leicester-pride-parade-gaySziasztok!

Nagyon fáradt vagyok, nagyon nyűgös vagyok és nagyon éhes vagyok. Ez a három dolog, ha találkozik nálam az soha nem jelent jót. Ne gondoljatok semmi rosszra, semmilyen katasztrófa nem következik be, hacsaknem a cikkemet nem soroljuk a pusztító katasztrófák közé. Nem is olyan régen, körülbelül egy hónapja, amikor elkezdődött a Pride hónap írtam egy cikket a büszkeségmenetnek nevezett felvonulásról, amit az utóbbi két hétben elég sokan olvastak, és kaptam érte hideget, s meleget bőven.

Most ezzel a cikkel szeretném zárni a Pride hónapját, csak hogy én is egy kis keretet adjak a történetnek. A blogom olvasóin kívül rengeteg ismerősömtől és barátomtól is kaptam különféle kommenteket, megjegyzéseket, üzeneteket. A legtöbben ezt szép, kulturált formában tették meg, de megesett az is, hogy elküldtek melegebb éghajlatra az anyukámmal együtt, aki tényleg nem tehet itt semmiről.

Amúgy minél több reakciót kaptam az ominózus írásra egyre többször olvastam el újra, hogy keressem benne a rosszindulatot, a feszültségkeltést és a gyűlölködést. Most is elolvastam és még mindig nem találom, bár lehet én egy kicsit másképp érzem a dolgokat.

Miért is írom ezt a cikket? Tudjátok, amikor unatkozom, akkor leülök a laptop elé és random dolgokról írok. 😀 Na, de félretéve a viccet a sok anyázáson kívül még több normális kommentet és reakciót kaptam, akár egyetértettek, akár nem. Sokan javasolták, hogy menjek ki, de ezt nem tettem meg, mert nem érzem azt, hogy a budapesti Pride felvonulás ugyanarról szólna, mint más országokban. Az élő közvetítést néztem és az tény, hogy az idei másabb volt, mint a korábbi években. Sokkal visszafogottabb és elegánsabb volt.

Egy valami volt viszont, ami szemet szúrt számomra. Idáig akárki írt mind azt írták, hogy azért van szükség erre a felvonulásra, hogy mindenkit egyenlő emberként kezeljenek, mert minden ember egyenlő. Én is így tartom, hogy senkit ne a vallási, politikai, szexuális, vagy akármilyen beállítottsága alapján ítéljünk meg, hiszen ez egy állapot, amin változtatni nem lehet. Az embert az érdemei teszik, az, amit elér az életben. A felvonulás alatt viszont több olyan transzparenst is láttam, amire az volt írva, hogy “Igen, mi mások vagyunk!”. Itt merül fel bennem a kérdés, hogy akkor most mi is van??? Egyenlőek vagyunk, vagy mások vagyunk? Szeretne az LGBTQ társadalom egyenlő lenni és egyenlő jogokat, vagy pedig másnak érzik magukat? Számomra ez egy kicsit fura. Persze személyiségre mindenki más, de ennek ehhez nem sok köze van. Szerintem az LGBTQ emberek is ugyanolyan teljes életet tudnak élni párként, mint bármelyik heteroszexuális pár. Ilyen szempontból az egyenlőség támogatója vagyok. Igen, legyen legális az egyneműek házassága, fogadhassanak örökbe. Egy gyerek attól még nem lesz aberrált, mert két férfi neveli fel. Viszont, ha már az egyenlőség elérése lenne a cél, akkor nem lenne szabad “Igen, mi mások vagyunk!” felirattal vonulni egy ilyen nyilvános eseményen.

Az egyik kedves barátom szerint pedig azért kell részt venni ezen a felvonuláson, mert, ha az emberek nem hallatják a hangukat, akkor nem is veszik észre őket és enélkül sosem fogják elfogadni az LGBTQ társadalmat. Én meg úgy gondolom, hogy erőszakkal rákényszeríteni az emberekre nem lehet semmit, mert így végképp nem lesznek elfogadóak. Ő a nőket hozta fel példának, hogy ők is fellázadtak az egyenlő bánásmódért és nekik sikerült. Azt viszont meg kell nézni, hogy a nők milyen dolgokért harcoltak és az LMBTQ emberek miért harcolnak. Fontos az elfogadás, de mindkét félnek engednie kell.

Az idei felvonulás sokban változott, mint korábban, de még mindig nem a nyugat-európai színvonalat képviseli. Számomra szomorú, hogy még mindig “melegfelvonulásként” szerepel köztudatban, hiszen itt minden kisebbségnek helye lenne. Sajnálom, ha az előző cikkem egyes embereknek gyűlöletkeltőnek és rosszindulatúnak jött le. Nem annak szántam, és mint mondtam szerintem semmi rosszat nem írtam, de lehet én másképp érzem. Ezek után is úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több. Az utcán smárolás a hetero pároktól is illetlen, s nem odavaló. Ma reggel is a Keleti pályaudvar előtt láttam elsétálni kézen fogva egy meleg párt, és képzeljétek el nem történt semmi. Észre sem vették őket mások, mert ennyire nem feltűnő jelenség.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s