diana-22Diana hercegné és akkori párja, Dody Al-Fayed éppen a paparazzik elől menekült, amikor autójuk a párizsi Place de I’Alma alatt futó alagútban a sávokat elválasztó betonelemnek ütközött. A balesetben mindketten életüket vesztették, meghalt a sofőr is, csak Diana testőre, Trevor Rees-Jones maradt életben. Ezzel 1997. augusztus 31. lett a brit királyi család egyik legsötétebb napja.

A hercegné egész világot sokkoló halála “kollektív hisztériát” váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt. Dianát a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra. Fiai, Harry és Vilmos herceg szobrot állíttatnak édesanyjuk halálának 20. évfordulója alkalmából, mely a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

A két herceg soha nem beszélt a nyilvánosság előtt édesanyjuk haláláról, melyről idén nyáron először és utoljára megrendítő őszinteséggel meséltek több dokumentumfilmben is. Az Édesanyánk, Diana című filmben Vilmos és Harry herceget a néző legszívesebben a karjaiba zárta volna, akik egy rövid időre ismét csak az a két 15 és 12 éves kisfiúk voltak, akik váratlanul elvesztették édesanyjukat. Hasonló érzelmeket váltott ki a nemrég sugárzott A Hét nap címet viselő dokumentumfilm, mely a temetés előtti egy hetet mutatta be azzal kezdve, hogy a fiúk megtudták, Diana meghalt.

Idén nyáron, a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel is dokumentumfilmet sugárzott, mely miatt komolyan lecsökkent a hercegné egykori férje, Károly herceg népszerűsége. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták őket. Diana ezekben teljes őszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelméről, egy királyi testőrről. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.

Diana Francis Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban, a Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak, ő iskolái elvégzése után gyermekgondozóként dolgozott. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban “az évszázad esküvőjén” fogadtak örök hűséget.

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált. A félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve “a nép hercegnője” nevet, népszerűségét jótékonysági célokra használta fel. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nő rejtőzött. Szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszült lett anyósával, II. Erzsébet királynővel.

  1. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól. Károly az esküvő után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal (akit 2005-ben feleségül is vett). A sértett és megalázott hercegnőnél 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek.

Mindebből a nagyközönség egy ideig semmit sem sejtett: Lady Di manökennek beillő alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak is számított. A hercegi pár 1992 végén költözött hivatalosan is külön, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó interjút adott, amelyben “kissé zsúfoltnak” nevezte házasságát, “mert hárman voltak benne”.

Élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent “igaz története”, könyvet írt inasa és vélt szeretője is. Az konspirációs teóriákhívei – élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával – ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban. A hivatalos és prózai magyarázat, mely szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott, nem találják kielégítőnek, hanem merényletet emlegetnek.

Teóriájukat egy állítólag Lady Di által írt levéllel is alátámasztják, mely szerint a hercegnő attól tartott, hogy szándékosan idéznek majd elő balesetet, mert Károly herceg útjában áll. Úgy vélik, a merényletet a brit titkosszolgálat szervezte meg, mert a házassági terveket szövögető Dodi személyében muszlim ember kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Sőt, időről időre még az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt. 2008-ban a londoni felsőbb bíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.

Diana minden porcikájában modern nő volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is. Fiai is őrzik anyjuk emlékét: Vilmos az ő eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. A hercegné halálának évfordulója kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy Diana mennyire foglalkoztatja még ennyi év után is a világot, talán ezért van, hogy Vilmos feleségében, Katalinban látják méltó utódját.

A kétgyermekes anyuka nem csak a divatban, kifinomultságban idézi meg gyakorta az elhunyt hercegnét, de elkötelezett jótékonysági tevékenységei is hasonló léptékűek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s