Iskolakezdés 9-től

Ekkor:

Működhet, vagy elképzelhetetlen terv? 

Sziasztok!

Ma egy kicsit úgy gondoltam, hogy egy kicsit félreteszem a vicceskedő, szarkasztikus Ubult, én egy komolyabb témát választok mára. Bár biztos vagyok benne, hogy mindegy mit fogok írni, azt kedves olvasóm, Arnold88 úgy is meg fogja kérdőjelezni. 😉

Szóval a napokban berobbant a hír, hogy a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban a tanítás nem reggel 8-kor, hanem egy órával később 9-kor kezdődne. Nem is gondolnánk, de marha nagy port kavart ez a javaslat az emberek körében. Vajon ez működhet Magyarországon, megvannak hozzá a megfelelő körülmények. A megosztások alatt olvasva a kommenteket elsősorban azt állapítottam meg, hogy az emberek java nem tud olvasni és értelmezni. A legtöbben egyből azzal jöttek, hogy a szülők hogyan fogják megoldani a gyerek reggeli iskolába hordását, ha így is korán mennek dolgozni. Nagyon fontos, hogy ez a javaslat nem érinti az általános iskolásokat.

Én is nagyon sokat gondolkodtam ezen a témán tegnap, és úgy gondolom, hogy egyrészt ez egy jó ötlet, de közben rengeteg sebből vérzik, akárcsak az egész magyar köznevelés. Most kivételesen az általános iskolai helyzetre nem térnék ki, mert ahogyan említettem a középiskolákat érintené a későbbi kezdés.

A 9 órai kezdésnek a bioritmus szempontjából kimondottan előnyös lenne. Ha belegondolunk, akkor a kamaszkorba lépéssel megváltoznak bizonyos folyamatok, kitolódik az esti lefekvés és ezáltal a reggeli kelés is nehezebben megy. Ezen kívül pedig a reggelek a legmacerásabbak. Rohanás, kapkodás, idegesség. Sok esetben emiatt kimarad a reggeli is, pedig mint tudjuk ez a nap legfontosabb étkezése. A 9 órás kezdés nem feltétlenül azt jelentené a diákok számára, hogy egy órával tovább aludnának, mindössze lenne idejük kényelmesen összekészülődni, és nyugodtan elkezdeni azt iskolát. Egy stresszelteli, éhgyomrú diák kevésbé tud összpontosítani az órákon a tanulásra.

Students in library.

Viszont itt jön a mutatvány buktatója, amin egész nap gondolkodtam. Egy átlagos középiskola diáknak napi 7-8 tanórája van. Ez azt jelenti, hogy délután 2-3 körül fejezik be az iskolát. Ezután jön csak az ebéd, a házi feladat, és a tanulás, na meg az esetleges különórák. Értelemszerűen, ha a reggeli kezdés csúszik egy órát, akkor a délutáni befejezés is csúszik, így még egy órával később tudnának csak végezni. Emiatt úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg a köznevelésben ilyen mennyiségű óraszámban tanulnak a diákok, addig a későbbi kezdés nem kivitelezhető.

Szükséges lenne az óraszámok drasztikus csökkentése, mert hiába gondolják azt az emberek, hogy ez így rendben van, ennek ellenére a diákok nagyon le vannak terhelve. Tudom egy felnőtt is minimum nyolc órát dolgozik a munkahelyén, de a diákoknak még otthon házi feladatot is kell írni, és tanulniuk is kell. Illetve a tanítási nap megbontása is egy jó lehetőség lenne. Minőségi menzaéttermek kialakítása lenne szükséges, és a minimum 45 percnyi ebédszünet bevezetése. Maximum napi 5-6 tanóra bőven elegendő lenne közbeiktatott ebédszünettel.

Amit muszáj megemlítenem az a szülők gondolkodása, ami egy kicsit elkeserítő számomra. A kommentekből jól látható, hogy a szülők egyre kevésbé nevelik önállóságra és következetességre a gyerekeiket. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon sokan vannak még, akik a középiskolás gyerekeiket sem hagyják egyedül iskolába menni, mert vagy túlzottan féltik őket, vagy úgy gondolják, hogy hadd legyen kényelmes a gyereknek. A legtöbben azt sérelmezték a későbbi iskolakezdésben, hogy amiatt nem tudják majd a gyerekeket elvinni az iskolába. Bár nincs gyerekem, de elég sok családot látok, és nem keveset tanultam ebben a témában, ezért merem azt mondani, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy önállóságra legyenek nevelve. Ha ez megvan, akkor felnőttkorukban is határozottabbakk lesznek és könnyebben tudnak majd döntést hozni. Meg kell tanítani őket arra, hogy mit hogyan kell használni, arra, hogy mit szabad és mit nem. Így egyedül is otthon lehet őket hagyni úgy, hogy nem fogják felrobbantani a házat.

Nagyon jó ötletnek tartom a 9 órás iskolakezdést, de ehhez szükséges a teljes köznevelés átszervezése. Enélkül nem  lesz működőképes a mutatvány.

 

4 hozzászólás Új írása

  1. VRG PTR szerint:

    Több évtizede megszokott a 8 órás iskolakezdés. Miért kéne bármit is megváltoztatni rajta? Ezt szoktuk meg, ehhez kell alkalmazkodni. A magyar diákok nincsenek leterhelve. Hülye indok az, hogy a felnőttek nem írnak házit. Nekünk ott van a háztartás, a munka körüli továbbképzések. Még idáig egyik gyerek sem halt bele, hogy hétköznaponként nem volt szórakozás, arra mindig is a hétvége volt.

    Kedvelés

  2. Kálmán Pethes szerint:

    Nem tudom, hogy múködőképes lenne-e.
    Csak magamból kiindulva: ideig óráig ez egy nagyon jó dolog lenne, de én önuralomban eléggé gyenge tudok lenni. Szinte biztos vagyok abban, hogy csúszna az elalvás, (főleg, hogy szinte az összes napi teendőm is csúszni fog egy órát). Ahhoz, hogy én reggel időben elkészülve menjek be a suliba, ahhoz időben fel kell kelnem, és ha történetesen ez reggel 6-kor van, akkor úgy kell lefeküdnöm, hogy addig aludjak eleget. Ha valaki ezt nem tudja magának beosztani, kontrollálni, akkor teljesen mindegy, hogy ez a ciklus mikor veszi kezdetét.

    Nyilván a saját gyengeségem nem általánosíthatom mindenkire :D, de pont ebből látom azt, hogy nem feltétlenül a kilences kezdés lenne a megoldás, hanem hogy a szülő által tanítandó dolgok közé bevenni ezt a fajta tudatosságot is. Egyszerűnek hangzik: “Ha nem alszol eleget, fáradt leszel. Feküdj le időben.”

    Valószínűleg velem van a gond, mert a szüleim határozottan törekedtek arra, hogy ezt megtanuljam, és… hát… nem sikerült 😀
    Ameddig én nem vagyok hajlandó a kellő időt alvásra, illetve reggelire fordítani, addig nem is fogok. Ha pedig fogok, akkor meg már majdnem mindegy, hogy ezt 8-ra, vagy 9-re kell időzítenem…

    Kedvelés

  3. Kálmán Pethes szerint:

    Na igen, még ki kell egészítenem. Nagyon fontos az indok.
    Nem olvastam most bele sok cikkbe de:
    – az egyik indok, amit találtam, hogy a gimis korúak nem lesznek fáradtak este háromnegyed 11 előtt így nem aludnak eleget reggelig. Nos. nem hiszem, hogy ha később kelhet fel, akkor majd ugyanakkor fárad el. Ez az, indok az, amivel nem értek egyet, mert ilyen szempontból (ahol az releváns) a probléma kezelése csak felületes, és nem a probléma gyökerére fókuszál, csak a hatására…
    – a másik indok, hogy Budapesten (de tartozzanak ide a vidéki nagyvárosok is), egy esetleges második Covid-hullám esetén így is szeparálják el az embereket, és válasszák szét a munkába járó tömeget az iskolába járók egy jelentős részétől. Ebben már több rációt látok. Nyilván támadható, lehet ez is, és kellenek hozzá a számok, hogy nagy általánosságban csökkennek-e az interakciók a szükséges mértékben. De ilyen megfontolásból több értelmét látom döntésnek 🙂

    Kedvelés

  4. aki ismer szerint:

    Te nagy pedagógus… Azt sem tudod miről beszélsz csak okoskodsz.

    Kedvelés

Hozzászólás