Sziasztok!

Bizonyára legtöbbünk életében előfordult már, hogy a fővárosban vagy vidéken tömegközlekedést kellett használnunk, ahhoz, hogy eljussunk valahová. Én személy szerint inkább a fővárosi tömegközlekedést használom legtöbbször. Itt Komáromban van helyi járatos busz, amit 23 év után tudtam meg, hogy létezik, de szinte sosem használom, mert itt nincsenek olyan nagy távok, amit gyalog ne lehetne megtenni.

Érdekes egy utazási szokásaink vannak az már biztos. Nyugodtan említhetném itt a fiatalkorúakat, a nyugdíjasokat vagy akár a hajléktalanokat is. Folyamatosan megy a hiszti, hogy kinek van joga leülni és kinek nincs. Az örök veszekedés, hogy az öregasszonyok csak addig nem tudnak könnyen mozogni, amíg nem látják, hogy a busz indulóban van. Nekem is vannak ilyen tapasztalataim.

24-es-villamos

Alapból nem vagyok az a nagy leülős fajta, csak ha nagyon fáradt vagyok, vagy nagyon sok cuccom van és nem könnyű cipelni. Metrón általában akkor szoktam leülni, ha végállomáson szállok fel, de ha látok egy olyan embert, aki nehezen mozog, vagy látom, hogy sok a cucca, akkor át szoktam adni a helyem. Viszont vannak olyan szituációk, amik nálam is kiverik a biztosítékot.

Az egyik ilyen 4 éve történt, amikor reggel mentem dolgozni a szerkesztőségbe és a 4-es metrón megérkezett a furkó nyugdíjas néni. Kelenföldön szálltam fel és sok ülőhely volt, gondoltam leülök. Az első megálló a Bikás park volt, ahol felszállt egy jó vastag réteg sminkkel és egy 90-es szintű banyatankkal rendelkező öregasszony. Pont az ajtó mellett ültem és mellettem volt egy szabad ülés. A nő rám néz és azt mondja, hogy szeretne leülni. Gondoltam, hogy ajtó mellé szeretne, mert következő megállónál leszáll, ezért átcsúsztam a mellettem levő ülésre. A nénike értetlenkedve nézett és kicsit hangosabban annyit mondott, hogy ő azt szeretné, ha felállnék. Reggel volt még és nem volt kedvem veszekedni, így felálltam. Ahogyan felálltam, a nénike leült és a banyatankját felrakta arra az ülésre, ahonnan felállított engem. Igazából nem is szóltam semmit, csak elég furán néztem rá, hogy egy banyatanknak minek ülőhely. Persze a hölgy nem hagyta szó nélkül a nézésemet és kikérte magának az egészet, mert ő Svájcban élt és ott az a szabály, hogy amíg akár egy nő is van a tömegközlekedési eszközön addig a férfiak nem ülhetnek le. Én ezt csak egy kérdéssel tudtam lereagálni. Megkérdeztem a hölgyet, hogy Svájcban tényleg van-e metró.

Nagyon sok embert nem tudok megérteni, hogy milyen jogon követel magának ülőhelyet akárhol is. A kor az egy állapot és nem érdem. A magas életkorral nem feltétlen jár bölcsesség és tisztelet. Én egy olyan embert nem tudok tisztelni, aki idős kora ellenére csak a jogait tudja követelni. A kedvencem még mindig az az idős hölgy marad, aki járókerettel alig bírt menni, de, amikor meglátta, hogy áll be a busz, felemelte a trabit és elkezdett szaladni. 😀

Természetesen a bliccelők is komoly gondot és vicces pillanatokat okozhatnak az utazóközönségnek. Egyszer a 49-es villamossal utaztam Kelenföldtől a Kálvin térig és jöttek az ellenőrök. Az egész villamoson összesen 3 embernek volt bérlete, a többieket mind megbírságolták. Amúgy a 4-6 villamost szokták az ingyen járatnak hívni. Általában januárban és szeptemberben szoktak lenni a nagy ellenőrzések, olyankor a villamosok és a buszok hemzsegnek az ellenőröktől. Valamit viszont az ellenőrök sosem csinálnak jól, mert én mindig kiszúrom őket. Igaz nekem nem is kell aggódnom, mert mindig van 30 napos bérletem. Egyszer fordult csak elő, hogy egy nappal lejárt a bérletem és elfelejtettem megvenni az újat és pont akkor kaptak el az ellenőrök. Tudjátok, Murphy törvénye! Csak úgy tudtam a bírságot megúszni, hogy 5 hónapra visszamenőleg nálam voltak a bérletek és szabadkoztam, hogy nem figyeltem a dátumot, de mindig veszek újat. Végül az ellenőr látta, hogy nem szoktam csalni, így elengedett.

Ti mit tapasztaltok, ha a tömegközlekedést választjátok? Véleményeiteket, tapasztalataitokat hagyjátok meg egy kommentben a cikk alatt! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s