Avagy biztos benne, hogy ön a leggyengébb láncszem?

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól telik a hete. Számomra jól indult ez a hét, hiszen ma kora reggel meghozták az új bútoraimat, és egyre szebb lesz a nappalim. Ezen kívül ma egy kicsit lazább napom van és a reggeli rántott csirkemelles szendvicsem, és a tejeskávém elfogyasztása mellett jutott időm egy kicsit a Youtube-ot böngészni.

Ahogyan nézegettem a videókat, a rendszer egyszer csak feldobott egy régi angol kvízjátéknak az egyik teljes epizódját, ami után rájöttem, hogy ennek volt magyar verziója is. Ez volt a The Weakest Link, avagy a leggyengébb láncszem. Ezen videó megnézésén felbuzdulva úgy döntöttem, hogy készítek egy kis összeállítást, hogy milyen TV-s vetélkedőket néztünk a 2000-es évek elején.

A Leggyengébb Láncszem (The Weakest Link)

Őszintén szólva be kell vallanom, hogy én ezt a műsort szerettem, vagyis az eredeti angol verzióját, amit Anne Robinson vezetett. Amikor angolul tanultam, akkor rengeteget néztem a BBC Prime-ot és minden délután vártam. és néztem. Végül 2012-ben megszűnt. Akkoriban is nagyon ismerősnek tűnt a műsor tematikája, szinte mindig az volt az érzésem, hogy ezt már láttam valahol, de erre csak ma reggel jöttem rá, hogy hol.

Annak idején 2001-ben még a TV2 indította útjának a Leggyengébb Láncszem című műsort, amit a brit licenc alapján készítettek, a műsorvezető pedig Máté Kriszta volt. Gyerekkoromból apró emlékfoszlányok vannak, de a Youtube segítségével mindent feleleveníthettem.

Weakest-Link.jpg

A játékot 9 ember játszotta, akiknek csapatban kellett dolgozniuk, hogyha pénzt akartak gyűjteni. Minden helyes válasszal egy-egy lépcsőt léptek a pénzlétrán, rossz válasz esetén a megszerzett összeg elveszett, aki a kérdés előtt bankot mondott, az az aktuális összeget biztonságba helyezte. A játékot több körön keresztül játszották, és minden kör végén kiszavaztak egy játékost. Az esetek többségében nem a leggyengébb játékost szavazták ki. Itt is sokszor ment a taktika, és megesett, hogy egy jó tudású játékost amiatt szavaztak ki, mert féltek tőle.

A magyar verzióra lehet azt mondani, hogy csak tiszavirág életű volt. A magyar közönség nem szerette, és őszintén szólva, annak ellenére, hogy szeretem Máté Kriszta műsorait, ez a produkció igencsak gyenge volt a mű gonoszkodással.

Legyen Ön is Milliomos! (Who Wants to be a Millionare?)

A Legyen Ön is Milliomos talán a 21. századi magyar kereskedelmi televíziózás egyik legsikeresebb kvízműsora volt. A produkciót az RTL Klub indította az útjára 2000-ben Vágó István műsorvezetésével. A népszerű vetélkedő minden korosztályt megmozgatott. Egészen 2008-ig képernyőn tudott maradni, majd egy hosszabb szünet erejéig leállt.

A játékban 10 emberből választanak ki egy játékost egy kiválasztókérdés segítségével, majd az az egy, aki jó sorrendben válaszolt erre a kérdésre játszik tovább a műsorvezetővel.

34700_simple

15 kérdésre kell válaszolni és minden jó válasz esetén növekszik a megnyerhető összeg. az 5. és a 10. kérdések, úgy nevezett szakaszkérdések, ami azt jelenti, ha a játékos ezután rossz választ ad, akkor nem nyeremény nélkül távozik, hanem az 5. és a 10. kérdés helyes megválaszolásáért járó összeggel távozik. A magyar verzióban egyvalakinek sikerült csak a 40 millió forintos fődíjat elvinnie.

A műsor a 2008-as ideiglenes megszűnése után egy évvel tért vissza Fábry Sándor vezetésével, ami mindössze kevesebb, mint egy évig volt látható. Majd ismét egy hosszabb szünet után az RTL2-n bukkant fel a műsor Friderikusz Sándor vezetésével. Mivel a csatorna egy év után nem hosszabbította meg a szerződését Friderikusz Sándorral, ezért a Legyen Ön is Milliomos újra eltűnt a képernyőről.

Egy kicsi közöm van nekem is a Milliomoshoz. Lehet emlékeztek még rá, hogy szeptemberben, amikor Finnországból visszajöttem másnap mentem castingra a TV2-höz. Nagyon sejtelmes volt az egész, mert úgy kerestek meg, hogy jelentkezzek és a válogatón is még nagyon titkolóztak, hogy mire is hívnak. Mindössze annyit mondtak, hogy egy tudás alapú vetélkedőt akarnak indítani. Pár hétre rá kiderült, hogy ez a Legyen Ön is Milliomos lesz és az is kiderült, hogy nem válogattak be.

Áll az Alku (Miljoenenjacht)

Az Áll az Alku manapság is nagy népszerűségnek örvend, még én is voltam válogatáson, de szerény személyem nem volt meggyőző. hogy képernyőre is kerülhessek vele.

Szerintem a legtöbben, akik ma is követik ezt a játékot, csak a mostani 40 perces “gyors” verzióját ismerik, ami az amerikai Deal or No Deal műsor alapján készül. A kezdetekben viszont a holland gyártású Miljoenenjacht alapján készítették a műsort, ami mindössze heti egy alkalommal jelentkezett, viszont a műsoridő az több, mint két óra volt, és a bőröndnyitogatáson kívül kvízkérdésekre kellett válaszolni a játékosoknak.

a_ll_az_alku

Egy nagy hangár szerű stúdióban zajlott a játék, ahol az első körben 6 szektor versenyzett, ami közül a következő fordulóra kiválasztottak egyet. Az az egy szektornyi ember jutott tovább a második fordulóba, akik a legtöbb jó választ adták. Értelemszerűen ebben a fordulóban már a szektorban ülő emberek versengtek egymással, és a kör végén a két legtöbb jó választ adó játékos párbajozott. Aki pedig a párbajt nyerte, választhatott magának egyet e 20 táskából. A maradék 19 táskát szétosztották a nyertes szektorban játszók között, és aki helyesen tippelte meg a táskájában lévő összeget az 100000 Ft-ot nyert.

Számomra a régi verzió sokkal jobban tetszett, hiszen most csak egy kérdésre kell válaszolni a játékosoknak, ahhoz, hogy táskákat nyitogassanak. A táskák nyitogatásához pedig inkább szerencse kell, nem pedig tudás.

Betelefonálós játékok

Most itt csak az RTL Klub neve nincs, csak telefonszáma betelefonálós játékról tudok beszélni, de ezen kívül szerintem minden TV csatornán megtalálható volt valamilyen formában ez a műfaj.

A betelefonálós játék szinte olyan, mint a Top-Shop. Telefonálj most 360Ft+ÁFA percdíjért, hogy nyerj annyi pénzt, amiből kifizeted a telefonszámlád. Az ajánlat és a nyeremény az természetesen mindig csak arra az egy játékra szól, igaz, hogy másnap is ugyanannyit lehet nyerni.

Legtöbb esetben ezek könnyen megfejthető, kis bugyuta rejtvények voltak, amik sok tudást nem igényeltek. Az RTL Klubon is futott ez a betelefonálós játék, aminek nem volt neve, csak a telefonszámot nyomták orrba-szájba. Emlékszem ilyen húzós játék volt, amikor volt egy tábla és minden összeghez tartozott egy zsinór. és a telefonálónak mindössze egy számot kellett mondania. A műsorvezető meghúzta a zsinórt és elkezdett világítani egy összeg. Meg volt egy falra szerelt kerék és tulajdonképpen semmit nem kellett a játékosnak csinálnia, mert a műsorvezető megpörgette a kereket, és amelyik összegnél megállt az volt a nyeremény.

131.jpg

Ezeket a betelefonálós műsorblokkokat a trollok is nagyon szerették. Számtalan esetben fordult elő, hogy otthon unatkozó 12-14 éves kiskölykök apuci, vagy anyuci telefonjáról betelefonáltak, adásba is kerültek, majd valami trágár szót  bemondtak. Gondolom nem örültek neki, amikor a zsebpénzből levonták a telefonszámla árát.

Nektek milyen emlékeitek vannak a 2000-es évek vetélkedőiről? Gondolataitokat szívesen várom a cikk alatt komment formájában. 😉

2 gondolat “A 2000-es évek TV-s vetélkedői” bejegyzéshez

 1. A Leggyengébb láncszemben nekem is az angol verzió tetszett. Míg lehetett fogni a BBC Entertainment csatornát, ott láttam néhány részt. Ezek valójában utánközlések voltak, de élvezetes volt. Jókat mosolyogtam ahogy jelzőkett aggatott Anne a játékosokra, hogy azok hogyan is hangzanak tükörfordításban.
  A többi az felejtős. Vágó modorosságát pedig kifejezetten ki nem állhattam.

  Kedvelés

 2. A leggyengébb láncszembe soha nem mertem volna benevezni… Nem az én stílusom ez a kiszavazósdi…

  A Legyen Ön is milliomos! kifejezetten tetszett, ahogy az Áll az alku is.

  A betelefonálós vetélkedőkben meg a legjobb rész a bemutatkozás volt, főleg akkor, ha XY-né volt a játékos neve:
  “- Kovács Béláné vagyok.
  – Szólíthatjuk Bélánénak?”

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s