmeket. 25-30 éve szinte minden sarkon lehetett találni egy videótékát. Még egy olyan kisvárosban is, mint Komárom, emlékeim szerint három videótéka is működött.

Képtalálat a következőre: „videótéka”

Ha jól emlékszem nekünk ez mindig a péntek esti program volt, hogy elmentünk a Rozsda videótékába és 1-1 filmet kikölcsönöztünk, amit a hétvégén megnéztünk. Viszont ezeket mindig időben vissza kellett vinni különben büntetőkamatot kellett fizetni.

Ezek a videókölcsönző üzletek idővel haszontalanná váltak. A VHS kazettákat felváltotta a DVD, azokat pedig még könnyebb volt másolni. Az évek folyamán pedig az internethasználat és a digitális videótárak elterjedésével teljesen haszontalanná váltak. Az utolsó magyar videótéka az Odeon volt, amit néhány éve zártak be.

Manapság már csak néhány háztartás polcain találjuk meg a porosodó kazettákat, de ma már nem használjuk őket. Sőt azt kell mondanom, hogy a DVD is hamarosan erre a sorsra fog jutni, hiszen már közel 10 éve már hazáánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a blu-ray lemezek, amik sokkal nagyobb képi és hangi minőséget tudnak nyújtani.

Nektek még van otthon VHS kazettátok? Ha van kedvetek nyugodtan írjátok le a történeteiteket a komment részlegbe. 🙂

Egy gondolat “Retro percek – VHS” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s