Működhet, vagy elképzelhetetlen terv? 

Sziasztok!

Ma egy kicsit úgy gondoltam, hogy egy kicsit félreteszem a vicceskedő, szarkasztikus Ubult, én egy komolyabb témát választok mára. Bár biztos vagyok benne, hogy mindegy mit fogok írni, azt kedves olvasóm, Arnold88 úgy is meg fogja kérdőjelezni. 😉

Szóval a napokban berobbant a hír, hogy a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban a tanítás nem reggel 8-kor, hanem egy órával később 9-kor kezdődne. Nem is gondolnánk, de marha nagy port kavart ez a javaslat az emberek körében. Vajon ez működhet Magyarországon, megvannak hozzá a megfelelő körülmények. A megosztások alatt olvasva a kommenteket elsősorban azt állapítottam meg, hogy az emberek java nem tud olvasni és értelmezni. A legtöbben egyből azzal jöttek, hogy a szülők hogyan fogják megoldani a gyerek reggeli iskolába hordását, ha így is korán mennek dolgozni. Nagyon fontos, hogy ez a javaslat nem érinti az általános iskolásokat.

Én is nagyon sokat gondolkodtam ezen a témán tegnap, és úgy gondolom, hogy egyrészt ez egy jó ötlet, de közben rengeteg sebből vérzik, akárcsak az egész magyar köznevelés. Most kivételesen az általános iskolai helyzetre nem térnék ki, mert ahogyan említettem a középiskolákat érintené a későbbi kezdés.

A 9 órai kezdésnek a bioritmus szempontjából kimondottan előnyös lenne. Ha belegondolunk, akkor a kamaszkorba lépéssel megváltoznak bizonyos folyamatok, kitolódik az esti lefekvés és ezáltal a reggeli kelés is nehezebben megy. Ezen kívül pedig a reggelek a legmacerásabbak. Rohanás, kapkodás, idegesség. Sok esetben emiatt kimarad a reggeli is, pedig mint tudjuk ez a nap legfontosabb étkezése. A 9 órás kezdés nem feltétlenül azt jelentené a diákok számára, hogy egy órával tovább aludnának, mindössze lenne idejük kényelmesen összekészülődni, és nyugodtan elkezdeni azt iskolát. Egy stresszelteli, éhgyomrú diák kevésbé tud összpontosítani az órákon a tanulásra.

Students in library.

Viszont itt jön a mutatvány buktatója, amin egész nap gondolkodtam. Egy átlagos középiskola diáknak napi 7-8 tanórája van. Ez azt jelenti, hogy délután 2-3 körül fejezik be az iskolát. Ezután jön csak az ebéd, a házi feladat, és a tanulás, na meg az esetleges különórák. Értelemszerűen, ha a reggeli kezdés csúszik egy órát, akkor a délutáni befejezés is csúszik, így még egy órával később tudnának csak végezni. Emiatt úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg a köznevelésben ilyen mennyiségű óraszámban tanulnak a diákok, addig a későbbi kezdés nem kivitelezhető.

Szükséges lenne az óraszámok drasztikus csökkentése, mert hiába gondolják azt az emberek, hogy ez így rendben van, ennek ellenére a diákok nagyon le vannak terhelve. Tudom egy felnőtt is minimum nyolc órát dolgozik a munkahelyén, de a diákoknak még otthon házi feladatot is kell írni, és tanulniuk is kell. Illetve a tanítási nap megbontása is egy jó lehetőség lenne. Minőségi menzaéttermek kialakítása lenne szükséges, és a minimum 45 percnyi ebédszünet bevezetése. Maximum napi 5-6 tanóra bőven elegendő lenne közbeiktatott ebédszünettel.

Amit muszáj megemlítenem az a szülők gondolkodása, ami egy kicsit elkeserítő számomra. A kommentekből jól látható, hogy a szülők egyre kevésbé nevelik önállóságra és következetességre a gyerekeiket. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon sokan vannak még, akik a középiskolás gyerekeiket sem hagyják egyedül iskolába menni, mert vagy túlzottan féltik őket, vagy úgy gondolják, hogy hadd legyen kényelmes a gyereknek. A legtöbben azt sérelmezték a későbbi iskolakezdésben, hogy amiatt nem tudják majd a gyerekeket elvinni az iskolába. Bár nincs gyerekem, de elég sok családot látok, és nem keveset tanultam ebben a témában, ezért merem azt mondani, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy önállóságra legyenek nevelve. Ha ez megvan, akkor felnőttkorukban is határozottabbakk lesznek és könnyebben tudnak majd döntést hozni. Meg kell tanítani őket arra, hogy mit hogyan kell használni, arra, hogy mit szabad és mit nem. Így egyedül is otthon lehet őket hagyni úgy, hogy nem fogják felrobbantani a házat.

Nagyon jó ötletnek tartom a 9 órás iskolakezdést, de ehhez szükséges a teljes köznevelés átszervezése. Enélkül nem  lesz működőképes a mutatvány.

 

Egy gondolat “Iskolakezdés 9-től” bejegyzéshez

  1. Több évtizede megszokott a 8 órás iskolakezdés. Miért kéne bármit is megváltoztatni rajta? Ezt szoktuk meg, ehhez kell alkalmazkodni. A magyar diákok nincsenek leterhelve. Hülye indok az, hogy a felnőttek nem írnak házit. Nekünk ott van a háztartás, a munka körüli továbbképzések. Még idáig egyik gyerek sem halt bele, hogy hétköznaponként nem volt szórakozás, arra mindig is a hétvége volt.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s