Gondolatok az idei érettségiről.

Sziasztok!

Ismét egy kicsit eltűntem az online felületekről, de szerencsére elmondhatom azt, hogy a járvány ellenére többet dolgozom, mint valaha, és mellette természetesen az egyetemet is csinálom. Na, de ma mi másról is lehetne szó, ha nem az érettségiről? Őszintén szólva kicsit sem irigylem az idei vizsgázókat, hiszen hetek óta rengeteg kérdőjel lengi körül az idei vizsgáztatást.

Bár már nem tanítok állami iskolában, de a nyelviskolai tanítványim révén azért én is érintett vagyok az érettségi témában. Többek között ők is, és mások is sűrűn kérdeztek, hogy mit gondolok a jelenlegi helyzetről, és szerintem mi lenne a legjobb megoldás. Többen azzal kapcsolatban érdeklődtek, hogy el merjék-e egyáltalán engedni a gyereküket vizsgázni.

A legutolsó hivatalos bejelentés szerint idén csak az írásbeli vizsgákat fogják megtartani, a szóbeli megmérettetést az idei évben eltörölték. Ezen kívül törlésre kerülnek az előrehozott vizsgák, és a szintemelő vizsgákat is csak azok a vizsgázók tehetik le, akik éppen a középiskolai tanulmányaik végén járnak, vagy már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. Továbbá a kormány, és az operatív törzs kérte azokat a végzős diákokat, akik idén nem jelentkeznek felsőoktatásba, hogy ne idén tegyék le a vizsgáikat.

A vizsgák megkezdésének a dátumát a mindenkori érettségi időszak kezdetére, május 4-re rakták. Ezután a bejelentés után pár nappal viszont bejelentették, hogy a járvány várhatóan május 3-án fog tetőzni, így ismét elindítottak egy rémület hullámot a szülőkben és a diákokban. Bár ez csak az egyéni véleményem, de egy ici-picit megint inkább pánikkeltést érzek a dologban, de ennek ellenére azt mondom, hogy vegyük komolyan a jelenlegi járványhelyzetet.

erettsegi_0

Most így hirtelen rengeteg gondolat van a fejemben ezzel kapcsolatban, és nem is tudom, hogy igazán melyikkel lenne érdemes kezdeni. Talán, ami most a legaggasztóbb a szülők, és a diákok számára, az a vizsgák dátuma. Amivel kapcsolatban én is azt mondom, hogy célszerűbb lenni talán 2-3 héttel későbbre időzíteni és ezt nem csak a járvány tetőzése miatt mondom. Szerintem azért is célszerűbb lenne egy kicsivel későbbi időpontot választani, mert jelen esetben nincs szóbeli vizsgáztatás, így a június eleji időszak felszabadul. A vizsgaidőszak minden évben körülbelül június közepéig tart, így ebben az esetben megoldható lenne az írásbeli vizsgáka későbbi időpontja. Ezen kívül pedig nem egy helyről tapasztaltam már, hogy nem minden iskolában folyik gördülékenyen a távoktatás, és ezáltal sokan időt veszítettek a felkészülésből. Továbbá pedig ez az időszak nem csak a tanároknak, hanem a diákoknak is egy feszítettebb tempót diktált.

Az előrehozott érettségik eltörlésével kivételesen egyetértek, ahogyan azzal is, hogy a szintemelő érettségit azok a vizsgázók is letehetik, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. Nagyon sok olyan fiatal van, akik a továbbtanuláshoz szükséges többletpontok miatt szeretnének szintemelő vizsgát tenni, és tőlük nem szabad elvenni ezt a lehetőséget.

A kormány arra kérte azokat a tanulókat, akik nem jelentkeznek felsőoktatásba, hogy idén ne tegyék le az érettségi vizsgáikat, hanem várjanak vele egy évet. Sokat gondolkodtam ezen a kérésen, és mindig arra jutottam, hogy ez egy nagyon rossz kérés. Ezt az egykori matematika tanárom, egyben osztályfőnököm is megerősítette a facebookon megosztott véleményében. Mindketten úgy gondoljuk, hogy az egyéves kihagyás többet árt, mint használ, hiszen egy frissen végző diák fejében még intenzíven ott van az a tudás, amit a vizsgákon számonkérnek, viszont egy év elteltével ez könnyen átmehet passzív tudásba.

Az aggódó szülőknek csak azt tudom tanácsolni, hogy bármi is történjen engedjék a gyerekeiknek, hogy letehessék idén a vizsgáikat, egy év kihagyással még nehezebb lenne. Elméletileg egy teremben mindössze 5 diák tartózkodhat majd egy felügyelő tanárral. Tudom nehéz dolog ez, sokan aggódunk, és félünk, hiszen most nem látjuk az “ellenséget”. Ennek ellenére azt mondom, hogy a higiéniás szabályok betartásával kivitelezhető az idei érettségi.

A napokban Jócó bácsi egyik cikke alatt láttam több olyan kommentet, ahol a szülők azt kérték, hogy ne kelljen idén érettségi vizsgát tenni, hanem kapjanak a diákok megajánlott jegyeket, vagy csak egyszerűen kapják meg az évvégi osztályzatot vizsgaeredménynek. Ez több ok miatt is kivitelezhetetlen. Elsősorban a százalékszámítás alapú felvételi pontrendszer miatt, másodsorban pedig nagyon sok diákkal lenne ez kicseszés. A tapasztalataim nagyrészt azt mutatják, hogy a diákok érettségin elért eredménye általában mindig egy jeggyel jobb, mint, amit az évközi jegyek átlagával megszereznek. Ez ugye amiatt is lehetséges, mert a tanév közben egy átlagot értékelünk, az érettségin pedig a feladatlapban szereplő feladatokat, illetve normáls esetben a kihúzott szóbeli tételt.

Most kivételesen örülök neki, hogy már 28 éves vagyok, és túl vagyok az érettségi vizsgáimon. Tanárként a jelenlegi helyzetben is próbálok arra törekedni, hogy minél többet tudjak segíteni a felkészülésben a nyelviskolai tanítványaim részére.

Egy gondolat “Karantérettségi” bejegyzéshez

  1. Én soha nem értettem igazán, mire jó ez az egész érettségi. Ha valaki végigtanulta a 4 évet és megszerzett 4 db év végi bizonyítványt, akkor minek kell még egyszer levizsgáztatni a teljes 4 éves anyagból?

    Szerintem ez már felesleges, ha valaki továbbtanul, akkor tartson az egyetem felvételi vizsgát, döntsék el ők, hogy mi alapjáén veszik fel a jelentkezőket, ha meg valaki megáll azt nem kellene még egyszer zaklatni. Tehát szerintem elég lenne a 4 év, nem kell még hozzá ez is.

    Most lehetett volna azt mondani, hogy járvány van, nincs érettségi (bár túl sok mindenben hivatkoznak már a járványra szerintem, de ez más kérdés), és a néhány hete megkapott felhatalmazással akár el is tudná törölni a kormány erre hivatkozva ezt az egészet, de mégsem tették meg. De mikor, ha nem most? Most lenne rá alkalom.

    (Amúgy engem ez már nem érint, 39 éves vagyok, szeptemberben 40 leszek, rég leérettségiztem már, diplomám is van, csak nem értem a helyzetet.)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s