Nem kicsit, nagyon!

A mozikban október 21-én mutatták be Kálomista Gábor, rendező filmjét az Elk*rtuk!-ot. A film már a bemutató előtt jóval korábban hatalmas reklámot kapott. Buszmegállok, fővárosi és vidéki házak tűzfalai hirdették az új magyar politikai krimit. Ahogyan az alkotás címe is erősen utal rá a történések a 2006-ban elhíresült öszödi beszéden és annak utóhatásain alapszanak. Van itt minden, ami egy politikai krimibe szükséges. Jelen van a főgonosz, aki tulajdonképpen nem is maga a patás ördög, hanem annak a felesége, összeesküvés elméletek, MTV székház ostrom, becstelen, szegény civileket verő, hatalmukkal visszaélő rendőrök és persze két fő karakter, akiknek a film nagy részében borzasztóan elcsépelt és vontatott jelenetek jutottak. Nagyon részletesen nem szeretnék belemenni a film történetszálába, mert én is már több, mint egy hete láttam, de még csak most jutottam el arra a szintre, hogy a sokk után beszélni tudjak róla. A két fő karakter borzasztóan klisés. Az ifjú elemző hölgy, aki mindent is meg akar tenni az érdekében, hogy lebuktassa Gyurcsányékat és az újságíró jelölt srác, aki végül a karrierje érdekében eladja a lelkét az MSZP-nek.

Kreatív Online - Nem az Elk*rtuk producereinek, hanem a többi magyar filmkészítőnek kéne üvöltenie

Bár az alkotók elmondása szerint ez egy igaz történelmen alapuló, de fikciós szálakat is tartalmazó dokumentarista film, amit nagyon hamar művészfilmnek minősítettek, hogy ne csak a mezei egyszerű film teátrumokban lehessen vetíteni, hanem a művészmozikban is. Természetesen a kormánypárt is nagyban tagadta, hogy ez kampányfilm lenne azzal együtt, hogy ehhez anyagi támogatást adtak volna. Viszont nagyon erősen érződik az egész filmben a tipikus FIDESZ szellemiség. Valakit gyűlölni kell, muszáj harcolni valaki ellen, mindig kell egy személy, aki a főgonosz lehet. Ebben az esetben ez nem Gyurcsány Ferenc volt, aki tulajdonképpen csak archív felvételeken jelent meg a filmben, hanem a felesége Dobrev Klára. Az egész történetben ő volt az, aki a szálakat mozgatta és ő volt a felelős a beszéd kiszivárogtatásáért, a szemkilövetésért, a lázonongásokért, mindenért. Ő maga volt az antikrisztus, akinek a Fletó tulajdonképpen csak egy báb volt, akit a kirakatban mozgatott. Egy kicsit az egészben azt éreztem, hogy az alkotói stáb arra készült az ellenzéki előválasztásokkal kapcsolatban, hogy nem Márki-Zay Péter, hanem Dobrev Klára lesz Orbán Viktor kihívója és emiatt próbálták meg ennyire főgonoszként beállítani, ezáltal is manipulálni a választókat, hogy ne az ellenzékre szavazzanak.

Most pedig akkor jöjjön az a rész, ahol elmesélem azt, hogy hogyan éltem meg a film megnézését a moziban. Hozzáteszem, hogy politikailag eléggé elkúrt egy ember vagyok, hogy sílusosan használjam ezt a kifejezést így 15 év után is. Nem tartom magamat sem baloldalinak, sem jobboldalinak. Realista vagyok és meglátom azt, hogyha baj van és azt kell mondanom, hogy hazánkban jelenleg mindkét oldalon óriási gondok vannak, viszont úgy érzem, hogy szükséges lenne váltanunk, hiszen 12 éve Orbán Viktorral kelni és feküdni már egy kicsit unalmas. Annyira unalmas, hogy az egykori fiatal demokraták már sem nem fiatalok, sem nem demokraták. Szükséges a vérfrissítés!

Magával a filmmel úgy voltam, hogy már az előzetese sem tetszett, alapból is tisztában vagyok a magyar filmgyártással, hogy milyen és emiatt nincsenek is már nagy elvárásaim. Akkor még azt mondtam, hogy nem nézem meg. Majd, amikor megvolt a vetítés és lehozták a cikkek a film tartalmát, akkor úgy voltam vele, hogy tőlem nem megszokott módon beállok a tornasorba és én is értékelem a filmet 1 csillaggal az IMDB-n. Ezt az utolsó tettemet úgy éreztem, hogy nem megalapozott és ha már értékelek valamit, akkor azt tegyem úgy, hogy ismerem az értékelendő produktumot. Emiatt döntöttem el, hogy Zsani barátosnémmal összeszedjük magunkat és beülünk a Cinema City-be megnézni ezt a csodát. A film felénél kijelentettük, hogy ez egy pénztárcát nem kímélő rossz döntés volt, tehát elkúrtuk! Nem kicsit! Nagyon! Rájöttünk, hogy Európa még ilyen böszmeséget nem látott, mint ez a film. A moziból kijőve megbeszéltük, hogy milyen bakikkal volt tele és milyen jó, hogy amúgy évek óta nem lehet forgatni a parlamentben, de azért Kálomista kedvéért kivételt tettek. Így saját szemmel is látva ezt a műalkotást még azt az 1 csillagot is sajnálom tőle, amit az IMDB-n adtam neki korábban. Most pedig ez nagyon személyeskedő kijelentés lesz, de aki úgy gondolja, hogy egy minőségi filmet kaptunk ezáltal, akkor az látogassa meg a kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.  

5 gondolat “A böszmeség ára, avagy elkúrtuk!” bejegyzéshez

 1. A filmet még sajnos nem láttam, nem volt még ingyenes vetítés Veszprémben, így nem tudom véleményezni, de nagyon kíváncsi lennék rá. Gyurcsány Ferenc viszont már nekem sem hiteles, de nem konkrétan amiatt a beszéd miatt, vagy más konkrét események miatt, hanem fokozatosan vált hiteltelenné az évek alatt. Amikor miniszterelnök volt, még hitelesnek tűnt. De szerintem most már nem is tényező a politikában. Már a pártja sem őt jelölte miniszterelnök-jelöltnek, hanem a feleségét, aki végül nagy meglepetésre elvesztette az előválasztás 2. fordulóját. (Orbán Viktor viszont talán soha nem volt igazán hiteles, legalábbis az elmúlt 11 évben biztosan nem.) Nem tudom még, kire szavazok, de az biztos, hogy nem fideszes jelöltre… Esélyes nálam a helyi ellenzéki jelölt, de ha lesz valaki egy kisebb pártból, vagy független jelölt, akkor elgondolkozom rajta is.

  Kedvelés

 2. Január 23-án vetíti a filmet a TV2, majd akkor megnézem, és véleményezem a politikai blogomban (amit direkt szétválasztottam a személyestől): https://valasztas-szuletik.webnode.hu/ Ebben a blogban egyébként ezen a hétvégén is tervezek bejegyzést írni, több témáról is. (Pl. VJ és az ördög ügyvédje – akire szintén van egy tippem, MZP mondata a covidos öregekről, OV pénzgyűjtése, stb.)

  Kedvelés

 3. Ha azért nincs a blogban új bejegyzés, mert várod, hogy hozzászóljak ehhez és véleményezzem a filmet, akkor csak szólok, hogy nyugodtan írhatsz, majd megkeresem én ezt a cikket, ha levetítik a filmet. (Január 23-án elmarad, állítólag március 5 az új időpont.)

  Kedvelés

  1. Azért nincs új bejegyzés, mert nincs sem időm, sem kedvem ahhoz, hogy írjak bármiről is. Úgy néz ki most érkeztem el ahhoz, hogy befejezzem, amit tavaly szerettem volna. A Facebookon maradok aktív, de ott is inkább a fotóimmal.

   Kedvelik 1 személy

 4. Tegnap megnéztem a filmet, többszöri halasztás után végre bemutatta a TV2, ma írtam róla a politikai blogomban, eléggé hasonlókat, mint te. Nem is értem, mitől lett ez a 2021-es év legnézettebb magyar filmje…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s