Ismét egy érdekes emlék. 

Sziasztok!

Már körülbelül egy hete tervezem, hogy újra elmesélem nektek ezt az emlékemet, de egy csomó minden közbejött, és ezt csak úgy halogattam mindig. Szóval ez a türténet pont két éve történt meg velem, vagyis inkább csak szem, és fültanúja voltam, mert az atrocitásnak nme én voltam az elszenvedője. Egy átlagos hétköznapi reggel volt, a Keleti pályaudvar pont le volt zárva valami miatt és át kellett metróznom a Kelenföld vasútállomásra.

Már amikor felszálltam a metróra kiszúrtam, hogy a velem szemben ülő két fiatal hölgy igencsak beszédes kedvében van, amivel nincs is semmi gond, hiszen a jókedvre mindig szükség van. Kimondottan jó hangulatban beszélgettek, nevetkéltek, annyira nem voltak hangosak, de mondjuk úgy, hogy nehéz lett volna nem észrevenni őket. Viszont, ha nagyon gondosz lennék, akkor azt mondanám, hogy mindenről beszélgettek, csak értelmes dolgokról nem.

Akkor vált érdekessé a helyzet, amikor a metró megállt a Kálvin téren, és felszált egy jól öltözött afro srác. Látszott rajta, hogy nem egy jött-ment alak. Bár volt ülőhely, ő nagyon udvariasan félreállt, hogy az idősebbek le tudjanak ülni. Ezalatt a lányok folytatták a nem túl értelmes párbeszédet, mikor az egyik elkezdett a fiatal srácról becsmérlő hangon beszélni a barátnőjének.

“Az ilyen mocskos feka mit keres itt? Ez a büdös nigger takarodjon haza, ahonnan jött. Miért itt rontja a levegőt a rendes emberek között?”

Szeretném hozzátenni, hogy itt éppen egy héttel jártunk az országgyűlési választások után, tehát az emberekben fokozottabban jelen volt az idegenek iránti gyűlölet. A lányok pedig annyira hangosan kezdték el kibeszélni, hogy a srác végighallgatta, ahogyan kitárgyalják őt. Ennek ellenére ő meg sem szólalt egészen addig, még mielőtt leszállt volna a Bikás parknál.

Kimondottan értelmesen és intelligensen kezelte a dolgot. A lányoknak szép napot kívánt, és megemlítette, hogy ő már ott van, ahonnan jött, mert Magyarországon született, magyar az anyukája és soha nem élt életvitelszerűen más országban. A lányok ezek után teljesen lefagytak és köpni nyelni sem tudtak.

p40b-half-black-half-white-boy

Nekem, mint külső szemlélőnek egyszerre volt szenzációs, és elszomorító az egész jelenet. Imádtam, ahogyan a srác kezelte a szituációt, és az a lazaság, ahogyan a két hülyéhez viszonyult. Más ilyenkor vagy leáll vitázni, vagy csendben végighallgatja, amit mondanak róla. Kimondottan elkeserítő tud számomra lenni, hogy mi magyarok még sokszor mindig ott tartunk, hogy elítélünk és kirekesztünk embereket, csak mert másképp néznek ki, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Ebben nagyrészt a média is hibás, hiszen a legtöbb esetben cigány, arab és néger bűnözők tetteit mutatják, és ezáltal ők beskatulyásodnak. Nem minden cigány lop, és nem minden arab terrorista.

A 21. században élünk és érdemes lenne nyitottabb szemmel vizsgálni a világot. Nem csak fekete és fehér létezik, emberek vagyunk. Ne a kinézet alapján ítéljük meg a másokat, hanem hagyjuk, hogy a tetteikkel bizonyítsanak. Ne legyünk rosszindulatúak!

2 gondolat “A rasszizmus nem menő” bejegyzéshez

  1. Érdekes jelenet volt, szerintem ezek a lányok többé nem tesznek ilyen megjegyzéseket senkire. És azzal hogy ezt itt most közzétetted, remélem, mások is tanultak belőle.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s