cheating2Sziasztok!

Ma ismételten egy kicsit pedagógiai jellegű írással készültem nektek. Jelenleg diákként és tanárként is átlátom a dolgokat. Van ez a dolog, ez a jelenség, amit puskázásnak hívnak. Mindannyian voltunk diákok, mindegyikünkkel megesett már, hogy puskázott, még velem is, bár nem vagyok nagy híve.

Nem is olyan régen írtam egy cikket a szülők és a tanárok elvárásáról a diákok felé a tanulás terén, viszont azt nem említettem meg, hogy a diákok mit várnak el maguktól. Mint tudjuk minden diák magának tanul. Nem az anyukájának, nem az apukájának, nem a tanárainak, hanem önmagának. Diákként és tanárként is rengetegszer tapasztaltam, hogy a puskázás megszokott dolog a dolgozatíráskor.

Nem akarok álszent lenni, velem is előfordult, hogy puskáztam. 2006-ban, amikor nyolcadikos voltam, akkor azért, hogy jobb legyen az évvégi jegyem történelemből, ezért az egyik dupla jegyet érő nagydolgozatnál összeállítottam magamnak egy segédanyagot, amit gondosan elhelyeztem a padban és, ha kellett rápillantottam, amikor egy adott kérdésre válaszolni kellett. Természetesen megkaptam a jobb jegyet év végén, viszont nem örültem úgy, ahogyan kellett volna. Utána, amikor elmondtam egy olyan tanáromnak, akiben megbíztam és számíthattam az őszinte véleményére, elmondta, hogy azt az időt, amit a puska elkészítésére szántam, azalatt akár meg is tanulhattam volna. Nagyon igaza volt. Azután, ha nem tanultam, akkor vállaltam, hogy saját hibám miatt rosszabb jegyet kaptam, hiszen magamnak tanulok, nem másnak és mindenért vállalni kell a következményeket.

Tanárként már másképp éltem meg a puskázást, hiszen manapság, már nem papírt használnak puskázásra, hanem az okostelefonokat. Így fordulhatott elő, hogy az előző tanévben, amikor dolgozatot írattam a középsuliban, ahol tanítok, hogy zsinórban mindenkinek a dolgozatában ugyanaz a hülyeség szerepelt. Sajnos angol esetében benne van a pakliban, hogy a google fordító kicsit megtréfál minket így nemhogy segítene a puskázás, hanem még ront is a helyzeten. Amúgy én nem vagyok az a tanár, aki automatikusan egyest ad, ha puskázáson kapja a diákot, sőt, ha olyan puskát vennék el, ami szépen ki van dolgozva és látni lehetne rajta, hogy foglalkoztak vele, azt még külön értékelném is, hiszen a diák otthon leült és utána nézett a dolgoknak.

Diákként és tanérként is azt mondom, hogy inkább készüljünk fel egy dolgozatra, mint, hogy kockáztassunk. Gondoljunk csak arra, hogy lehet jó jegyet kapunk egy csalásra, de attól függetlenül az a tudás nem tudás.

Nektek mi a véleményetek a puskázásról? Szerintetek túl vaskalaposként látom a dolgokat? Írjátok meg véleményeteket egy komment formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s