Egy hónap tapasztalatai.

Sziasztok!

Most egy kicsit a nem megszokott módon bővítem a Dental stories sorozatomat, hiszen most nem fogászati kezelés után vagyok. Természetesen folyamatban van két fogam esztétikai rendbetétele is, de most kivételesen nem ez lesz a téma. Legközelebb csak jövő hét szerdán látogatok el újra az Andrássy Dentalba. Továbbra is szeretném felhívni a figyelmet kimondottan kedves Arnold88 hozzászólónak, hogy ez a cikk nem egy fizetett PR hirdetése a rendelőnek, amiről most tulajdonképpen nem is fogok írni. 😉

Egy kicsivel több, mint egy hónapja került sor a fogköveim eltávolítására. Ez alkalommal kiderült az is, hogy a fogkövesedésem fő oka az, hogy hiába mosok fogat rendszeresen, azt nem helyesen csinálom, és ezáltal nem alapos a tisztítás. A fogorvosom és a dentálhigiénikus tanácsára ezek után lecseréltem a kési fogkefémet egy szonikusra.

Általános hiedelem, hogy a fogkő akkor is kialakul, hogyha megvan a megfelelő fogtisztítás. A fogkő létrejöttében nagy szerepet játszik a fognyaknál és fogközöknél letapadó lepedék, amik ásványosodás után megkövesednek. Ez általában heves fogínygyulladással és gyakori vérzéssel jár. Nagyon fontos tudni, hogy a helyes szájhigiéniához nem elég csak a fogakat elölről-hátulról alaposan megmosni, hanem nagy figyelmet kell fordítanunk a fogközök tisztítsára is fogselyemmel és fogköztisztító dróttal.

Most pedig néhány tapasztalatomat szeretném veletek megosztani, hogy mennyivel másabb egy szónikus fogkefe, mint egy hagyományos kézi.

Gyerekkoromban volt már klasszikus “kerekfejes” elektromos fogkefém, de azt valahogyan soha nem éreztem magaménak, mondhatnám ki nem álhattam. Használtam egy pár napig, majd visszatértem a kézi fogkeféhez, mert az egyszerűbb is volt, és kevésbé volt fura érzés, hogy valami ott lötyög a fogamon. Alapjáraton mindig is kényelmetlen volt a fogmosás számomra, mert erős garatreflexes vagyok, ami azt jelenti ha a hátsó fogaimat tisztítom, akkor mindig hányingerem lesz, ezen kívül pedig mindig erős ínyvérzéssel és fájdalommal járt minden sikálás.

Mielőtt megvásároltam volna a saját szónikus fogkefémet a Szájpatika webáruházából, Holló Zsuzsa, dentálhigiénikusom megtanította, hogy hogyan kell használni ezt a készüléket helyesen. Többfajta készüléket is lehet vásárolni. Van olyan, aminek fogfehérítős funkciója is van, én egy olcsóbb Panasonic alapkészüléket választottam, ami a fő funkcióját ugyanúgy el tudja látni.

Határozottan pozitívan csalódtam a szónikus fogkefe használatában. Egy tisztítás kétszer két percig tar, és ha helyesen használja az ember, akkor egy nagyon alapos takarítást tud végezni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség a fogselymezésre, de sokkal több lepedéket képes eltávolítani, mint egy kézi fogkefe. Ezen kívül megszűnt az ínyvérzésem is megszűnt, vagy csak nagyon minimálisan áll fent, ha néha kicsit szadistább vagyok magammal. Ezen kívül egy kimondottan kellemes, sima érzést ad a fogaknak. Korábban bármikor végighúztam a nyelvemet a fogaimon azok mindig érdesek és kellemetlenek voltak.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, akik gondolkodnak a fogkefe váltáson. Nagyon jó készülékeket lehet kapni 15-20 ezer Forintért, ami után már csak 3-4 havonta kell új fejet venni hozzá, csak amennyi időnként a kézi fogkefét kell cserélni. Az egyik legjobb választásom volt ez a fogkefe, és azóta nem kellemetlen a fogmosás.

2 gondolat “Dental stories #11 – Fogmosás új értelemben” bejegyzéshez

    1. A szónikus fogkefék működésüket tekintve nagyjából azonosak, a „klasszikus” elektromos fogkefékkel, azaz a tisztítás mechanikus úton, a fogkefefej rotáló mozgásával, a sörtékkel történő súrolás során valósul meg. Ami a különbséget jelenti egy hagyományos elektromos fogkefe és egy szónikus fogkefe között, az a fejmozgás sebessége. A szónikus készülékek jóval gyorsabban mozognak, jellemzően 12000-24000 Hz-es frekvencián dolgoznak, ami annyit tesz, hogy a készülék működés közben halk „zümmögő” hangot ad.

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s