Biciklisek a főváros útjain. 

Sziasztok!

Ismét egy hosszabb idő után jutottam el idáig, hogy leírjam a gondolataimat ide, bár már rengeteg témát szedtem össze, de nagyon nehezen szedem össze magam, hogy leüljek az íróasztalomhoz, és nekiálljak írni. Innen is látszik, hogy nem anyagi javak szerzése miatt tartom fent ezt az oldalt, mint ahogyan egyesek néha ezt gondolják. 🙂

Igazából ma sem terveztem írni nektek, viszont körülbelül egy órája szembejött velem egy videó, amin egy igencsak komoly problémát rögzített egy autó fedélzeti kamerája. Hosszú évek óta azt lehet hallani, hogy a kerékpárosok nagyobb teret követelnek maguknak a forgalomban, mert egyre többen használnak biciklit, hogy eljussanak az egyik pontból a másikba. Most pedig, mielőtt jobban kifejteném a véleményem ide beillesztem azt a videót, amin egy szinte mindennapi jelenség látható.

Ha megnéztétek a fedélzeti kamera felvételét, akkor jól láthatjátok, hogy egy szabálytalanul a piros lámpán áthaladó biciklis üt el egy éppen szabályosan a gyalogátkelőhelyen átsétáló gyalogost. Nem tudom, hogy vidéken mi a helyzet, személy szerint csak Komáromról tudok ilyen téren nyilatkozni, de ott ilyennel korábban sosem találkoztam. Persze apróbb szabálysértések mindenhol előfordulnak, de a notórius biciklis pirosozást sosem tapasztaltam meg. Csak Budapesten láttam ilyet.

Amióta a fővárosban élek, hát talán nem napi szinten, de nagyon gyakran látom azt, hogy a biciklisek a piros lámpához közeledve még lassítasni sem próbálnak meg, hanem a közúti tempóval a zebrán áthaladó gyalogosok között, sokszor manőverezve hajtanak keresztül. Az esetek többségében csak milimétereken, vagy a gyalogosok jó reflexein múlik, hogy nem történik baleset. A videón szereplő gyalogosnak nem volt ilyen szerencséje.

Red traffic light with bicycle sign

Nem biciklizem a fővárosban, és pont emiatt mondják azt a bringás ismerőseim, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy ők ezt miért csinálják. Ennek ellenére nekem még mindig az a logikus, hogyha a lámpa pirosra vált, akkor meg kell állni. Még gyalogosként akkor sem megyek át a piroson, ha éppen nem jön semmi. A szüleim is így tanították még gyerekkoromban, sőt az általános iskolai technika tanárom is, Feri bácsi, aki még fontosnak gondolta, hogy a technika óra keretein belül megismerkedjünk egy kicsit a KRESZ alapvető szabályaival is.

Valójában ez lenne a legfontosabb, hogy aki biciklire ül az felfogja, és elfogadja azt, hogyha már a forgalomba megy a kerékpárral, akkor rá is ugyanúgy vonatkozik a KRESZ, ugyanúgy be kell tartani a szebályokat, akár piros lámpáról beszélünk, akár olyan egyirányú utcáról, ahol nincs feltüntetve, hogy emgedélyezik a kerékpárok számára a behajtást. Nem tartanám hülye ötletnek az általános iskolai alapfokú KRESZ oktatást, sőt a kerékpárhasználatot is biciklis jogosítvány megszerzéséhez kötném, a hasonló esetek elkerülése végett. Sőt a rendőröknek is jobban oda kéne figyelni a biciklis szabálysértésekre.

Nem vagyok a bringások ellen, sőt támogatom őket, mert én is szeretek tekerni, vágyom arra, hogy Budapesten is legyen egy bicóm és eljárhassak tekerni itt is. Bár nem hiszem, hogy erre a körutat választanám, akkor sem, ha most nagyobb tere van a bringásoknak. Mindenesetre azt kéne felfogni, hogy bármi is van a szebályokat be kell tartani, hogy ne okozzunk egymásnak sérüléseket, legyen az illető gyalogos, kerékpáros, akár autós. Figyeljünk egymásra, és próbáljunk meg mindig higgadtan, és türelmesen cselekedni.

3 gondolat “Kerékpáros ‘pirosozás’” bejegyzéshez

  1. “emiatt mondják azt a bringás ismerőseim, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy ők ezt miért csinálják.” – Ők mit mondanak, miért szabálytalankodnak? Azt tudom, hogy előre mehetnek a lámpánál, az első autó mellé, és ez jogos is, szükséges is, hogy ne veszélyeztessék őket az autók, de a piros lámpán átmenni teljesen szabálytalan és veszélyes.

    Kedvelés

  2. Szia! Látszik, hogy fingod nincs az egészről és nem vagy belvárosi bringás. Nagyon sok helyen kimondottan veszélyes nem átmenni a piroson. Gondolj bele, hogy bringával mennyivel nehezebb megállni 25-30 km/h-ás sebesség esetén, és ugyanennyire nehéz visszagyorsítani. Arról ne is beszéljünk, hogy a lámpák vagy súlyérzékelősök, vagy mozgásra váltanak és ez többször sem történik meg egy bringás esetén. Most az hogy átmegyünk egy gyalogátkelőn az esetek többségében nem veszélyes senkit. A gyalogos is tud várni egy pillanatot mielőtt lelép.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s