Csak, mert régen is voltak reklámok két műsor között.

Sziasztok!

Remélem jól vagytok. A múlt héten véget ért az egyik, sokak által kedvelt cikksorozatom, az Én középsulim. Nem sokára lesz helyette más, de addig is folytatom egy másik, nemrég indított rovatomat, ahol régi TV műsorokról írok. Javarészt olyanokról, amikre még én is emlékszem, szóval a legtöbb a 90-es években volt jelen a színes doboz képernyőjén. Most úgy döntöttem, hogy egy picit rendhagyóbb cikkel jelentkezem, mert itt most nem egy konkrét műsorról fogok nektek írni, hanem régi maygar reklámokat fogok bemutatni, amik mély nyomot hagytak bennem akár negatív, akár pozitív értelemben.

Használj óvszert! 

A sort azzal a bizonyos füttyös óvszer reklámmal szeretném kezdeni, amit leginkább a 80-as években lehetett látni a Magyar Televízió reklámblokkjaiban. Ezt a rövidke reklámot az egyik kedves ismerősöm, Stumpf Éda ajánlotta, amikor a diákok szexuális felvilágosításáról írtam cikket. Bár személyes emlékeim nincsenek ezzel a reklámmal kapcsolatban, ennek ellenére manapság sem tartanám hülyeségnek, ha több reklámblokk szólna a biztonságos szexről.

Ünnepelj ma velünk, Coca-Cola karácsony

Bár magyar reklémokat ígértem, a mostani mégis kicsit kilóg a sorból, mert ugye a Coca-Cola nem egy tipikus magyar dolog, de rengeteg magyar ember szereti és fogyasztja. A Coca-Coláról amúgy tudni kell, hogy zseniálisan tudják használni a közösségi médiát, legyen szó akár a televíziós reklámokról, akár a netes hirdetésekről, és nem beszélve a rengeteg Coca-Cola emblémával ellátott termékről. Minden korosztályt meg tudnak fogni. Nekem ezek közül a legnagyobb gyerekkori kedvencem egy 90-es évek végefelé megjelenő karácsonyi reklám volt, ahol a kamionok vonulnak egymás után magyarországon át, és olyan ikonikus helyszínek jelennek meg, mint a Lánchíd, a soproni Tűztorony, vagy a pécsi Dzsámi. Karácsonyhoz közeledve mindig vártam, hogy felcsendüljön az “Ünnepelj ma velünk” című dal. Manapság is nagyon jó reklámokat készít a Coca-Cola, de nekem abszolót ez lett a kedvencem.

Szerencsi bácsi, Boci csoki

Ez az a reklám, amiről csak nagyon halvány emlkeim voltak, mert mindössze négy éves voltam csak, amikor ez a reklám ment a TV-ben. Mindenesetre arra emlékeztem, hogy Balázs Péter volt benne az édességboltos, Szerencsi bácsi, aki egy kisgyereknek ad egy tábla Boci csokit, és egy nagyon szépen berendezett régi édességboltban játszódott a jelenet. Hála az internetnek és a Youtube-nak újra átélhettem ezt az emléket, és újra visszautazhattam kicsit a gyerekkoromba. Amúgy nem vagyok benne biztos, de mintha Czető Rolandot vélném felfedezni a reklámban szereplő kisgyerekben.

Kiszívom a véredet, Siemens C55

Szóval hol is kezdjem? Talán a 90-es évek végén indult be Magyarországon a nagy mobiltelefonvásárlási láz. A korábbi táska-, és téglatelefonok helyett kezdtek elterjedni a kisebb méretű, zsebben is kényelmesen elférő készülékek. Talán a 2000-es évek elejére teljesedett ki ez az egész őrület, hogy mindenki mobillal járt az utcán, és az idősebb generáció megbotránkozva nézte, és hallgatta, ha valaki az utcán telefonált. Mára már ez teljesen természetessé vált, de akkor még újdonságnak számított. Az akkori mobilok még javarészt monokróm kijelzővel, és monofón hangszóróval rendelkezdtek, így igazi úttörőnek számított a Siemens C55 készülék, amivel már hangot is lehetett rögzíteni amit csengőhangként is használhatott az ember. Ez a reklám egy igazán jól sikerült alkotás, pláne, ha a végén megfigyeljük a kijelzőn megjelenő telefonszám tulajdonosát.

Calgonnal a mosógép is tovább él!

Na egy tipikus ikonikus reklám, ami a 90-es években indult az útjára, és ha hiszitek, ha nem, még a mai napig is fel-fel bukkan valamilyen formájában két műsor között. A legtöbb reklámblokk egy háziasszonnyyal indított, aki panaszkodott, hogy tönkrement a mosógép, és nem érti miért, ha olyan szép tiszta a mosógép dobja. Természetesen a semmiből megjelenik egy mosógépszerelő, aki egy pillanat alatt lekapja a mosógép hátulját, és a depressziós háziasszonnyal együtt szörnyülködnek, hogy mennyire vízköves mindent, és az egészet ki kéne dobni, ha nem lenne a Calgon. De szerencsére, van calgon, és egy újabb pillanat alatt a korábban 100%-osan vízköves mosógép annyira tiszta lesz, mintha kicserélték volna.

Ronda és finom, Chokito

Egy másik ikonikus magyar reklám, aminek a mottója igazi szállóigévé vállt a magyarok körében az éévek alatt. Mi is rengetegszer használtuk ezt a mondatot régen a suliban, sőt manapság is előfordul még, hogy ezt idézem. A Chokitó amúgy egy kimondottan finom csokoládé volt. Azt nem tudom, hogy lehet-e még kapni, vagy végleg kivonták-e a forgalomból. Mindenesetre többfajta reklámot is készítettek, én most ezek közül egyet választottam ki, de ha kíváncsiak vagytok, akkor a Youtube-on elérhető a többi is.

A tüskés alma, Strepsils

A Strepsils jön, és a fájdalom múlik. Megvan ez a mondat? Persze, hogy megvan azoknak, akik a 90-es években nézték a TV-t. Számomra mindig olyan hihetetlennek tűnt, hogy egyik pillanatról a másikra csak úgy tüskék nőnek ki az almából csak azért, mert a tanárnő beleharapott. Persze akkoriban gyerekfejjel nem fogtam fel, hogy ezzel próbálták bemutatni, hogy a hülgynek annyira fáj a torka, hogy nyelni is alig tud. Szerintem borzasztóan gagyira sikerült. 😀

A biztonságos kukoricafogyasztás, avagy Blend-A-Dent műfogsor rögzítő

Ennek a terméknek nem olyan menő a neve, mint a KukiDentnek, amit minden második ember le szokott fotózni, ha Müller drogériába jár és felfedezi, hogy milyen vicces neve van. Ha-ha-ha! 😀 Szóval volt ez a Blend-A-Dent reklám, ahol egy idősebb hölgy panaszkodott róla, hogy mennyire kell figyelnie az étkezésére, na meg arra, hogy nem mosolyoghat felhőtlenül, mert csuszkáll a protkó. Szerencsére ez a műfogsor rögzítő annyira profi, hogy még a főtt kukoricát is odaragasztja a műfogsorhoz.

Pannon GSM, az élvonal

Mindmáig a fejemben cseng ez a kis szlogen, és mai napig sokszor van az, hogyha megkérdezik, hogy melyik mobilszolgáltatónál vagyok, hogy válaszként azt mondom, természetesen a Pannonnál. Számomra ez mindig is Pannon GSM volt. A legelső telefonom is onnan volt. A mai napig a Pannon GSM jogutódjánál a Telenornál van a szolgáltatásom, de ennek ellenére 30-as telefonszámom van, mert egyszer egy rövid ideig voltam T-Mobilos is, de 2010-ben visszamentem az eredeti szolgáltatómhoz. Annak idején a három moobilszolgáltató közül a Pannon GSM gyártotta a legszinvonalasabb reklámfilmeket. Ezzel minden korosztályt megtaláltak, hiszen volt olyan akció, ahol az idősebb korosztálynak nyújtottak kedvezményt, majd a fiatalokat is becélozták a Pannon Bee, majd a Djuice csomagokkal.

Ha bárhol bárkit kenni kell, Fabulon

A cikkem végére ismét egy olyan reklámot választottam, amire nem emlékezhetem, hiszen jóval a születésem előtt volt látható a képernyőn. Ez is valamikor a 80-as években volt jelen. Nekem amúgy hatalmas kedvencem, mert igaz, hogy egy családi reklámnak szánták, de így 2019-ben nézve akár egy kicsit retro perverz hirdetésnek tűnik, ahol félmeztelen emberek tapizzák, és kenegetik egymást különféle Fabulon krémekkel. A dalocska meg egyenesen fergeteges. 😀

Most ezt a tíz reklámot válogattam össze, amik nekem vagy nagy kedvenceim voltak, vagy csak szimplán beégtek a memóriámba az egyediségükkel. Ti milyen reklámokra emlékeztek? Történeteiteket, véleményeiteket a cikk alatt kommentek formájában tudjátok megosztani. 🙂

2 gondolat “Retro TV #5 – Régi reklámok” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s