Avagy mennyire sokat jelent, ha azt mondjuk, hogy kérem, vagy köszönöm.

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól indult a nap. Péntek van, újra eltelt egy munkával teli hét. Pontosabban szólva még előttem áll két munkával teli nap, hiszen jó szokásomhoz híven ezt a cikket ismét a vonatról írom, mert úton vagyok Komárom felé, hogy újabb tudásdózist adjak át a középsulis és a nyelvsulis diákjaim számára.

Szerencsére a mai nap nem kellett hajnalban kelnem, mert csak 9:50-kor kezdődik ma az első órám, így volt időm reggelit és kávét venni. Már többször említettem, hogy nem vagyok nagy rajongója a Starbucksnak, de ha a közelben nincs más, akkor bemegyek oda. Most is így történt, és még 2018-ban is tudnak meglepetések érni.

De mégis mi lehetett az a meglepetés? Elárulom egy olyan dolog, ami számomra teljesen természetes, de sokan mások már furcsán néznek rám, ha ezt teszem. Szörnyű belegondolni, de ez nem más mint, hogy köszönök, kérek, és a végén azt megköszönöm.

Igen, ez tényleg komoly. Ma reggel a Starbucksban a barista lányok csodálkozva mondták nekem, hogy ez manapság mennyire nem szokás. A legjobb esetben is az emberek csak akkor köszönnek, ha belépnek, de már kérni és megköszönni nem tudják a dolgokat.

Client at shop paying at cash register

Tudjátok facebookon minden évben terjed az a kép, amin az van írva, hogy: Lesz egy sör – 600Ft, Kérek egy sört – 450Ft, Kérek szépen egy sört – 400Ft. Emlékszem egyszer kíváncsiságból megnéztem a kép alatti kommenteket, és szomorúan tapasztaltam az ott látott dolgokat. Sokak szerint lényegtelen, és felesleges használni ezeket a szavakat egyrészt azért, mert anélkül is érti az eladó, hogy mit szeretnénk. Másrészt pedig azért, mert nem a vevő van az eladóért, hanem fordítva.

Szerintem ez egy nagyon rossz hozzáállás, hiszen emberek vagyunk, és egyik nélkül nem lenne a másik. Soha nem szerettem az ilyen lenéző stílust. Muszáj meglennie egy minimális kölcsönös tiszteletnek. Semmibe nem kerül, és nem fáj udvariasan kérni és megköszönni dolgokat.

A tiszteletadáson kívül ez a fajta udvariasság még fel is dobja az ember napját. Nekem mindig nagyon jól esik, ha valaki elköszönéskor azt mondja, hogy szép napot. Ilyenkor az ember másképp áll hozzá a dolgokhoz.

Ne legyünk restek használni a kérem és köszönöm szavakat, hiszen, akkor mindenki másképp fog viszonyulni hozzánk is. 😉

Egy gondolat “A szavak ereje” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s