Újabb közösségi agymenés, és tévhitek a Facebook használatáról

Sziasztok!

Ma úgy döntöttem, hogy ismét egy kicsit előveszem a Facebook témát, mert a tapasztalataim azt mutatják, hogy sokan a mai napig nem arra használják, amire kéne, illetve amire kitalálták az összes közösségi hálót. Az évek folyamán a közösségi oldalak közül a Facebook tudott fennmaradni egyedül, aminek mára már többmillió regisztrált felhasználója van. Az emberek többsége azért regisztrál a közösségi hálóra, hogy tudják tartani a kapcsolatot távoli rokonokkal, ismerősökken, na meg persze, hogy csámcsoghassanak a többiek életén. A Facebooknak a közösségépítő funkcióján kívül szerintem ugyanannyira rombolja is a közösséget.

Számomra a Facebook egy olyan platform, amit kapcsolattartás szempontjából tartok fent. Vollai Gergőként azért fontos számomra, mert a tanítványaim javát a messengeren tudom értesíteni, ha bármi történik, és tapasztalataim azt mutatják, hogy hamarabb olvassák a facebookos üzeneteket, mint hogy felvegyék a telefont. Ubul Világaként pedig azért használom a Facebookot, hogy az írásaimatm fotóimat tudjam megosztani olyan emberekkel, akiket esetleg érdekel. Most pedig nézzünk meg egy pár példát arra, hogy az emberek milyen dolgokban is értik félre a Facebook működését.

Random jelölések

Ez egy olyan általános jelenség, amit még bloggerkedésem előtt is rendszeres volt az életemben. Folyamatosan előjön, hogy ismeretlenek jelölnek ismerősnek, miközben pont az lenne az oldal lényege, hogy itt az ismerősökkel lehessen a kapcsolatot tartani. Számomra ez mindig kellemetlen. Mivel én elég sok emberrel találkozom, és nem mindenkit tudok megjegyezni, ezért, ha valakit nem tudok hirtelen hová rakni, akkor ráírok, hogy honnan ismerjük egymást. A válaszok 99%-ban mindig az szerepel, hogy nem ismerjük egymást, és ilyenkor mindig kedvesen válaszolok, hogy az én profilom egy személyes profil, amit csak a valódi ismerőseimnek tartok fent, akiknek meg esetleg szimpatikus vagyok, azok követhetnek az Ubul Világa oldalon. Sajnos ezt a választ a legtöbben támadásnak és sértésnek veszik. Amúgy a véletlenszerű jelölgetések hátterében a legtöbb esetben az áll a magyarok körében, hogy régen az iwiwen az számított menőnek, akinek több ismerőse volt. Itt is több esetben ez folyik. Vannak olyan emberek akik azt hiszik ha kimaxolják az 5000 ismerős limitet, akkor menők lesznek.

facebook.jpg

A Facebook nem egy ismerkedős oldal!

Nos, ha már a véletlen jelölgetésnél tartunk, meg ott, hogy megkérdek mindenkit az ismerettségünk hátteréről sokszor kapom azt a választ, hogy azért jelölnek, mert a képeim alapján szimpatikus vagyok és szeretnének megismerni, beszélgetni velem. Számomra ilyen esetekben még kellemetlenebb a helyzet, hiszen tényleg kedvesen érdeklődnek irántam, de közben tudom, hogy az életvitelem miatt még az igazi barátaimra sem jut elég idő, ezért ilyenkor mindig megköszönöm a dolgokat, és elmondom, hogy sajnos erre nincs lehetőség. Ilyenkor nagyon sok esetben azt a választ kapom, hogy akkor mégis minek vagyok fent, ha nem akarok ismerkedni? Sokan úgy gondolkodnak a Facebookról, hogy az egy ismerkedős oldal, és azért van, hogy az emberek barátokat, és szerelmet találjanak a valágháló segítségével. Sajnos el kell szomorítanom, hogy ez nem így van. Nagyon sok ismerkedős, és randi oldal létezik már. A Facebook nem az! Ez továbbra is arra szolgál, hogy közelebbi-távolabbi ismerősökkel, barátokkal tartsuk a kapcsolatot, nem pedig arra, hogy ismeretleneket jelölgessünk, vagy irogassunk nekik.

Kamu profilok és adathalászat

Igazából ez a részea dolognak szervesen kapcsolódik az ismerősgyűjtéshez. Sok.sok felhasználónál észrevehető, hogy kamu névvel és profilképpel regisztrál be. Ezen esetek többségében Instagramról, vagy a Google képek közül letöltenek egy véletlenszerű, dekoratív lány, vagy egy jóképű fiú képét, amivel a későbbiekben boldog-boldogtalant jelölgetnek. Hogy ennek mégis mi az értelme? Őszintén szólva jómagam sem tudom. Kicsit ezeket az embereket csak sajnálni tudom, hogy annyi bátorságuk sincs, hogy a virtuális világban a saját arcukkal, nevükkel szerepeljenek, vagy alkossanak véleményt. Sok esetben ezek a kamu profilok nem szolgálna másra, mint egyes megnyilvánulások, cikkek alatt provokációt keltsenek, és egymásnak ugrasszák az embereket.

Egy másik tipikus dolog, amiben nagyon sokan átlagfelhasználók is hibásak vagyunk, hogy nem nézzük meg figyelmesen a profiljainkon magunkról megosztott adatok, adatvédelmi beállításait. Sokan nem is gondolják, hogy mennyire veszélyes lehet telefonszámot, és lakcímet megadni egy ilyen oldalon, pláne, ha azt nem állítják át, hogy csak az ismerősök láthassák, hanem nyilvánosan hagyják. Rengeteg visszaélést és kellemetlenséget lehet elkerülni azáltal, ha ismerjük a helyes adatvédelmi beállításokat, de az a legjobb, ha ilyen fajta személyes információkat nem is osztunk meg. Én személy szerint a fotókkal is úgy vagyok, hogy amire úgy gondolom, hogy mehet nagy nyilvánosság elé azt az Ubul Világára töltöm fel, ami meg inkább személyesebb azt a privát profilomra rakom fel, amit csak a valódi ismerőseim láthatnak.

A magánélet a Facebookon történik

Ez egy másik olyan dolog amit én csak Facebook-kórnak hívok. Ez egy olyan jelenség, amikor az emberek azt gondolják, hogy minden apró kis mozdulatot meg kell osztaniuk az életükből. Értem ezalatt azt, hogy éhesek, szomjasak, na meg, hogy mekkorát sz@rtak egy átlagos napon. De komolyan rengetegen vannak, akik mindenfajta apró kis dilemmájukat kiírják, aztán csodálkoznak, ha valaki leráncigatja őket a való világba. Tény, velem is sokszor előfordul, hogy valamin felhúzom magam, és egyből kiírom, aztán utána gondolkodom, hogy ez nem is annyira érdekes dolog, és inkább törlöm a bejegyzést.

Mások rossz színben feltüntetése és lejáratása

Bár megfogadtam, hogy erről nem fogok írni, és nem csinálok ingyen reklámot az oldalnak, de most itt a mondandóm végefelé mégis szeretném megjegyezni, hogy a Facebook nagy hátránya, hogy nem ellenőriz elég jól, és nem szűri elég figyelmesen azokat a tartalmakat, oldalakat, amiket ott közzétesznek. Így eshetett meg, hogy nem olyan régen létrejött egy STOP Ubul Világa oldal, ahol engem próbálnak rossz színben feltüntetni. Igazából ezzel mindaddig nincs semmi gond, amíg olyan tényeket állítanak rólam, ami esetleg igaz, de ilyenról közel nincs szó az említett oldalon. Ezt az oldalt olyan emberek hozhatták létre, akik az Ubul Világa oldalról ki lettek tiltva. Igen, néha előfordul, hogy embereket tiltok. Ez az 5 éves fennálásom alatt 7(!) embert jelent, amiről úgy gondolom, hogy egy igen csekély szám. A tiltást pedig azzal lehet “kiérdemelni” ha valaki kulturálatlan, és ostoba módon nyilatkozik meg, azzal nem megtisztelve más hozzászólókat. Őszintén szólva nem tud érdekelni ennek az oldalnak a létezése, hiszen én tudom, hogy milyen ember vagyok, nem szoktam megjátszani magam, és csak azért nem fogok valótlan dolgokat írni a blogomon, hogy azzal megfeleljek másoknak. Hiába próbálják egyesek rámhízni azt, hogy a gyerekeket nem szeretni bűn, vagy hogy nekem testépítői vágyaim vannak, amik mindig kudarccal végződnek… Kicsit olvasni kéne, és nem csak felületesen tájékozódni.

Social Media Apps And Computer Keyboards

Továbbra is azt mondom, hogy az Ubul Világa Facebook oldalam nyitott mindenki számára, aki tudni szeretne rólam valamit, vagy esetleg szeret fotókat nézegetni, akkor ide mindig bátran lehet jönni. Sőt, ha írtok nekem, akkor válaszolni is szoktam, hiszen ez a kölcsönös tiszteletadással jár. A privát profilom, ahol a valódi nevem van feltüntetve az viszont csak a valódi ismerőseim számára van fenntartva, kérlek ott ne jelöljetek, ha nem ismerjük egymást. Tudjátok mindenkinek jár a privátszféra.

Használjuk okosan és rendeltetésének megfelelően a Facebookot!

2 gondolat “Az a fránya Facebook” bejegyzéshez

  1. Én ezeket a hibákat nem szoktam elkövetni (bár magánemberként is sokat vagyok fent a Facebookon), de mindegyikkel találkoztam már, és engem is bosszantanak. A többi olvasód nevében is köszönöm az útmutatót a Facebook helyes használatához.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s