A giant Oscar statue is seen on the stage of the 79th Academy Awards in Hollywood, California, 25 February 2007. / AFP / GABRIEL BOUYS

Sziasztok!

Egy kis tömör összesítés az Oscar-díj átadásról. A cikk szerzője: Bodor Máté. Fogadjátok szeretettel.

Hogy lehet, hogy az eddigi hat jelölését nem váltotta díjra? Hogy lehet, hogy Adam Sandler előbb kapott csillagot a hírességek sétányán, mint ő? Munkásságát egy szóval lehet a legjobban jellemezni: zsenialitás. Ennio Morricone megérdemelten kapta az érezhetően karrierjét is díjazó Oscar-szobrot.

Ja, itt mindenki arra várt, hogy hasra esek Leo Oscarjától, vagy patetikusan írok a Saul fia győzelméről? Minek? Ezeket megtetették a híroldalak, s különben is, nem volt ezekben semmi meglepő. Mindenki tudta, Leonardo DiCaprio A visszatérő hóban hörgő prémvadászáért megkapja az Oscarját, amivel én személy szerint nem értek egyet, de erről később. S az sem ért felkészületlenül, hogy a Saul fia diadalmenete betetőződik. A film úgy beszél az emberiség talán legnagyobb rémtettéről, hogy közben nem felejti el, emberek voltak a szereplői, megragadja az egyik legemberibb aspektusát a történetnek (a végtisztességhez való jogot), és filmművészetileg megtámadhatatlan módon tolja az arcunkba. S nem, nem azért kellett díjat kapnia, mert a holokausztról szól, hanem mert egy fiát eltemetni kívánó apáról.

Nem lehet elégszer idézni Nemes-Jeles Lászlót: “Az emberiség legsötétebb óráiban is van egy belső hang bennünk, ami lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk.”

Na, de, ezeken túl rengeteg díjat osztottak ki Los Angelesben, amihez van egy-két keresetlen szavam. Robogjunk is.

A jelöltlista legnagyobb meglepetése számomra az volt, hogy a Mad Max majd’ az összes kategóriában szerepelt, hiszen köztudott, a Hollywoodi Filmakadémia általában elzárkózik a blockbusterektől. Jó volt látni, hogy felfigyeltek rá. Aztán még meglepőbb volt, hogy a film szinte az összes jelölését díjra váltotta. Persze ezek technikai díjak – nehogy azt higgyük, az a vén filmesek gittegylete ki tud lépni a komfortzónájából –, de így is megérdemelte a figyelmet a Mad Max.

De így sem tudta a film hazavinni a legfontosabb technikai díjat. Az operatőri munkát elismerő szobrot Emmanuel Lubezki kapta A visszatérő fényképezésért, így egymás után harmadszor kapott Oscart (tavaly a Birdman, tavalyelőtt a Gravitáció okán díjazták). Itt jegyezném meg, ebben erősen közrejátszott a téli vadnyugati táj szépsége is. Plusz ezzel rekordot állított fel, amit szeretnek Hollywoodban.

Azt már az elején kifejtettem, hogy mennyire örülök Morricone Oscarjának, de megjegyzem, hogyha nem most jött volna ki Az aljas nyolcas, akkor John Williamsnek járt volna a díj (mindezt Gergőnek ajánlom, mivel tudom, 60 tehervonatnyi endorfin zakatol át rajta, ha meghallja Williams melódiáit). Viszont. Sam Smith Oscar-díja rejtély. Talán a legbondtalanabb Bond-dalt díjazták, még A szürke ötven árnyalata is megkaphatta volna helyette. Talán a bizottság úgy járt el, mint ahogy a legtöbb esetben az animációs filmeknél. Ha Bond-dal, akkor kapjon díjat, ha Disney, akkor kapjon díjat.

A legjobb animációs film az Agymanók című mű lett. Jogosan. Bár igazi kihívó nélkül. Az Agymanókon túl nem létezett animációs film 2015-ben. Pont.

A forgatókönyvekért adott díjak is jó helyen vannak: az eredeti ötletért a Spotlightot, míg az adaptációért A nagy dobást díjazták.

És most kanyarodjunk a színészi teljesítmények felé:

A legjobb női mellékszereplő Alicia Vikander lett, A dán lány felesége. Akinek bőven a főszereplők között kellett volna versenyeznie. Helyette Jennifer Jason Leigh-t Az aljas nyolcasbeli játékért kellett volna díjazni. A színésznő az egyik legkiemelkedőbb alakítást nyújtotta a filmben, lejátszva Tim Rothot és Kirt Russelt is.

A legjobb mellékszereplő Mark Rylance lett a Kémek hídjáért. Itt mindenki Sylvester Stallonénak adta volna az Oscart, mintegy karrier elismerésként, de úgy látszik, az akadémia nem mindig jár el így. Én talán Mark Ruffalónak ítéltem volna oda a Spotlightbeli szerepéért.

A legnagyobb pacsi a legjobb női főszereplő Oscarja kapcsán jár az akadémiának. Brie Larson átélte a fogságban anyává lett nő szerepét. Az általa játszott anyafigurát nem láthatjuk minden filmben, nem beszélnek róla. Már csak miatta is érdemes megnézni A szobát.

Most pedig visszatérek Leóhoz. Érezhetően eddigi munkássága díjazására kapta az Oscart, mivel a hóban hörgés és a CGI medvével való küzdelem sok színészi munkát nem kíván. S szerintem felháborító, hogy egy ilyen, láthatóan a bizottságnak szóló szerepért megkapja a hőn áhított szobrot. Pedig már rég kijárt neki. Csak a Django elszabadul rabszolgatartójáért akkora Oscar járt volna neki, aminek külön házat kell építeni. Helyette adtam volna Michael Fassbendernek Steve Jobs aprólékos megformálásáért.

Alejandro González Iñárittu is borítékolhatta az újabb Oscart, A visszatérő a bizottságnak készült. Ezt bárki beláthatja.

De. Újabb pacsi a hollywoodiaknak, hogy nem szavazták meg a legjobb filmnek. Így teret engedve annak a műnek, amely talán a leghitelesebben szól az oknyomozó újságírásról, amiből a magyar kormánypárti sajtó megtanulhatná a szakmát, ami mellett nem lehet elmenni, s amitől az embernek hányingere lesz, ha szóba kerül a katolikus egyház. A Spotlight bemutatja, 2002-ben hogyan buktatta le a The Boston Globe a bostoni egyházat, a gyerekeket molesztáló papokat, és az őket segítő szerveket. Megérdemelt helyre került a díj, fontos, ma is aktuális témát dolgoz fel, és bebizonyította, hogy nem lehet teljesen megvenni a bizottságot szép havas tájjal, medvével és nyershús evéssel.

Ennyi lett volna az Oscar-mondókám. Lehet kommentelni, ha nem értetek egyet Leóval vagy akármivel kapcsolatban – de csak kulturáltan –, és jelezzétek azt is, ha tetszett az írás, hátha Gergő megengedi, hogy irkáljak még a blogjára valamiket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s