Már nem teljes a fogsorom. 

Sziasztok!

Már jóval korábban szerettem volna ezt a sorozatomat folytatni, de kétszer is közbeszólt az élet. Először tavaly év végén szerettem volna folytatni a fogászati kezeléseimet, de akkor a vizsgaidőszak közbeszólt. Majd amikor kicsit rendbeállt az életem, akkor jött ez a csodás koronavírus, ami miatt nem tudtam már időpontot foglalni az Andrássy Dentalba. Amilyen szerencsém van, pont akkor érkezett a baj, amikor sehová nem tudtam már menni. Ennek ellenére egy röntgen erejéig bemehettem a Dentalba, ahol kiderült, hogy az egykori bölcsességfogam úgy megszuvasította az előtte levő rágófogat, hogy az már menthetetlenné vált.

45409193_561169020971514_1948751843312009216_n

Mivel hatalmasra duzzadt a fejem és csonthártyagyulladás állt fent, ezért kénytelen voltam a Szentkirályi utcai sürgősségi ügyeletere elmennem, hogy kihúzzák. Akkor és ott egy nagyon kedves, fiatal doktornő antibiotikumot írt fel a gyulladásra, és azt mondta, hogy egy pár nap múlva menjek vissza és akkor tudják csak kihízni. Akkor nyeltem egy nagyot, és örültem, hogy az alap fogfájás mellett nem kínoznak meg még egy húzással is. Ezek után kiváltottam az antibiotikumot, beszedtem, amíg kellett majd visszamentem a SOTE-ra, hogy akkor érjen véget ez a kis mizéria.

Amikor visszamentem egy szintén kedves fiatal doktor úr volt, aki nem volt hajlandó kihúzni a fogamat, hanem inkább gyökérkezelte és lezárta egy ideiglenes töméssel. Őszintén szólva egy kicsit megkönnyebbültem, hogy nem kínzott meg, de titkon tudtam, hogy ez mindössze csak tüneti kezelés, hiszen a kezelőorvosom, dr. Király Attila a röntgenfelvételen már látta, hogy a fog nem megmenthető.

Egészen idáig nem volt semmi gondom, végig tünetmentes voltam, majd a hétvégén kezdett el ismét fájni. Innen tudtam, hogy már nincs visszaút és meg kellett barátkoznom a gondolattal, hogy végleg elbúcsúzhatok a fogamtól. Magától a beavatkozástól nem féltem, hiszen 2017 végén és 2018 elején megszabadultam mind a négy bölcsességfogamtól, amik eltávolítása nem mondható egyszerű esetnek. Az egészben annyi rossz érzésem volt, hogy innentől kezdve nem lesz tejes, és szimmetrikus a fogsorom.

extraction-2

Tegnap magamhoz vettem hát a telefonom, és ismét bejelentkeztem az Andrássy Dentalba, ahol nem egy hónapra, nem egy hétre, hanem szinte aznapra kaptam időpontot. Mindössze csak azért vártam egy napot, hogy az a szájsebész végezhesse el a beavatkozást, aki már korábban kezelt. Ezt a döntésemet azóta sem bánom. Bár már korábbi írásaimban is megemlítettem, de most is le kell írnom, hogy bizony van olyan hely, ahol nem kell félni az orvosoktól és a kezeléstől.

Kimondottan szerencsésnek tartom magam amiatt, hogy a SOTE-n nem láttak el. Dr. Komlós György ma is profi módon távolította el a jobb alsó hetes fogam. A fertőtlenítés és érzéstelenítés után mindössze pár perc alatt sikerült eltávolítania fogamat úgy, hogy egy minimális feszítésen kívül mást nem is éreztem. Az sem fájdalom volt, maximum csak egy kis kellemetlen érzés. A doktor úr munkáján kívül pedig külön szeretném megköszönni Holló Zsuzsa tökéletes és mindenre odafigyelő, kedves asszisztenciáját. Az egész beavatkozás alatt folyamatosan beszéltek hozzám, lekötötték a figyelmem azzal, hogy mindig elmondták, hogy mi történik a számban, és mindig megkérdezték, hogy minden rendben van-e.

Dr. Komlós György és Holló Zsuzsa

A fogam eltávolíts után három öltést, egy gézdarabot, egy jégpárnát kaptam, és 5 perc pihenést kaptam. Miután a vérzés is elállt a doktor úr ismét ellátott a szokásos tanácsokkal, amiket fogeltávolítás után be kell tartani. Nem fogyasztahatok tejtermékeket, magvas dolgokat, és nem kocadohányozhatok. Ezen kívül pedig puhasörtés fogkefével kell tisztítanom. Még egy dolog szerepelt a listán, amit csak félig-meddig tudtam csak betartani, ez pedig a nehéz súlyok emelgetése.

Örökmozgó emberként a szájsebészeti beavatkozás után egyből elmentem edzeni, mert nagyon szeretek mozogni. Bár mentségemre szóljon, hogy pont a beavatkozás frissessége miatt nem a legnehezebb súlyokat emelgettem ma, hanem csak egy kicsit átmozgattam az izmaimat, hogy ne lustuljak el teljesen.

Most egy kicsit fogatlan lettem, de ezt nem szeretném, ha sokáig így maradna. Elkezdek gyüjtögetni egy kis pénzt, hogy idővel egy implantátumot rakathassak a hiányzó fogam helyére. De addig is a kezeléseim nemsokára folytatódnak. Jövő héten csütörtökön megszabadulok a varrataimtól, utána pedig dr. Király Attila fog foglalkozni a szájhigiéniámmal. Legelőször egy fogkőeltávolításra kerül sor, majd pedig két fogamba is inlay gradia betét fog kerülni. Remélem a következő fogvesztésem maximum 30 év múlva következik be.

Most pedig, hogy teljes legyen a reklám csak ismételni tudom magam. Ha egy igazán jó hangulatú fogászati közontot kerestek, ahol profi szakemberek dolgoznak FÁJDALOMMENTESEN(!), akkor válasszátok az Andrássy Dental Fogászati és Szájsebészeti közppontot. Higgyétek el, megéri. Nekem csak jó tapasztalataim vannak. 😉

A végére pedig csak egy kis jó tanács, amit én is saját bőrömön tapasztaltam meg. Járjunk el folyamatosan fogászati vizsgálatra, s ne csak akkor, ha már baj van. Viszont, ha baj van, akkor szánjunk időt a kezelésre, és ne hagyjuk, hogy a baj mégnagyobb bajjá váljon.

8 gondolat “Dental stories #9 – Újra a szájsebészeten” bejegyzéshez

 1. Mindig azt hallom, hogy gyulladt fogat nem húznak, csak ha már lement róla a gyulladás. De miért? Amúgy idén év elején nekem is volt egy hosszas gyökérkezelésem, 6 alkalomra elhúzódott, mert gyulladt fog volt. De már túl vagyok rajta. Viszont utána februárban volt egy néhány napos vírusom (nem korona, hanem emésztőszervi: hányinger és hasmenés, de főleg hányinger), és arra gondoltam, hogy nem a fogamból ment-e át a gyulladást okozó vírus a gyomromba, de ezt nem tudom biztosan. De a vírus elmúlt és azóta jól vagyok.

  Kedvelés

 2. Ahm, ez valami gagyi PR-cikk lenne?
  Az Andrássy Dental egy magánszakrendelést nyújtó cég, ami húzós árakon dolgozik, nem csoda, hogy kell nekik a reklám. A kis bejegyzésedben egyébként sok az elütés. Nem szoktad átolvasni, mielőtt beküldöd?
  Hogy a tartalomhoz is hozzászóljak: miért félsz attól, hogy nem szimmetrikus a fogsorod? A fogászati kezelés milliós összeg, annak, aki nem olyan genetikával születik… valakinek évente kell nagyobb kezeléseket igénybe vennie, és ígyse-úgyse tudják megmenteni a fogait. Hozzáteszem, hogy egy korona, egy inlay sem menti meg a fogat, egy átmeneti kezelés, ami pár évre kitolja az adott fog meglétét. Egy hátsó fog kihúzása nem fogja elrontani a fogsorodat – minimális változás történhet. De ezt gondolom te is tudod, és teljesen mindegy, hogy egy ingyenes (tb-finanszírozott helyen) vagy egy ultradrága rendelőben kezelnek.

  Kedvelés

  1. Bocsi, de te konkurencia vagy? Ez egy személyes blog! Nem PR fogás, nem foglalkozom ilyenekkel, mindössze egy ultra jó tapasztalatomat osztom meg. Amúgy jártam sztk-s orvosnál is és ég és föld a különbség a kettő között. Amúgy bátran nézz körül és informálódj mielőtt leírsz akármit is. A legtöbb budapesti fogászati központok árai jóval magasabbak az Andrássy Dental árainál. Arról nem is beszélve, hogy a kezelés után nem kell vénnyel rohangálni a patikába, hanem ott helyben megkapja mindenki a gyógyszert, ha esetleg szüksége van rá. Amúgy képzeld el azért zavar, hogy nem teljes a fogsorom, mert marhára zavaró például az étkezésnél. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy bizonyos eljárásokkal csak meghosszabbítom a fogsorom időtartamát , viszont inkább később vegyék ki, mint korábban. Azt pedig el tudom dönteni, hogy a kemény munkám által megkeresett pénzt mire szeretném elkölteni. Nem járok bulizni, nem csapom szét az életem fesztiválokon és gyereket sem nevelek.

   Kedvelik 1 személy

   1. Drága Ubul! Légy boldog a sok-sok pénzeddel és kívánom, hogy az összeset költsd fogorvosra. Hidd el senkit nem érdekel, hogy milyen über szuper helyen tisztogatják a rohadó fogaidat egy valagnyi pénzért. Inkább arról kéne írnod, hogy mennyire alul vannak fizetve a rendelői szakorvosok.

    Kedvelés

   2. Eléggé önző ez a megnyilvánulásod. Azzal pedig nem büszkélkednék, hogy nincs gyereked. Meglett férfiembernek tűnsz, illene játszadozás helyett családot alapítani és felelősséget vállalni az életbe.

    Kedvelés

    1. Hihetetlen, hogy mennyi együgyű és rosszindulatú ember van. Ez egy fogászati “élmény”beszámoló. Miért kell bármi rosszat is belelátni? Higgyétek el én is szívesebben megyek magánrendelésre, mert ami az sztk-ban van az kritikán aluli. A páromnak még tavaly amalgámmal akarták tömni a fogát, amiről ugye köztudott, hogy mérgező.

     Kedvelik 1 személy

 3. Én úgy vettem észre, hogy ez egy PR-cikk.
  Jelentősen kiemeld a kezelőorvosok nevét, a helyszín nevét, és még egy promóciós célzatú szerkesztett bannert is közölsz. A poszt meg van osztva az Andrássy Dental oldalán…. Erről ennyit. Ha nem tudod mi a PR cikk, az nem az én dolgom. A PR-cikknek egyébként az is a tulajdonsága, hogy igen busásan fizetik a szerzőt. Feltételezem, ha ez elmaradt, az amiatt történhetett meg, mert a blogod semennyire sem ismert.
  Egyszerúen azért írtam meg a kommentet, mert teljesen ellenszenves amit csinálsz. Fogászati kezelésekről csinálsz bejegyzéseket – ami szerintem megfogható egy szakértői irányból és valóban egy élménybeszámolóként is. Élmény??? Ne haragudj, de nagyon sok már embernek nem éri meg a kisebb fájdalom pár percen keresztül sok tízezer forintot – egyszerűen kibírja, ahogy tették ezt a hetvenes, nyolcavanas, stb. években is. Az, hogy az Andrássy Dentalnal vannak drágább fogászatok is, az nem azt jelenti, hogy önmagában nem elég drága. Az, hogy utalgatsz arra, hogy az “sztk”-ban nem elég jó a minőség, és a hozzáértés, mert nincs kiírva az Andrássy felirat – önmagában is röhej.

  Kedvelés

  1. Figyu, biztos vagyok benne, hogy nagyon elszánt vagy, és nagynak érzed magad a kioktató stilusoddal, de igazából csak magadat minősíted. Bár annyira nem vagy tökös gyerek, hogy a nevedet is felvállald mellé. Mint említettem ez egy tapasztalat megosztasa. A fogászati központ pedig azért osztotta meg, mert jól esik nekik, ha valaki pozitívan nyilatkozik a munkájukról. Hidd el a pozitív visszajelzés mindenkinek jól esik. Gondolom téged is kellemesen tölt el, ha a munkádat értékelik. Ezen kívül pedig kijelentketem, hogy a legtöbb dolgozóval közvetlen a kapcsolatom, ami szintén a kezelesem során alakult ki. Tudom, hogy a 21. században mindenki azt nézi, hogy mivel lehet a legkönnyebben nyerészkedni, de itt nincs erről szó. A blogom egy virtuális napló, ahová kiírom a gondolataimat. Azt, ha valaki elolvasta, akkor elolvasta, ha nem, akkor meg nem. Ez ennyire egyszerű, és kár bármilyen egyéb dolgot belátni. Azt, hogy a másik cikkem alá mit írtál azt inkább nem kommentálnám, mert te kiragadtál négy fő témát, amiből csináltam egy-egy hosszabb sorozatot, de ezen kívül másról is szoktam írni. Diploma nélkül tanítok, de nem képesítés nélkül, mert aktív hallgatói jogviszonyom van és osztatlan tanárszakos hallgatóként alkalmaznak. Tanultam idáig nem kevés pedagógiát és pszichológiát. Kívánom neked, hogy egyszer megtapasztald azt a szituációt, hogy egy osztálynyi motiválatlan szakmunkás diákot próbálj arra ösztönözni, hogy tanuljanak, és megértesd velük azt, hogy nem a tanárnak kell tanulni, hanem önmaguknak azért, hogy kevesebb nehézséggel kelljen szembenézniük az életük során. Arrol nem is beszélve, hogy javarészt azért motiválatlan, mert a környezetük lenézi őket, amiért szakmát tanulnak. A te megnyilvanulásod is elég ledegradáló ilyen szempontból, mert ami szakmunkásképző, akkor ott szerinted csak bukdácsoló diákok vannak. Ezeken azért gondolkodj el. A gyerek témáról meg csak annyit, hogy már 14 éves koromban elhataroztam, hogy semmilyen körülmények között nem szeretnék gyereket. Akkor még közel sem tudtam, hogy 25 évesen egy műtétnek hála meddő leszek.
   U.i.: utólagosan megnéztem az IP címet, ahonnan a kommentet érkeztek és nem meglepő módon Arnold88 és VicorREXXX kommentelo hozzaszólásai ugyanarról a címről érkeztek. Ha már trollkodni szeretnél, akkor azt csináld jobban. 😘

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s