Fokgőeltávolítás és egy kis jó tanács. 

Sziasztok!

Ma ismét az Andrássy Dental Fogászati és Szájsebészeti központban jártam egy rövidebb szájhigiénés eljárás és egy kis konzultáció erejéig. Ismét ki fogok emelni pár nevet a továbbiakban, de ettől ez még most sem egy PR cikk lesz, akármennyire is így gondolkodnak egyesek. Ha már itt tartunk, akkor szeretném megemlíteni, hogy a különbözőfajta internetes fórumok nem csak arra valók, hogy panaszkodjunk és nem tetszésünket fejezzük ki, hanem, hogy bizonyos alkalmak esetével megosszuk másokkal a pozitív élményeinket is.

Akármennyire is hihetetlen, de amióta az Andrássy Dentalba járok, azóta nincs félelem és idegesség, ha arra kell gondolnom, hogy a számban fognak kotorászni. Ezt szerintem igencsak kevés fogászati rendelőről lehet elmondani.

Dentist talking to male patient and presenting results on Dental x-ray film About the problem of the patient in dental office

Ahogyan a bevezetésből is kiderül ma mindössze egy fogkőelvávolításon jártam, amit Dr. Király Attila, esztétikai orvos és Holló Zsuzsa, dentálhigiénikus végeztek. A kezelés, a más jól megszokott, kellemes és baráti hangulatban telt el. Folyamatosan mondták, hogyha akármi fájdalom, vagy kellemetlenség van, akkor azt a bal kezem felemelésével jelezzem nekik. Szerencsére jó szokásukhoz és profizmusukhoz híven erre nem volt szükség, ismét fájdelommentes volt a kezelés.

A beavatkozás nem vett igénybe többet 15 percnél, de mégis megszabadultam az összes ronda és sok-sok kellemetlenséget okozó fogkövemtől. Apropó fogkő! Emiatt egy baráti lecseszést is kaptam Király doktor úrtól, persze mindezt csak jószándékból tette. Ezzel kapcsolatban, és a rendszeres fogkőlerakódás ellen kaptam ma pár hasznos tippet.

Dental Plaque | What Problems Can it Lead to?

Sokan nem is tudják, de a fogkő tulajonképpen nem csak akkor alakulhat ki, ha valaki nem mossa rendszeresen a fogait. Ez egy általános tévhit, hiszen rendszeres fogmosás esetén is kialakulhat abban az esetben, ha nem megfelelő a fogak tisztítása. A fogkő a fennmaradok lepedék ásványosodása, ami a fogíny alján alakul ki. Ez állandó ínygyulladást okoz, ami következtében az íny lassan elkezd visszahútódni és sorvadni.

Az én esetemben is az a helyzet, hogy hiába mosom a fogaimet rendszeresen, az nem szakszerűen történik. Emiatt a doktor úr egy fogsor maketten bemutatta a helyes fogmosás folyamatát, és azt ajánlotta, hogy a kézi fogkefémet cseréljem le elektromosra, az első fogak esetén használjak vékony fogselymet, a hátsó fokak esetén pedig speciális fogköztisztító kefét. Ezáltal elkerülhetem azt, hogy félévente kelljen eltávolítani a kellemetlenségeket okozó fogkövet, és így a fogaim egészségét is könnyebben meg tudom őrizni.

Jövő héten szerdán ismét meglátogatom a rendelőt, amikor is Holló Zsuzsa fogja megtanítani nekem, hogy hogyan kell helyesen használni a szonikus elektromos fogkefét. Számomra ez azért is lesz érdekes, mert utoljára gyerekkoromban volt elektromos fogkefém, azóta folyamatosan csak kéz fogkefével tisztítottam a fogaimat. A későbbiekben még két gyökérkezelés és egy ‘egyszerű’ esztétikai tömés vár rám.

Zárásképpe pedig csak azt tudom mondani ismét, hogy fokozottan figyeljünk oda a szájhigiéniára, hiszen a helyes tisztítással, sok-sok bajt el lehet kerülni. Még, ha egyesek azt is mondjék, hogy előbb, vagy utóbb úgy is el fogjuk veszíteni a fogainkat, de ha van rá lehetőségünk, akkor adjunk esélyt arra, hogy inkább utóbb történjen meg ez. 😉

5 gondolat “Dental stories #10 – Egy kis tisztítás” bejegyzéshez

  1. Ha már a szüleid vannak olyan barmok hogy kifizetnek neked egy méregdrága magánklinikát akkor hajrá. Amúgy minden embernek kihullanak a fogai, neked is ez lesz a sorsod fogadd el. Egy kissé nevetséges, hogy közel 30 éves létedre még mindig úgy szeretnél kinézni mint egy gimnazista. Személyi edző, hajfestés, fogpolírozás ja a seggpolírozást kihagytam. Mert ugye ahonnan hasznod származik ott szeretsz meleg kakiig benyalni aki meg őszinte veled és megmndja hogy egy senki vagy azt egyből kiírod a blogocskádra meg letiltod fészen. Már gyerekorodban is egy kis vesztes voltál akkor is tudta mindenki hogy nem lesz belőled semmi. Ugyanmár erős személyiség??? Inkább gyenge jellem!

    Kedvelés

    1. “Amúgy minden embernek kihullanak a fogai, neked is ez lesz a sorsod fogadd el.” – Ez igaz, csak nem mindegy, mikor. Jobb késleltetni. A többit inkább nem minősítem.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s