Nem pedig Gergely! 

Sziasztok!

Nem is tudom hol kezdjem, annyi minden van a fejemben, hogy szinte már azt sem tudom eldönteni, hogy mivel kezdjem. Régebben ezért szerettem a napi blogokat, amik tartalomra rövidek voltak, de külön-külön le tudtam írni, hogy mi jár a fejemben. Na, de akármennyire is szeretem magam, most nem szeretném annyira ajnározni magam.

Manapság minden nap a csapból is a koronavírus és az azzal kapcsolatos pánikkeltés folyik. Napi szinten jelennek meg a kamuhíreket gyártó oldalak, és az emberek többsége sajnos bekajálja a hülyeségeket, és vírusként terjesztik az idiotizmust a Facebookon.

Na, de amiről ma írni fogok az pedig nem más, mint az én igencsak különleges és egyedi valódi nevem. Bár egy éve már annak, hogy az internet válogatott bugyraiban Ubul szerzői álnéven bukkanok fel, de ezelőtt a saját nevem használatával tettem ezt, ezért egyeseknek nem lesz új információ az, hogy engem Gergőnek hívnak.

Szerény véleményem szerint ez egy tök átlagos név, a 90-es évek elejefelé igencsak elterjedt, ezáltal minden ötödik fiúgyermeket így neveztek el. Ennek ellenére, kimondottan az idősebb korosztály körében a mai napig nehéz elfogadni azt, hogy a Gergő az egy önállósult utónév.

Az eddigi 28 éves pályafutásom alatt én is többízben találkoztam már azzal, hogy hivatalos, és kevésbé hivatalos helyeken rosszul használták a nevemet. Sőt még korombeli ismerőseim is sokszor Gergelynek szólítanak, egyesek pedig még tudományos magyarázatot is adnak rá, hogy miért nem lehetek Gergő- Számomra ez már csak azér is fura, ha már a 21. században valakit Napsugárnak, Dzsindzsernek, vagy Őszikének hívnak, akkor én miért ne lehetnék Gergő. 😀

IMG_8130

Amúgy az esetek minimális hányadában fordult csak elő, hogy bosszantó lett volna ez az átkeresztelés. A legtöbb esetben egyes embereknél viccesnek, másoknál pedig inkább szánalmasnak tűnt. Az egyik ilyen eset igencsak vicces volt. Az első DSLR fényképezőgépemet rendeltem meg egy fotótechnikai eszközökkel foglalkozó szalonból, akikkel kénytelen voltam hosszasan levelezni, mert az általam kiválasztott terméket ők is csak rendelésre tudták volna meghozatni.

Az első e-mail már úgy kezdődött, hogy: “Kedves Gergely!”. A válaszlevelemben viccesen utóiratban megjegyeztem, hogy Gergő vagyok, majd az azutáni levélben ismét egy Gergely megszólítás szerepelt. A cég ügyintézőjének a végső idegszála akkor pattant el, amikor a számlát Vollai Gergely névre állította ki, és én ismét jeleztem számára, hogy ez egy hibás adat. A személyi igazolványomat csatolva küldtem el egy e-mailt, amikor is elhitte, hogy tényleg ez a nevem.

A másik ilyen eset már számomra a szánalmas kategóriába tartozik. Még az okmányirodás korszakban korszakban történt ez, valamikor az időszámításunk előtt. Lejárt a személyi igazolványom, és újat kellett csináltatnom. Bebattyogtam az irodába, kitöltöttem minden szükséges dokumentümot, majd aláírtam, és átadtam az ügyintéző hölgynek, aki egy gyors átvizslatás után visszaadta azt, hogy híbásan töltöttem ki.

Néztem nagyban, hogy vajon mi lehet az az egetrengető nagy hiba, és meg mertem kérdezni a hölgyet, hogy mi a gond. Ő egy kicsit pikirtebb hangon, enyhe kioktató hanglejtéssel közölte velem, hogy bár modern világban élünk, annak ellenére a valódi nevemet kell egy hívatalos dokumentumra írni, nem pedig a becézésemet. Elképzelhetitek, hogy néztem nagy, kerekre nyílt szemekkel, hogy mi a fenéről beszél a nőstényegyed. Majd beközölte, hogy a Gergő helyett nekem a Gergelyt kellett volna aláírnom.

Egyből elkezdtem bizonygatni neki, hogy engem tényleg így hívnak, és hiába mutogattam az előző személyimen a nevet,  csak azért is kötötte az ebet a karóhoz, és nem akart engedni. A kis vitánk odáig fajult, hogy az anyakönyvi kivonat bemutatásával sikerült csak elkészíteni az újabb személyimet. Borzasztóan kellemetlen volt szerintem mindkettőnk számára.

Mindenesetre bánni nem bánom, hogy így hívnak, és nem is változtatnám meg a nevem, mert azzal csak a szüleimet bántanám meg, de nem is szeretem, hogy így hívnak. Komolytalan ez a név, akárhogy is nézzük. Igaz én sem vagyok egy beszámítható személyiség, és szinte soha nem tudtam komolyan gondolkodni, de a nyegle név hivatalos helyeken néha hátrányt jelent. Mivel a Gergő a Gergely névből rövidült, ezért nem is nagyon szeretem, ha ezen túl még becézgetnek is. Jobban viselem, ha valaki Ubulnak szólít. 😀

2 gondolat “GERGŐ vagyok!” bejegyzéshez

  1. Férfineveknél ritkább, hogy önállósul egy becenév. Női neveknél gyakrabban előfordul ilyesmi. Talán az Anna névnek van a legtöbb önállósult becézése. Erdélyi: Anikó, francia: Anett, svéd: Anita.

    Kedvelik 1 személy

  2. sorstárs. nekem még confusing-abb -de szép magyar szó- 😀 nevem van, engem Pécsett Miraként anyakönyveztek,de elvileg visszajöttünk Mohácsra mivel itt lakunk,és anyámnak át kellett nevezzen Mirjanára mivel azt a választ kapta h ilyen név nincs h Mira. 82őt írunk. hát hagyjuk már.
    életem során voltam Marianna(postai levélre írva) Mirianna meg minden fszság,de ha tehetem Mirának szólíttatom magam és a hotelben ahol dolgoztam kb 10 becenevem is volt, de a Mírjácska volt a kedvenc :”D a Mirjanát túl komolynak érzem (itt amúgyis sok Mirjana van a városban mivel sokac a hely, de az én névadásom a keresztszüleimtől ered, ők vajdasági magyarok) magamhoz,nem passzol a bohókás és dilis emberhez,aki vagyok LOL

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s