Elkezdődött az új szemeszter.

Sziasztok,

Elértünk hát újra ehhez az időszakhoz, amikor újra boldog új évet kívánunk egymásnak mind tanárok, mind egyetemi hallgatók, és idén nyáron nagyon reménykedtünk egy boldogabb új évkezdésben, de sajnos nem jött össze. Alapjáraton nem szeretnék panaszkodni, de most mégis megteszem egy kicsit. Az előző félévben az egyetem bezárása után direkt nem írtam semmit a távoktatásról, mert nekem nem jött be, akárcsak a home office munkavégzés sem. Nekem kimondottan hiányzott, hogy nem járhatunk be.

Az idei szemeszter a járványügyi helyzet miatt speciálisan kezdődött. Az ELTE úgynevezett hibrid oktatást indított az egyetemen, ami azt jelenti, hogy a nagy előadások teljes mértékben a Microsoft Teams felületén zajlanak. A gyakorlati órák pedig vegyesen, vagy szinkronizált távoktatásban, vagy kontakt formában folynak. A szemináriumok létszáma is emiatt maximalizálva lett.

Számomra az egész helyzet egy kicsit tragikomikus, pláne, ha a keddi napra vonatkozó órarendemet nézzük. Sikerült három úrát úgy felvennem, hogy egymásra csúsznak. Ez azt jelenti, hogy a következő óra akkor kezdődik, amikor az előző pont végetér és nincs szünet a kettő között. Ezt az egész szituációt az bonyolítja, hogy az első és harmadik órám kontakt oktatásban van a Trefort campuson, a második óra viszont távoktatás, így arra sem jut időm, hogy hazaszaladjak és otthonról megcsináljam ezt az órát. Így amíg jó idő van addig meg tudom csinálni a Trefort kertből, vagy a Gólyavár mögötti füves placcon, de a későbbiekben ebből lesznek kényelmetlenségeim.

A kontakt órák vagy szabadtéren kerülnek megtartásra (KAZY tetőterasz, Trefort kert), vagy nagy előadótermekben, vagy pedig csoportbontásban a normál méretű termekben kisebb létszámmal. Az egyetem egy kicsit szigorúbban veszi az előírásokat. Amíg az iskolákban csak a folyosókon kötelező a maszk használata, itt mindenhol. Az összes kontaktórán a terem méretétől függetlenül, sőt még a szabadtéren is kötelező a maszk használata. Ez sokszor megnehezíti a közös munkát, mert az alapból is halkan beszélő szaktársakat így mégnehezebben lehet hallani. Az én esetemben ilyenkor a szájról olvasás lehetősége is megszűnik. 😀

Amúgy már most rebesgetik, ha a kormány által nyilvánosságra hozott megfertőzések száma ilyen mértékben növekszik, akkor nemsokára ismét számíthatunk arra, hogy a teljes egyetemi képzés ismét átkerül az online térbe, és nem fogunk találkozni személyesen senkivel. Aminek nagyon nem örülnék, mert a távoktatás, home office már tavasszal is alvásproblémákat okozott nálam. Tudjátok, szeretem, ha van egy rutin az életemben.

Mindenesetre még kiélvezem azt a rövidke időt, amíg hagynak bejárni az egyetemre, és közben lélekben készülök az online vizsgákra.

2 gondolat “ELTE krónikák #6 – Hibrid oktatás” bejegyzéshez

  1. A második hullám már itt van. Csak nagy az esélye, hogy újabb karantén esetén többen maradnak munka nélkül, és válik kérdésessé a puszta önellátásuk, megélhetésük, mint amennyi embert komolyan érint a vírus…
    Nekem már az összes órám távolléti… Az egyetem megteheti…

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s