Sziasztok!

A mai nappal hivatalosan is kezdetét vette a nyári szünet. A diákok java már csak az évzárót várja, hogy megkaphassák a bizonyítványukat, az érettségizők pedig még mostanság néznek szembe a szóbeli megmérettetéssel. A tanárok pedig még az iskolában tevékenykednek egy jó ideig.

Gyerekkoromban én is mindig nagyon vártam ezt a napot, hiszen ilyenkor mindig tudtam, hogy van két és fél hónap nyugi van, és nem kell a matematikával, fizikával, kémiával és a biológiával szenvednem. Nem kellett fél 7-kor kelni, s nem volt este 10-kor takarodó. Amióta tanítok nincs két és fél hónap szünet, a nyelvsuliba ilyenkor is készen állunk a tanításra.

A nyári szünet nem mindenkinek móka, és kacagás. A szülők többsége már április végén elkezdenek azon agonizálni, hogy mi legyen a gyerekkel a nyári szünetben. Rengetegen úgy gondolják, hogy a nyári szünetet 5 hétre kéne rövidíteni, mert úgy még a szülők szabadsággal és nyári táboroztatással meg tudnák oldani a gyerekfelügyeletet. De, manapság miért ilyen nagy probléma a szülőknek a vakáció, ha korábban is két és fél hónap hosszú volt a szünet?

kid-summer-itcu-dot-org

Manapság úgy oldják meg, hogy a gyerek drága pénzért heteket táborozik, majd, ha a táborok kifogynak, akkor a szülők egyesével kiveszik a szabadságukat, ezért tuti, hogy a közös családi nyaralás nem jön össze. Emiatt mindenki frusztrált volt. Régebben léteztek az úgynevezett kulcsos gyerekek, akiknek volt saját lakáskulcsuk, és nem volt szükség se táborokra, se gyerekfelvigyázóra. Én is kulcsos gyerek voltam. Igaz nagymamámmal töltöttem általában a szünetet, de ezt úgy, hogy reggelente szüleim itthon hagytak egyedül, majd délben elmentem mamához ebédelni, majd hazajöttem. Nyugodtan rám merték hagyni a kulcsot és a lakást. Soha nem volt gond, soha nem ütött ki lakástűz és csőtörés sem történt.

Én azt veszem észre, hogy ma a gyerekek már egyre kevésbé vannak önállóságra nevelve, és a szülők emiatt nem merik otthon hagyni őket egyedül. Szerintem semmivel sem lennének kevésbé megbízhatók a mostani gyerekek, a mint anno mi, ha hagynák őket kicsit önállóan viselkedni. Elmenni boltba, csekket feladni, mikróba ételt melegíteni nem egy olyan nagy dolog, és ezzel nekik is sikerélményt lehetne okozni. A gyerekeknek is jó érzés, ha valamit egyedül is meg tudtak csinálni, amit javarészt a felnőttek csinálnak. Én kisiskolásként kimondottan szerettem, hogy lemehettem a kisboltba és lista alapján megvehettem mindazt, amit anyukám összeírt. Amikor pedig megkaptam a saját lakáskulcsomat, nagyon büszke voltam, hogy saját magam nyithattam, zárhattam, amikor jöttem-mentem. Amikor felsős lettem már lett saját mobilom is, ilyenkor szüleimnek mindig csak annyi volt a kérése, hogy küldjek egy sms-t, ha megyek valahová, hogy ne izguljanak értem.

A mai világban már szinte a nagycsoportos óvodások is okos telefonnal mászkálnak, de ha a nagycsoportosok nem is, abban biztos vagyok, hogy a legtöbb elsősnek már van mobilja, így a szülők is simán megtaníthatnák csemetéiknek, annak a helyes használatát és ezáltal a szülők is nyomon tudnák követni gyerekeiket, hogy hol vannak, s mit csinálnak. Sokan azt mondják, hogy rossz kulcsos gyereknek lenni, de szerintem semennyivel nem rosszabb, mintha egy dögunalmas táborba kényszerítik be a gyereket, csak, hogy az ne legyen egyedül.

A nagyszülői felügyelet is egy jó megoldás, pláne, ha a nagyszülők és az unokák között jó és szoros a kapcsolat, s szívesen töltik együtt az időt, bár ez manapság már kevésbé megoldható, mert a nagyszülők vagy nagyon idősek, vagy pedig még ők is dolgoznak.

Összességében szerintem a szülők vakációtól való félelme kicsit fel van fújva. Nem feltétlen a drága táboroztatás és a külön-külön kivett szabadság a megoldás. A gyerekek nem hülyék, csak meg kell tanítani őket, hogy mi hogyan működik, és hogy mit szabad csinálni, s mit nem.

Kívánok minden diákomnak kellemes nyári szünetet, s jó pihenést. A kollégáknak pedig kitartást még a fennmaradó adminisztrációs munkához, az érettségiztetéshez, és a többi vizsgáztatáshoz! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s